Η Κάμαλα Χάρις, ο πόλεμος στη Γάζα και ο εκλογικός γρίφος των «αδέσμευτων» ψηφοφόρων
Κρίσιμο μπλοκ του εκλογικού σώματος στις ΗΠΑ, μουσουλμάνοι ψηφοφόροι γυρίζουν την πλάτη στην Κάμαλα Χάρις, εν μέσω οργής για τη συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα
- Νέα επείγουσα έκκληση του ΟΗΕ για βοήθεια σε νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα - Επιδεινώθηκε η κατάσταση
- «Εξωφρενικό επεισόδιο» στο Χριστουγεννιάτικο Χαλάνδρι με πρωταγωνιστή αστυνομικό καταγγέλλει ο δήμαρχος
- To No1 «εξαγώγιμο προϊόν» της Κολομβίας είναι οι μισθοφόροι
- Άκρως Ζωδιακό: Τα do’s και don’ts στα ζώδια σήμερα
Έχουν κάνει προ πολλού αισθητή την πολιτική παρουσία και την αντιπολεμική δράση τους υπέρ των Παλαιστινίων, από την αρχή κιόλας των προκριματικών εκλογών στους κόλπους των Δημοκρατικών, μήνες πριν η Κάμαλα Χάρις πάρει τελικά τη θέση του Τζο Μπάιντεν στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.
Ήταν παρόντες με 30 αντιπροσώπους στο πρόσφατο προεκλογικό συνέδριο του κόμματος, στο Σικάγο, εκλεγμένοι από σχεδόν 700.000 άτομα στην εσωκομματική διαδικασία.
Στο περιθώριό του οργάνωσαν κινητοποιήσεις και πάνελ συζητήσεων.
Ζήτησαν ανεπιτυχώς να εξασφαλίσουν μια θέση για παρέμβαση, με ομιλία εκπροσώπου τους, στην κεντρική σκηνή του συνεδρίου.
Δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες εκλογές του Νοεμβρίου, μια μικρή ιδεολογική «άβυσσος» συνεχίζει να χωρίζει την ηγεσία των Δημοκρατικών με το αποκαλούμενο «Εθνικό Κίνημα των Αδέσμευτων».
Πρόκειται για «περισσότερους από μισό εκατομμύριο αντιπολεμικούς ψηφοφόρους» -«μια πολυθρησκευτική, πολυγενεακή, πολυφυλετική Δημοκρατική βάση», τονίζουν στην ιστοσελίδα τους- «που απαιτούν [από την κυβέρνηση Μπάιντεν] να αλλάξει πορεία στη Γάζα για να τερματιστεί ο πόνος και ο θάνατος».
Βασικά αιτήματά τους είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η επιβολή εμπάργκο όπλων στο Τελ Αβίβ.
Όμως ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συμπληρώνει πια 11 μήνες στη Λωρίδα της Γάζας, με σταθερά «ακλόνητη» την στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ, παρά την κριτική που ασκεί τώρα όψιμα ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ στην παρελκυστική στάση της αρκοδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου.
«Ψηφοφόροι που βοήθησαν τον Μπάιντεν να κερδίσει την προεδρία το 2020, τώρα αισθάνονται βαθιά πληγωμένοι και προδομένοι από τις αποφάσεις του προέδρου να συνεχίσει τη χρηματοδότηση εγκλημάτων πολέμου και της μαζικής δολοφονίας Παλαιστινίων», υπογραμμίζουν οι Αδέσμευτοι (Uncommitted), μνημονεύοντας ειδικά τους αραβικής καταγωγής Αμερικανούς, τους μουσουλμάνους ψηφοφόρους, νέους «και άτομα με συνείδηση στο Μίσιγκαν και σε ολόκληρη τη χώρα».
«Δεν μπορούμε να έχουμε αυτή τη βάση μόνιμα απογοητευμένη ή αποξενωμένη τον Νοέμβριο», προειδοποιούν.
Κύριος αποδέκτης του μηνύματος είναι πλέον η Κάμαλα Χάρις.
Προβληματισμός και σύγχυση
«Είναι καιρός να συναφθεί συμφωνία για τους ομήρους και για να τεθεί σε ισχύ κατάπαυση του πυρός», διακήρυξε η Κάμαλα Χάρις κατά την ιστορική πλέον ομιλία της, με την οποία αποδέχθηκε και επίσημα το χρίσμα των Δημοκρατικών.
Αν και δεσμεύτηκε ότι «θα ορθώνω πάντα το ανάστημά μου για να υπερασπιστώ το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», οι δηλώσεις της -σε πανεθνική απευθείας τηλεοπτική μετάδοση- για «τα δεινά στη Γάζα» και το δικαίωμα των Παλαιστινίων «στην αξιοπρέπεια, στην ασφάλεια, στην ελευθερία και στην αυτοδιάθεση» προκάλεσαν ενθουσιασμό και το θερμό χειροκρότημα των συνέδρων.
Ωστόσο ο προβληματισμός έκτοτε περισσεύει για το εάν, πότε και πώς τα λόγια θα γίνουν πράξεις.
Τον σκιαγραφεί δημοσκόπηση του Συμβουλίου Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR).
Έγινε στον απόηχο του κομματικού συνεδρίου στο Σικάγο, εστιασμένη στους εγγεγραμμένους μουσουλμάνους ψηφοφόρους στις ΗΠΑ.
Σε σύνολο -αναφέρεται- ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια, αποτελώντας μια σημαντική ομάδα του εκλογικού σώματος, και δη σε κρίσιμες πολιτείες.
Λιγότεροι από τρεις στους δέκα (29,4%) δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν την Κάμαλα Χάρις τον Νοέμβριο.
Περίπου το ίδιο ποσοστό (29,1%) σκοπεύουν να στηρίξουν την Τζιλ Στάιν, προεδρική υποψήφια του μικρού Κόμματος των Πρασίνων, που έχει καταστήσει ως βασική πολιτική προτεραιότητα τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και της ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Όχθη.
Ένα 11% των Αμερικανών μουσουλμάνων ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν σχεδιάζει να ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, που στην πρώτη προεδρική θητεία του είχε ακραιφνώς φιλοϊσραηλινή ατζέντα, ενώ τώρα απειλεί με «απελάσεις τους ριζοσπάστες υποστηρικτές της Χαμάς», όπως αποκάλεσε μέρος των φιλοπαλαιστίνιων αντιπολεμικών διαδηλωτών στις ΗΠΑ.
Δεν φάνηκε να τον πτοεί το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειονότητα είναι Αμερικανοί πολίτες.
Κατά τα λοιπά, το 4% των ερωτηθέντων στην έρευνα του CAIR τάχθηκε υπέρ του ανεξάρτητου προεδρικού υποψηφίου, Κορνέλ Γουέστ, διάσημου φιλοσόφου, θεολόγου, προοδευτικού πολιτικού ακτιβιστή και συγγραφέα.
Το 16% είναι ακόμα αναποφάσιστοι.
Ανοιχτοί προεκλογικοί «λογαριασμοί»
Στην πρώτη και μοναδική έως τώρα συνέντευξή της από τότε που πήρε το χρίσμα των Δημοκρατικών, η Κάμαλα Χάρις τόνισε ότι, εφόσον κερδίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου, δεν θα παρεκκλίνει από την πολιτική του Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή.
Αν και τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η απελευθέρωση των ομήρων και η άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα -επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση στη λύση των δύο κρατών- ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να σταματήσει την παράδοση όπλων στο Ισραήλ.
Σε αυτό το φόντο, στόχος είναι «να κρατήσουμε τους αντιπολεμικούς ψηφοφόρους μας στις επάλξεις μέχρι το Νοέμβριο», αναφέρει το «Κίνημα των Αδέσμευτων» (Uncommitted National Movement).
«Για να σώσουμε ζωές, να πολεμήσουμε τον φασισμό και να ενισχύσουμε τη δημοκρατία μας», προσθέτει.
Καθώς όμως ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα μέχρι τις κάλπες της 5ης Νοεμβρίου, στις τάξεις τους έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται διαφορετικές τάσεις.
Γράφεται ότι υπάρχουν βαθιές διαφωνίες μεταξύ των οργανωτικών ομάδων.
Η εκστρατεία Abandon Harris Campaign (Εγκαταλείψτε την Εκστρατεία Χάρις), για παράδειγμα, τάσσεται υπέρ της διακοπής κάθε δεσμού με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Ένας από τους συνιδρυτές του κινήματος εν τω μεταξύ, ο Αμπάς Αλουία, δήλωσε μόλις πρόσφατα στην Washington Post ότι τον Νοέμβριο θα ψηφίσει την Κάμαλα Χάρις.
Τούτων δοθέντων, στελέχη των «Αδέσμευτων» έχουν ζητήσει συνάντηση με την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών έως τα μέσα του μήνα.
«Θα είμαστε στο Μίσιγκαν», στην έδρα του κινήματος, δήλωσε στο NPR ο Αλουία. «Αυτή και η ομάδα της», συμπλήρωσε, «ξέρουν πώς να μας βρουν».
Το Μίσιγκαν είναι μια από τις επτά αμφίρροπες πολιτείες, που αναμένεται να καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου.
Στην πολιτεία υπάρχουν 200.000 εγγεγραμμένοι μουσουλμάνοι ψηφοφόροι και περίπου 300.000 άνθρωποι με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Στις προεδρικές εκλογές του 2020, ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε την πολιτεία με διαφορά μόλις 154.000 ψήφων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις