Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Κλοπή και πραξικόπημα» – Κάλεσμα για μαζικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία μετά τη «βόμβα» Μακρόν

«Κλοπή και πραξικόπημα» – Κάλεσμα για μαζικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία μετά τη «βόμβα» Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν όρισε πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ κι έβαλε ξανά φωτιά στο πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία - Μύδροι κατά του προέδρου από την Αριστερά, τσουνάμι διαδηλώσεων εν όψει

Αν ο με το διορισμό του συντηρητικού πολιτικού Μισέλ Μπαρνιέ ως νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας ο Εμανουέλ Μακρόν, ήθελε να εξοργίσει την αριστερή πτέρυγα του συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου, το πέτυχε. Αν όμως ήθελε να διεμβολίσει τη συμμαχία μεταξύ Αριστεράς και Σοσιαλιστών, ποντάροντας στο σχετικά μετριοπαθές προφίλ του Μπαρνιέ, που έχει κερδίσει τον τίτλο «ο Γάλλος Τζο Μπάιντεν», απέτυχε παταγωδώς.  Το σίγουρο είναι ότι με την κίνησή του αυτή, ο διπλά ηττημένος στις εκλογές Γάλλος Πρόεδρος, τείνει χείρα φιλίας στην Ακροδεξιά, επιζητώντας την ψήφο ανοχής, ενώ βυθίζει σε νέα βαθιά πολιτική κρίση τη Γαλλία, κουρελιάζοντας  τη λαϊκή ετυμηγορία.

Δεν είναι μόνο ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν που καλεί σε παλλαϊκές κινητοποιήσεις το Σάββατο, μιλώντας για κλεμμένη ψήφο.

Η γαλλική Αριστερά κάνει λόγο για «κλοπή και πραξικόπημα». «Προσβολή για τον γαλλικό λαό που θέλει αλλαγή» χαρακτηρίζει την επιλογή του Μπαρνιέ από τον  Γάλλο πρόεδρο ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας Φαμιέν Ρουσέλ. «Φιλελεύθερος, ευρωπαϊστής, αντικοινωνικός, [ο Μισέλ] Μπαρνιέ είναι το αντίθετο του μηνύματος που έστειλαν οι Γάλλοι στις βουλευτικές εκλογές», ήταν η αντίδρασή του στο Χ.

«Η άρνηση της δημοκρατίας έφτασε στο αποκορύφωμά της», σχολίασε ο ηγέτης των Γάλλων Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ. «Ένας πρωθυπουργός από το κόμμα που ήρθε στην 4η θέση, και δεν συμμετείχε καν στο μέτωπο των Ρεπουμπλκανών. Εισερχόμαστε σε εποχή θεσμικής κρίσης», συμπλήρωσε.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα καταψηφίσει την κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ

«Ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν έχει ούτε πολιτική ούτε δημοκρατική νομιμοποίηση. Αυτή η εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση είναι απαράδεκτη για εμάς τους δημοκράτες. Γι’ αυτό το λόγο η Σοσιαλιστική Ομάδα θα ασκήσει μομφή στην κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS).

Σύμφωνα με το PS, «ο Εμανουέλ Μακρόν θα βλάψει περαιτέρω τη δημοκρατία. Αρνούμενος να διορίσει ως πρωθυπουργό κάποιον από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, έναν αριστερό συνασπισμό που αναδείχθηκε πρώτος στις βουλευτικές εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν γυρίζει σελίδα σε μια δημοκρατική παράδοση που ακολουθείται και γίνεται και έγινε σεβαστή στη χώρα μας μέχρι σήμερα. Διορίζοντας ως επικεφαλής της κυβέρνησης τον εκπρόσωπο μιας πολιτικής δύναμης που ηττήθηκε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, με λιγότερο από το 10% των ψήφων, καταπατά την ψήφο του γαλλικού λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η επιλογή Μπαρνιέ φέρει τη σφραγίδα της ακροδεξιάς

Για τον βουλευτή των σοσιαλιστών και πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η επιλογή Μπαρνιέ φέρει τη σφραγίδα έγκρισης της ακροδεξιάς. «Είναι σχεδόν βέβαιο  ότι αν ο Μισέλ Μπαρνιέ μπόρεσε να διοριστεί από τον πρόεδρο Μακρόν, είναι επειδή η Εθνική Συσπείρωση, έδωσε μια μορφή ανοχής», κατήγγειλε ο Ολάντ. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει «εξηγήσεις » ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Για εμπαιγμό και σκάνδαλο κάνει λόγο αρχηγός των Πρασίνων της Γαλλίας Μαρίν Τοντελιέ.

«Ποιον κοροϊδεύουν; Αυτό είναι ένα πραγματικό σκάνδαλο . . . Όλα αυτά για αυτό…;;», ήταν η πρώτη αυθόρμητη αντίδραση της Τοντελιέ στο διορισμό του Μπαρνιέ.  «Αν συνέβαινε οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη, αυτό που συμβαίνει στη Γαλλία εδώ και 60 ημέρες, θα το θεωρούσαμε αξιοθρήνητο από δημοκρατικής άποψης», προσθέτει, σε ανάρτησή της στο Χ. Απευθύνει μάλιστα μήνυμα στους ψηφοφόρους του Νέου Λαϊκού Μετώπου. «Πρωτίστως μην υποχωρήσετε», αναφέρει. «Είναι ακριβώς αυτό που στο οποίο στοχεύουν»

Ανοχή από την Ακροδεξιά

Η ακροδεξιά πάλι, επιφυλάσσεται μεν, αλλά δεν βλέπει αρνητικά την επιλογή Μπαρνιέ. «Φαίνεται ότι πληροί το κριτήριο που είχαμε θέσει, για ένα πρόσωπο που θα σέβεται τις διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις. Θα περιμένουμε τη γενική ομιλία του στη Βουλή (…) Η Εθνική Συσπείρωση δε θα συμμετέχει σε κυβέρνηση», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν.

Την Τρίτη, η Λεπέν έθεσε τους όρους της για να απέχει από την ψηφοφορία για πρόταση δυσπιστίας: «σεβασμό» για τους νομοθέτες της Εθνικής Συσπείρωσης, αναλογική εκπροσώπηση στην Εθνοσυνέλευση, σκληρή στάση απέναντι στη μετανάστευση και την ασφάλεια και στήριξη των λαϊκών τάξεων στον προϋπολογισμό.

Η δήλωση της Λεπέν είναι πιο συναινετική για την επιλογή του Μπαρνιέ, σε σύγκριση με άλλες δηλώσεις βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος.

«Βγάζουν από τη ναφθαλίνη αυτούς που κυβερνούν τη Γαλλία για 40 χρόνια», είχε σχολιάσει νωρίτερα ο βουτλευτή της Εθνικής Συσπείρωσης Λοράν Ζακομπελί. Ο ΄ιδιος είπε ότι προϋπόθεση για να στηρίξουν μια κυβέρνηση Μπαρνιέ, θα ήταν να συμφωνήσουν να διαλύσουν το Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό – κάτι που δεν μπορεί να γίνει πριν από τις αρχές Ιουλίου του επόμενου έτους. «Η Εθνική Συσπείρωση θέλει έναν πρωθυπουργό που να δεσμεύεται να διαλυθεί το συντομότερο δυνατό και να καθιερωθεί η αναλογική εκπροσώπηση (για τις κοινοβουλευτικές εκλογές)», δήλωσε ο κ. Ζακομπελί.

Το προφίλ του «Γάλλου Τζο Μπάιντεν»

Στα 73 του χρόνια ο Μπαρνιέ είναι ο γηραιότερος πρωθυπουργός που θα έχει η Γαλλία, ενώ έχει υπερδιπλάσια ηλικία από τον απερχόμενο πρωθυουργό Γκαμπριέλ Ατάλ.

Έχοντας διατελέσει διαπραγματευτής, ως επίτροπος της ΕΕ,  για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει κερδίσει το προσωνύμιο του «Μr Brexit». Ένα άλλο όμως προσωνύμιο είναι αυτό που χαρακτηρίζει, για τη μακροβιότητα της πολιτικής του καριέ

Το όνομα του Μισέλ Μπαρνιέ ως πιθανού πρωθυπουργού είχε κυκλοφορήσει ήδη μέσα στο καλοκαίρι. Ήταν μεταξύ των ονομάτων που ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν σε συνομιλητές του, γράφει η εφημερίδα Le Monde. «Τον υποστήριζε ιδιαίτερα ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν», αναφέρει. «Για τον Εμανουέλ Μακρόν, [ο Μπαρνιέ] έχει το πλεονέκτημα ότι διατηρεί σχέσεις με τον πρόεδρο των [κεντροδεξιών] Ρεπουμπλιοκανών. Επίσης, δεν έχει προεδρικές φιλοδοξίες».

Αν και μέλος των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών, απείχε από τη γαλλική πολιτική σκηνή από το 2022, όταν έχασε την υποψηφιότητα από το κόμμα του για διεκδικήσει την προεδρία απέναντι στον Μακρόν το 2022.

Ο Μπαρνιέ είχε ορκιστεί τότε στην προεκλογική του εκστρατεία να «είναι ο πρόεδρος μιας Γαλλίας που θα είναι συμφιλιωμένη, να σέβεται τον γαλλικό λαό και η Γαλλία να είναι σεβαστή».

Δεξιά στροφή

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Μπαρνιέ εξέπληξε ορισμένους από τους θαυμαστές του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χαράσσοντας έδαφος προς τα δεξιά, ζητώντας «ηλεκτροσόκ» στην ασφάλεια, μορατόριουμ στη μετανάστευση και επαναφορά της στρατιωτικής θητείας.

Προκάλεσε επίσης δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες ζητώντας να απελευθερωθεί η Γαλλία από την εποπτεία των ευρωπαϊκών δικαστηρίων.

Για να πάρει πίσω το «περιθώριο ελιγμών» της Γαλλίας, ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα αν εκλεγεί, ζητώντας από τους ψηφοφόρους να εγκρίνουν συνταγματικές αλλαγές και τη δυνατότητα του κοινοβουλίου να καθορίζει ποσοστώσεις μεταναστών κάθε χρόνο.

Δήλωσε ότι «δεν του αρέσει πραγματικά η έννοια της ευρωπαϊκής κυριαρχίας» και έβαλε στο στόχαστρο τη «γερμανική κυριαρχία» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας: «Ξέρω για τι μιλάω».

Βέλη εξ οικείων στον Μπαρνιέ

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων o  διορισμός του Mπαρνιέ προκάλεσε ανησυχία ακόμη και μεταξύ των συμμάχων, με έναν βουλευτή των Ρεπουμπλικάνων που ζήτησε να μην κατονομαστεί, να λέει ότι ενσαρκώνει «όλα όσα δεν θέλουν οι Γάλλοι».

Είναι «αποσυνδεδεδμένος και θα συνεχίσει ή θα τελειώσει τη δολοφονία της Δεξιάς», είπε.

Έξαλλο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στην ψηφοφορία του καλοκαιριού, αλλά υπολείπεται της απόλυτης πλειοψηφίας, θα είναι πιθανότατα… έξαλλο, με την επιλογή του Μακρόν, σχολιάζουν αναλυτές. Μια κυβέρνηση με τη σιωπηρή υποστήριξη της ακροδεξιάς «θα αποτελούσε πλήρη άρνηση των βουλευτικών εκλογών που είδαν τους Γάλλους … να απορρίπτουν μαζικά την άνοδο στην εξουσία του Εθνικού Συναγερμού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του αριστερού συνασπισμού την Πέμπτη.

Ο Μακρόν αρνήθηκε τον Ιούλιο να διορίσει την υποψήφια πρωθυπουργό της συμμαχίας, την 37χρονη δημόσια υπάλληλο Λουσί Καστέτς, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν σε θέση να κυβερνήσει με σταθερότητα.

Only in

Για τον Φώτη Μεταξόπουλο η κακοποίηση των παιδιών στα ιδρύματα δεν είναι πρόβλημα - οι ομόφυλοι γονείς είναι

Ο γνωστός χορογράφος Φώτης Μεταξόπουλος έδειξε και πάλι πόσα άντρας είναι με λέξεις όπως «ανώμαλοι», «έγκλημα» και «να βρω ένα πιστόλι να τους σκοτώσω».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2024