Η κλιμάκωση στο μέτωπο της Ουκρανίας, μετά και την εισβολή στου Κιέβου σε ρωσικό έδαφος και την απόφαση της Δύσης να ενισχύσει με ακόμα περισσότερο εξοπλισμό τον Ζελένσκι, έχει επαναφέρει για τα καλά τη ρητορική περί πυρηνικών από την πλευρά της Ρωσίας, που πρόσφατα εξαπέλυσε ένα από τα πιο θανατηφόρα πλήγματα από την αρχή του πολέμου.

Νέες απειλές  εξαπέλυσε την Παρασκευή ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ.

Βασική προτεραιότητα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» είναι η απελευθέρωση του Ντονμπάς είπε ο Πούτιν

«Τα χτυπήματα σε πυρηνικούς σταθμούς είναι μια πολύ επικίνδυνη τρομοκρατική πράξη, αν απαντήσουμε μόνο να φανταστεί μπορεί κανείς τι θα συμβεί στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, είναι ιερό χρέος και καθήκον του ρωσικού στρατού να πετάξει τους Ουκρανούς στρατιώτες έξω από την περιοχή του Κουρσκ. «Το ιερό καθήκον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων είναι να πετάξουν τον εχθρό έξω από το ρωσικό έδαφος και να προστατεύσουν τους πολίτες» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, διαμηνύοντας πως βασική προτεραιότητα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» είναι η απελευθέρωση του Ντονμπάς.

«Η εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ στόχευσε να σταματήσει την προέλασή μας στο Ντονμπάς. Ο εχθρός απέτυχε. Οι δυνάμεις μας σταθεροποίησαν την κατάσταση και άρχισαν να απωθούν τον εχθρό από τη Ρωσία».

Αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα

Η Ρωσία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πρόκειται να κάνει αλλαγές στην πολιτική που ορίζει τις συνθήκες για τη χρήση από τη Μόσχα πυρηνικών όπλων, αλλά ακόμη δεν έχει διευκρινίσει τις αλλαγές στις οποίες προτίθεται να προβεί.

Το υπάρχον πυρηνικό δόγμα, το οποίο ορίστηκε με διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το 2020, προβλέπει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από εχθρό ή συμβατικής επίθεσης που απειλεί την ύπαρξη του ρωσικού κράτους.

Σεργκέι Λαβρόφ

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις Πούτιν κινήθηκε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, που προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην αστειεύονται με τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας.

Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ουάσιγκτον χάνει την αίσθηση «της αμοιβαίας ανάσχεσης» με τη Ρωσία και αυτό είναι επικίνδυνο, σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα της Ουκρανίας για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.