Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Επελαύνει στην Ουκρανία με στόχο το Ποκρόβσκ

Ρωσία: Επελαύνει στην Ουκρανία με στόχο το Ποκρόβσκ

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας αγωνίζονται να διατηρήσουν το έδαφός τους στα ανατολικά. Στο Κουρσκ οι Ρώσοι σχηματίζουν ομάδες εθελοντών και εφέδρων.

Οι παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας άρχισαν να συγκροτούν εθελοντικές δυνάμεις για να πολεμήσουν την επιδρομή της Ουκρανίας στο Κουρσκ, που κράτησε τέσσερις εβδομάδες, καθώς η Μόσχα συνέχισε να αρνείται οποιαδήποτε σημαντική αναδιάταξη δυνάμεων από την Ουκρανία στο Κουρσκ, για την υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας.

Ο κυβερνήτης του Κουρσκ Αλεξέι Σμιρνόφ δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι θα σχηματίσει μια εθελοντική εφεδρική δύναμη μάχης και ο εκπρόσωπος των ουκρανικών δυνάμεων του Χάρκοβο Βιτάλι Σαράντσεφ δήλωσε ότι οι ρωσικές περιοχές Μπριάνσκ και Μπέλγκοροντ κάνουν το ίδιο. Και οι τρεις περιοχές συνορεύουν με την Ουκρανία. Ο Σαράντσεφ εκτίμησε τη δύναμη των τριών εθελοντικών δυνάμεων σε λίγο κάτω από 5.000 στρατιώτες.

Η Μόσχα φάνηκε να έχει αναδιατάξει περιορισμένες μονάδες στο Κουρσκ, όπως μετέδωσε το Al Jazeera την περασμένη εβδομάδα, αλλά βασίστηκε κυρίως σε ένα συνονθύλευμα των υφιστάμενων συνοριακών και εσωτερικών δυνάμεων ασφαλείας για την υπεράσπιση της Ρωσίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη στο NBC ότι η Μόσχα είχε εκτρέψει 60.000 στρατιώτες από την Ουκρανία στο Κουρσκ. Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο αρχιστράτηγος του, Αλεξάντρ Σίρσκι, ανέφερε τον αριθμό σε 30.000. Αλλά δεν έχουν παράσχει λεπτομέρειες για να στηρίξουν αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με όσα υποδεικνύουν οι διαθέσιμες πληροφορίες ανοικτής πηγής.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε χθες την κορβέτα Ρέζκι στη βάση του στόλου Πριμόριε του Στόλου του Ειρηνικού.

Ο Πούτιν δεν ανησυχεί για το Κουρσκ περιμένοντας την κρίσιμη πτώση του Ποκρόβσκ

Ο Πούτιν υποβάθμισε τη σημασία της εισβολής κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή Τούβα της Σιβηρίας. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κακοποιούς που κατάφεραν να εισέλθουν στη Ρωσία», είπε στους μαθητές στο Κυζίλ. Ο Πούτιν απέφυγε επιμελώς να ξεκινήσει γενική κινητοποίηση κατά τη διάρκεια του πολέμου και συνεχίζει να αποκαλεί τον πόλεμο Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση.

Οι ρωσικές αμυντικές προσπάθειες φαίνεται ότι επιβράδυναν την ουκρανική προέλαση. Η Ουκρανία φέρεται να έχει καταλάβει έναν οικισμό κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, τη Νιζχνιάνα Παροβάγια βόρεια της Σούντζα, και οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακαταλάβουν το Ούλανοκ, νοτιοανατολικά της Σούντζα.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να πιέζουν προς το Ποκρόβσκ, μια πόλη-κόμβο στην ανατολική περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, στην οποία επικεντρώνονται από τότε που κατέλαβαν την Αντβιίκα ή Αβντίεβκα τον Φεβρουάριο. Έχουν σχηματίσει από τότε ένα προγεφύρωμα μήκους 29 χιλιομέτρων που εκτείνεται δυτικά της Αβντίεβκα και βρίσκονται σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από τα περίχωρα του Ποκρόβσκ.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Νοβοχροντίβκα και εισήλθαν στη Χροντίβκα, δύο πόλεις ανατολικά του Ποκρόβσκ. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι βρίσκονται στα περίχωρα του Μίρνοχραντ , μιας πόλης ανατολικά του Ποκρόβσκ. Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε και για τα ζητήματα ενέργειας της Ευρώπης.

Κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης ουκρανικού για ρωσικό έδαφος δεν άφησε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Δεν διαπραγματευόμαστε για ρωσικό έδαφος, είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στα περίπου 1.300 τετραγωνικά χιλιόμετρα (502 τετραγωνικά μίλια) που έχει καταλάβει στο Κουρσκ ως «ταμείο ανταλλαγής», προφανώς σκοπεύοντας να το ανταλλάξει με ουκρανικά εδάφη σε μια ειρηνευτική διευθέτηση. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διέψευσε κάθε τέτοια ιδέα το Σάββατο κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Russia Today.

«Ο Ζελένσκι είπε… ότι θα το χρειαστούν αυτό για μελλοντικές ανταλλαγές. Γι’ αυτό παίρνουν αιχμαλώτους και θέλουν να καταλάβουν τετραγωνικά χιλιόμετρα», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Είναι τόσο απλοϊκό και αφελές. Δεν συζητάμε το έδαφός μας με κανέναν. Δεν διαπραγματευόμαστε για το έδαφός μας».

Ο Πούτιν ακολούθησε την ίδια γραμμή στην Τούβα, λέγοντας ότι η επιχείρηση Κουρσκ ήταν καταδικασμένη να αποτύχει, και όταν αποτύχει, η Ουκρανία «θα έχει πραγματική επιθυμία – όχι στα λόγια, αλλά στις πράξεις – να προχωρήσει σε ειρηνικές διαπραγματεύσεις».

Tα Ιρανικά drone Shahed 136 (Geran 2 το ρωσικό μοντέλο) δεν αποτελούν τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για την Ουκρανία, αλλά οι βαλλιστικοί πύραυλοι. Παρόλα αυτά οι Ρώσοι αναμένεται να παράγουν από 6000- 10.000 τον πρώτο χρόνο.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Ρωσίας πετυχαίνουν κατά 42% τον στόχο τους

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι κατέρριψε 158 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους πάνω από 16 ρωσικές περιοχές. Κάποια από αυτά φαίνεται ότι είχαν στόχο ένα διυλιστήριο πετρελαίου έξω από τη Μόσχα, έναν σταθμό παραγωγής ενέργειας στην Κασίρα, 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας, και μια βάση των ειδικών δυνάμεων στην περιοχή Τούλα, νότια της Μόσχας.

Η Ρωσία επέδειξε ανώτερη δύναμη πυρός και τη βιομηχανική της βάση, εξαπολύοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στην Ουκρανία κάθε βράδυ της περασμένης εβδομάδας. Μεταξύ 29 Αυγούστου και 3 Σεπτεμβρίου, η Ρωσία εκτόξευσε στην Ουκρανία 224 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed ιρανικής σχεδίασης και 43 πυραύλους διαφόρων τύπων. Η Ουκρανία δήλωσε ότι κατέρριψε 154 από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ άλλα 37 είτε συνετρίβησαν από μόνα τους είτε χάθηκαν στη Λευκορωσία ή πίσω στη Ρωσία.

Με το 85% των μη επανδρωμένων αεροσκαφών να είναι αναποτελεσματικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν σαφώς οι πύραυλοι, το 42% των οποίων πέτυχαν τον στόχο τους. Η Ρωσία όχι μόνο έχει πολύ μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα πυραύλων από την Ουκρανία, αλλά εισάγει κιόλας. Αντίστοιχα, η Ουκρανία δεν έχει σταματήσει να ζητά περισσότερους βαλλιστικούς πυραύλους και άδεια για χρήση σε βάθος μέσα στη Ρωσία.

Ορισμένοι από τους πυραύλους που χτύπησαν την περασμένη εβδομάδα ήταν βαλλιστικοί πύραυλοι που προμηθεύτηκαν από τη Βόρεια Κορέα. Το Bloomberg επικαλέστηκε ανώνυμο Ευρωπαίο αξιωματούχο που δήλωσε ότι το Ιράν μπορεί να αρχίσει να στέλνει επιπλέον βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία «εντός ημερών».

Μόνο οι Patriot και οι SAMP/T μπορούν να βοηθήσουν την ουκρανική αεράμυνα

Η Ουκρανία δήλωσε ότι τα μόνα συστήματα αεράμυνας που είναι ικανά να πλήξουν βαλλιστικούς πυραύλους είναι το αμερικανικό Patriot και το γαλλο-ιταλικό SAMP/T. Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατάφερε να στείλει στην Ουκρανία δύο συστήματα Patriot από συμμάχους φέτος, αλλά άλλα πέντε που έχουν παραγγελθεί δεν θα είναι έτοιμα πριν από το επόμενο έτος.

Η απουσία αρκετών τέτοιων συστημάτων για την προστασία όλου του εναέριου χώρου της Ουκρανίας φάνηκε την Τετάρτη, όταν δύο βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander έπληξαν μια στρατιωτική ακαδημία επικοινωνιών και μια κοντινή ιατρική εγκατάσταση στην Πολτάβα, στην ανατολική Ουκρανία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 51 ανθρώπους και τραυματίζοντας 274.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας προσπάθησαν να ενισχύσουν την αεράμυνά της με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16, έξι έχουν παραδοθεί και ένα έχει καταρριφθεί. Η συντριβή ώθησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απολύσει τον επικεφαλής της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας την Παρασκευή. Η Ουκρανή βουλευτής Μαριάνα Μπεζούχλα δήλωσε δημοσίως ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το τρίτο περιστατικό φιλικών πυρών του πολέμου που καταρρίπτει ουκρανικό αεροσκάφος και σκοτώνει τον πιλότο του.

Only in

«Κλοπή και πραξικόπημα» – Κάλεσμα για μαζικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία μετά τη «βόμβα» Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν όρισε πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ κι έβαλε ξανά φωτιά στο πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία - Μύδροι κατά του προέδρου από την Αριστερά, τσουνάμι διαδηλώσεων εν όψει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2024