Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας και η οργή δεν καταλαγιάζει στην Ινδία. Χθες Τετάρτη το βράδυ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Καλκούτα ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον βιασμό και τον φόνο νεαρής γιατρού σε νοσοκομείο της πόλης.

Στις 21:00 το βράδυ, σε μια συμβολική κίνηση, τα φώτα της πόλης έσβησαν για μία ώρα και χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους κρατώντας κεριά ή φακούς.

«Θέλουμε δικαιοσύνη», φώναζε μια ομάδα γυναικών που καθόταν στον δρόμο κρατώντας σημαίες στα χρώματα της χώρας: πορτοκαλί, λευκό και πράσινο.

«Περιμένουμε η έρευνα να ρίξει φως στον βιασμό και τον φόνο της νεαρής γιατρού», δήλωσε η Παρμπάτι Ρόι, μια 54χρονη εκπαιδευτικός.

«Η καρδιά όλης της χώρας ματώνει», τόνισε μια άλλη διαδηλώτρια, η Ρουμπίνα Μουκέρζι.

Καθημερινές κινητοποιήσεις

Ο βιασμός και ο φόνος στις 9 Αυγούστου μιας 31χρονης γιατρού στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Καλκούτα έχει προκαλέσει κύμα αγανάκτησης σε όλη την Ινδία, ενώ υγειονομικοί προχώρησαν σε πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Το έγκλημα ξύπνησε μνήμες από τον ομαδικό βιασμό νεαρής κοπέλας σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί το 2012.

Μετά το φρικτό περιστατικό η πρωτεύουσα του κρατιδίου της Δυτικής Βεγγάλης είναι εδώ και ένα μήνα θέατρο σχεδόν καθημερινών κινητοποιήσεων, με τους πολίτες να απαιτούν από τις αρχές τη λήψη μέτρων για την προστασία των γυναικών από τη σεξουαλική βία, ένα ενδημικό φαινόμενο στην Ινδία.

Το 2022 καταγράφονταν κάθε ημέρα περίπου 90 βιασμοί.

Χθες το βράδυ ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Καλκούτα, όπου εντοπίστηκε το πτώμα της άτυχης γιατρού.

«Θέλω οι ένοχοι να χάσουν τον ύπνο τους, όπως κι εγώ»

Μεταξύ των συγκεντρωμένων ήταν και οι γονείς της γυναίκας. «Σοκαριστήκαμε όταν μάθαμε ότι η κόρη μας πέθανε», δήλωσε ο πατέρας της, που ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει την αντιμετώπιση που είχαν από τις αρχές.

«Θέλαμε να παραλάβουμε το πτώμα της, αλλά η πίεση ήταν φοβερή», διηγήθηκε. «Μας ανάγκασαν να περιμένουμε επί ώρες σε αστυνομικό τμήμα κοντά στο νοσοκομείο (…) και μετά η αστυνομία άρπαξε το πτώμα της για να το αποτεφρώσει. Για ποιο λόγο να την αποτεφρώσουν τόσο γρήγορα;», διερωτήθηκε.

Ο πατέρας της νεαρής γιατρού, όπως και οι υπόλοιποι διαδηλωτές, ζητεί να αποδοθεί δικαιοσύνη. «Θέλω οι ένοχοι να χάσουν τον ύπνο τους, όπως κι εγώ», τόνισε.

«Απλώς μια κίνηση λαϊκισμού»

Ένας ύποπτος έχει συλληφθεί, όμως οι αρχές δέχονται έντονες επικρίσεις για τον τρόπο που διεξάγουν την έρευνα.

Ο πατέρας του θύματος απέρριψε εξάλλου την πρωτοβουλία που έλαβε η κυβέρνηση του κρατιδίου να υιοθετήσει, έπειτα από ψηφοφορία στο τοπικό κοινοβούλιο, νομοσχέδιο που τιμωρεί με θάνατο το έγκλημα του βιασμού. «Απλώς μια κίνηση λαϊκισμού», σχολίασε.

Το νομοσχέδιο έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα διότι σε όλη την Ινδία ισχύει ο ίδιος ποινικός κώδικας που προβλέπει ποινή δεκαετούς κάθειρξης για βιασμό. Ωστόσο το νομοσχέδιο μπορεί να εφαρμοστεί στο κρατίδιο, αν το εγκρίνει ο Ινδός πρόεδρος.

Στο μεταξύ η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών στην Καλκούτα δεν μειώνεται: «Θα συνεχίσουμε να κλείνουμε τους δρόμους κάθε βράδυ μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη», υπογράμμισε η Σμίτα Ρόι, μιας 35χρονη γυναίκα.

Χθες στις διαδηλώσεις πήραν μέρος σχεδόν 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ