Δεν υπάρχει πιο χαλαρή δουλειά από το να είσαι μέλος της κυβέρνησης αυτήν την περίοδο. Όχι γιατί τα πράγματα πάνε καλά (γιατί δεν πάνε), αλλά γιατί κανείς δεν ασχολείται.

Σε πολιτικό επίπεδο, τα μάτια όλων είναι στραμμένα στα τεκταινόμενα της αντιπολίτευσης, που έχει εσωκομματικές διαδικασίες: στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να καθαιρέσουν τον Στέφανο Κασσελάκη με μια πρόταση μομφής που, αν πετύχει, θα είναι πρωτόγνωρη για την ελληνική Μεταπολίτευση και στο ΠΑΣΟΚ έχουν εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Η παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΔΕΘ έγκειται στο αν θα είναι ακόμα στην θέση του σε μια βδομάδα από σήμερα.

Το ΠΑΣΟΚ, εν δυνάμει αξιωματική αντιπολίτευση αν υπάρξουν αποχωρήσεις από την συριζαϊκή ΚΟ, θα εκπροσωπηθεί από έναν πρόεδρο που μπορεί να έχει αλλάξει σε ένα μήνα. Τι κι αν οι δύο γαλάζιοι πρώην πρωθυπουργοί δεν θα παρευρίσκονται στην ομιλία Μητσοτάκη; Τουλάχιστον αυτός σίγουρα θα βγάλει παρέλαση.

Με τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την παράλληλη εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ, είναι λογικό στην κυβέρνηση να χαλαρώνουν: κανείς δεν θα τους ελέγξει διεξοδικά το ερχόμενο διάστημα, καμία αντιπολίτευση δεν θα ξεκοκκαλίσει τις αποφάσεις και τις εξαγγελίες στην ΔΕΘ -παρότι δεν λείπουν οι καταγγελίες, όπως αυτή στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την στελέχωση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που φαίνεται από τα στοιχεία του ΦΕΚ πως είναι αξιοκρατική μόνο στα χαρτιά.

Η μεγάλη εικόνα δείχνει μια φθαρμένη κυβέρνηση που αντέχει, γιατί τρέχει χωρίς αντίπαλο, την ώρα που το αίμα, τα εσωκομματικά αφηγήματα και τα παραταξιακά διακυβεύματα των απέναντι κυριαρχούν στις πολιτικές συζητήσεις και τον δημόσιο διάλογο.

Η παγίδα στην οποία μπορεί να πέσει η κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλη -και πολύ δελεαστική. Το σημερινό μπάχαλο στην αντιπολίτευση, όσο υπαρξιακό χαρακτήρα κι αν έχει για τουλάχιστον έναν από τους δύο πόλους, έχει και χρονικό ορίζοντα, ημερομηνία λήξης.

Πριν μπούμε στον Νοέμβριο θα ξέρουμε ποιος κέρδισε στο ΠΑΣΟΚ, θα ξέρουμε αν ή με ποια μορφή θα υπάρχει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη φάση για την ανασύσταση του προοδευτικού χώρου, η πιο χαοτική, θα έχει τελειώσει.

Και τότε δεν θα αναμένονται μόνο οι δημοσκοπήσεις με ενδιαφέρον, αλλά και τα αντανακλαστικά όλων των πλευρών -σε ένα σκηνικό που έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί ως το τρίτο μέρος της Μεταπολίτευσης.