Οι παρεμβάσεις για το στεγαστικό πρόβλημα φαίνεται να έχουν κλειδώσει από το Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό στην 88η ΔΕΘ να ανακοινώνει ένα σύνολο μέτρων για το πως μπορεί να ανακουφιστεί η αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «OT», η λύση που φαίνεται πως προκρίνει το Μαξίμου και αφορά στην τόνωση της προσφοράς ακινήτων είναι οι περαιτέρω φοροελαφρύνσεις ιδιοκτητών και συγκεκριμένα αυτώ που έχουν κλειστά ακίνητα και αυτών που θέλουν να επιστρέψουν από την μακροχρόνια μίσθωση στη βραχυχρόνια.

Η κυβέρνηση υιοθετεί παλαιότερη πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ που προβλέπει 100% φοροαπαλλαγή αν το εισόδημα προέρχεται από νέα εκμίσθωση κατοικίας ελάχιστης τριετούς διάρκειας

Συγκεκριμένα, εξετάζεται η τριετής φοροαπαλλαγή των εσόδων από ενοίκια  για τους ιδιοκτήτες που θα διαθέσουν τα κενά τους ακίνητα για ενοικίαση ή αυτά που έχουν στη βραχυχρόνια μίσθωση

Ουσιαστικά η κυβέρνηση υιοθετεί παλαιότερη πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ που προβλέπει 100% φοροαπαλλαγή αν το εισόδημα προέρχεται από νέα εκμίσθωση κατοικίας ελάχιστης τριετούς διάρκειας, εφόσον η κατοικία εκμισθώνεται προς φυσικά πρόσωπα για χρήση ως κύρια κατοικία τους και ήταν κενή τουλάχιστον καθ’ όλο το έτος 2023 ή διέθετε ενεργό ΑΜΑ βραχυχρόνιας μίσθωσης την 31.12.2023.

Στον «πόλεμο» και το ανακαινίζω-ενοικιάζω

Στο «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης υπάρχουν ακόμη δύο εργαλεία ώστε να προκύψουν περισσότερα ακίνητα στην αγορά. Ο λόγος για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» το οποίο θα επαναλανσαριστεί με την επιδότηση να αυξάνεται στο 60% από το 40% που είναι σήμερα.

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ, ενώ αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη.

Το ακίνητο πρέπει να έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ. και να βρίσκεται σε αστική περιοχή, δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένη αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ.

Έρχονται οι  κοινωνικές κατοικίες

Μέχρι το τέλος του 2024  θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα της κοινωνικής αντιπαροχής. Στόχος του προγράμματος είναι η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους

Ήδη τα πρώτα δέκα οικόπεδα της ΔΥΠΑ όπως έγραψε ο ΟΤ είναι ώριμα προς αξιοποίηση  ώστε να χτιστούν εκεί οι πρώτες κοινωνικές κατοικίες.Πρόκειται για οικόπεδα τόσο εντός της Αθήνας όσο και στην περιφέρεια, Ξάνθη, Λάρισα.

Η παραχώρηση του αδόμητου οικοπέδου θα γίνεται από την ΔΥΠΑ και ο ανάδοχος θα επιλέγεται μέσα από διαγωνισμό

Η ΔΥΠΑ θα παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο, για το οποίο θα επιλέγεται ο ανάδοχος μετά από διαγωνισμό που θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει σύγχρονα κτίρια κατοικιών και εμπορικών χρήσεων, με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπει η προκήρυξη.

Σπίτι μου 2

Αλλαγές στο σχεδιασμό αλλά και στην χρηματοδότηση σχεδιάζεται στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2».

Το νέο σχέδιο που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025 θα προβλέπει – σε σχέση με το αρχικό -, διευρυμένα ηλικιακά όρια για δικαιούχους από 30-50 ετών, καθώς και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, μέχρι 40.000 ευρώ.

Πηγή: ΟΤ