Επιτόκια: Η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει ρυθμό στη μείωση παρά την υποτονική ανάπτυξη [έρευνα]
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην ΕΚΤ θα πρέπει να διαχειριστούν την υποτονική ανάπτυξη της οικονομίας του μπλοκ και τις πληθωριστικές πιέσεις
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Δεν θα πατήσει γκάζι για να μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ παρά την αποδυνάμωση της οικονομίας της ευρωζώνης εκτιμούν αναλυτές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μια νέα μείωση την επόμενη εβδομάδα, διατηρώντας τον τριμηνιαίο ρυθμό μέχρι να φτάσει στο 2,5% τον επόμενο Σεπτέμβριο και αναμένουν το κόστος δανεισμού να παραμένει σε αυτό το επίπεδο έως το 2026.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διαχειριστούν την υποτονική ανάπτυξη της οικονομίας του μπλοκ και τις πληθωριστικές πιέσεις, ένα μίγμα που καθιστά την λήψη αποφάσεων πιο δύσκολη υπόθεση. Το δεύτερο τρίμηνο του 2024 το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,3%.
Πώς θα κινηθούν τα επιτόκια
Η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα είναι υποτονική το 2024 και είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε παγκόσμια αδυναμία ή κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων
Οι περισσότεροι αναλυτές δεν περιμένουν από την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να φωτίσει τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας
Η πρόσφατη ευθραυστότητα εντός του μπλοκ των 20 εθνών «ενισχύει τα επιχειρήματα για πιο διευκολυντική νομισματική πολιτική» σημειώνει ο Ντένις Σεν, οικονομολόγος της Scope Ratings. Αλλά «ο πληθωρισμός παραμένει κάθε άλλο παρά ηττημένος κάνοντας την ΕΚΤ επιφυλακτική»
Οι περισσότεροι αναλυτές δεν περιμένουν από την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να φωτίσει τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας και αναμένουν να παραμείνει σταθερή στο μότο αποφασίζουμε σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα δεδομένα.
«Η κύρια πρόκληση της Λαγκάρντ είναι να παρουσιάσει μια πολιτική προοπτική που να είναι συνεκτική παρά τις διαφορές στις απόψεις, η οποία μπορεί να επιτευχθεί δίνοντας έμφαση σε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και χωρίς προκαταρκτική δέσμευση για οποιαδήποτε διαδρομή επιτοκίου» σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της SEB. Jussi Hiljanen.
Οι διαφωνίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Στους κόλπους της ΕΚΤ έχουν ξεσπάσει έντονες διαφωνίες με επίκεντρο την οικονομία της ευρωζώνης και τις προοπτικές της, ένα χάσμα που θα μπορούσε να διαμορφώσει τη συζήτηση για τη μείωση των επιτοκίων για μήνες. Ο πυρήνας της συζήτησης αφορά τον τρόπο με τον οποίο η αδυναμία της οικονομικής ανάπτυξης και μια πιθανή ύφεση θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό, καθώς προσπαθεί να τον μειώσει στο 2% μέχρι το τέλος του 2025.
Τα γεράκια, τα οποία κυριαρχούν στη συζήτηση για την πολιτική από την έναρξη των ταχέων αυξήσεων των επιτοκίων το 2022, υποστηρίζουν ότι τα πραγματικά στοιχεία της ανάπτυξης υπερτερούν επίμονα των αδύναμων αποτελεσμάτων των ερευνών και ότι η οικονομία αντέχει. Θεωρούν ότι τα προβλήματα στη βιομηχανία είναι ένα διαρθρωτικό πρόβλημα που θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να επιλυθεί, οπότε η νομισματική πολιτική έχει μικρό ρόλο. Ηγετικές φωνές του στρατοπέδου, όπως ο επικεφαλής της Γιοαχίμ Νάγκελ και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ιζαμπέλ Σναμπέλ προειδοποιούν για παρατεταμένους κινδύνους πληθωρισμού. Τα γεράκια είναι επίσης πιθανό να πολεμήσουν οποιαδήποτε χαλάρωση της πολιτικής που θα μεταθέσει την ημερομηνία επίτευξης του στόχου για τον πληθωρισμό στο 2026, καθώς αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της ΕΚΤ, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.
Τα περιστέρια, που παραμένουν στη μειοψηφία, υποστηρίζουν ότι η οικονομία είναι ασθενέστερη από ό,τι πιστεύεται, οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται και οι επιχειρήσεις που έχουν συσσωρεύσει εργατικό δυναμικό αρχίζουν να μειώνουν τις κενές θέσεις εργασίας, αφήνοντας την αγορά εργασίας πιο μαλακή.Μόλις μειωθεί η απασχόληση, μειώνεται και το διαθέσιμο εισόδημα, με αποτέλεσμα να μειώνεται γρήγορα η κατανάλωση και να δημιουργείται μια αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση.
Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων
Οι ερωτηθέντες στην έρευνα Bloomberg αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα περιορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης για το 2024, οι οποίες διαμορφώθηκαν στο 0,9% τον Ιούνιο. Είναι πιθανό να διατηρήσει την υπόλοιπη πρόβλεψή του αμετάβλητη.
«Η ΕΚΤ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειώσει ξανά τα επιτόκια όταν συνεδριάσει στις 12 Σεπτεμβρίου» εξηγεί ο Ντέιβιντ Πάουελ, ανώτερος οικονομολόγος της ευρωζώνης του Bloomberg Economics «φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,5% από 3,75%. Η Λαγκάρντ είναι πιθανό να τονίσει στη συνέντευξη Τύπου ότι η κίνηση ήταν κατάλληλη επειδή οι μελλοντικοί δείκτες αύξησης των μισθών δείχνουν επιβράδυνση και ο μετρικός πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο της ΕΚΤ στο 2%.
Το ουδέτερο επιτόκιο είναι 2,25% ή 2,5%
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται τοBloomberg η χάραξη πολιτικής θα γίνει πιο δύσκολη όταν το κόστος δανεισμού πλησιάσει το 3% το ανώτερο άκρο μιας σειράς εκτιμήσεων όπου τα επιτόκια ούτε περιορίζουν ούτε υποστηρίζουν την οικονομία. Η Σναμπέλ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί κοντά στο ουδέτερο επιτόκιο, για να αποφύγουν να εμποδίσουν την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το πραγματικό όριο θα είναι χαμηλότερο από 3%, με την πλειοψηφία να εκτιμά ότι το ουδέτερο επιτόκιο είναι 2,25% ή 2,5%.
Ορισμένοι υπογραμμίζουν επίσης την πρόκληση της Λαγκάρντ να μην αυξήσει τις προσδοκίες της αγοράς ότι μια μείωση τον Οκτώβριο είναι ένα στοίχημα 50/50.
«Η εμπιστοσύνη της ΕΚΤ στις προοπτικές για τον πληθωρισμό πιθανότατα θα έχει αυξηθεί ιδιαίτερα λόγω των ενδείξεων χαλάρωσης της αγοράς εργασίας», δήλωσε ο Oliver Rakau, οικονομολόγος στην Oxford Economics. «Αλλά το Συμβούλιο πιθανότατα θα προσπαθήσει να προσθέσει κάποιους επιθετικούς τόνους προκειμένου να διατηρήσει την προαιρετική δυνατότητα να μην περικοπεί τον Οκτώβριο, δεδομένης της τιμολόγησης της αγοράς».
πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις