Αντιμέτωπη με ένα νέο πετρελαϊκό σοκ, ανάλογο με αυτό την δεκαετίας του 1970, θα μπορούσε να βρεθεί η παγκόσμια οικονομία, εάν κλιμακωθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, προειδοποιεί ο οικονομολόγος της Wall Street, Νουριέλ Ρουμπινί.

Ο Ρουμπινί, που φέρει το παρατσούκλι «Dr. Doom», εξαιτίας των συχνά αρνητικών προβλέψεών του, έριξε μια άλλη σκοτεινή προοπτική για την παγκόσμια οικονομία σε συνέντευξή του στους Economic Times.

Οι κίνδυνοι αυξάνονται στη Μέση Ανατολή, είπε χαρακτηριστικά, όπου η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης έχει εξαπλωθεί στην περιοχή και θα μπορούσε να προκαλέσει ένοπλη απάντηση από το Ιράν , έναν από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο.

Η κατάσταση θα ήταν παρόμοια με τα πετρελαϊκά σοκ που είδε η παγκόσμια οικονομία τη δεκαετία του 1970

Οι προβλέψεις του Ρουμπινί

Εάν η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν εξελιχθεί σε έναν πλήρη πόλεμο, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν και να πυροδοτήσει μια μεγάλη άνοδο στις τιμές του αργού, είπε ο Ρουμπινί.

Η κατάσταση θα ήταν παρόμοια με τα πετρελαϊκά σοκ που είδε η παγκόσμια οικονομία τη δεκαετία του 1970 , όταν οι γεωπολιτικές εντάσεις οδήγησαν τις τιμές του πετρελαίου σε πολύ υψηλά επίπεδα.

«Εάν ο πόλεμος κλιμακωθεί σε πλήρη πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, η παραγωγή και οι εξαγωγές πετρελαίου από τον Κόλπο θα μπλοκάρονταν για εβδομάδες, ίσως και μήνες, οδηγώντας σε σοκ στις τιμές του πετρελαίου όπως ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ το 1973 ή στην ιρανική επανάσταση του 1979», είπε ο Ρουμπίνι, αν και αναγνώρισε ότι ο αντίκτυπος στις τιμές του πετρελαίου που προέρχεται από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή ήταν έως τώρα ήπιος.

Αστάθεια στην αγορά

Όπως επισημαίνει το Business Insider, άλλοι ειδικοί του κλάδου έχουν προειδοποιήσει ότι η εμπλοκή του Ιράν στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αστάθεια στην αγορά αργού πετρελαίου. Η επίθεση του Ισραήλ στην πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο έως και το 4% της παγκόσμιας προσφοράς αργού, σύμφωνα με ανάλυση της Commonwealth Bank of Australia.

Στρατηγικός αναλυτής της εταιρείας προέβλεψε ότι το αργό Brent θα μπορούσε να διαπραγματευτεί έως και 85 δολάρια το βαρέλι σε αυτό το σενάριο, μια αύξηση περίπου 16% από το σημείο αναφοράς του διεθνούς αργού πετρελαίου την Τετάρτη.

Ο Ρουμπινί, ο οποίος έχει συχνά εκδώσει τρομερές προειδοποιήσεις για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, έχει εκφράσει την ανησυχία του για τις τιμές του πετρελαίου αρκετές φορές τον περασμένο χρόνο. Ένα τέτοιο σοκ έχει τη δυνατότητα να πυροδοτήσει ύφεση ή στασιμοπληθωριστική κρίση τύπου της δεκαετίας του 1970 , είχε πει χαρακτηριστικά το 2022, ένα δίλημμα όπου η οικονομική ανάπτυξη είναι επίπεδη ενώ ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά υψηλός.

Πηγή: ΟΤ