H ιαπωνική εταιρεία που είναι ιδιοκτήτρια της κορυφαίας διεθνώς αλυσίδας καταστημάτων ψιλικών 7-Eleven απέρριψε προσφορά εξαγοράς 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων από καναδική ανταγωνίστρια εταιρεία.

Σε επιστολή που απευθυνόταν στον ιδιοκτήτη της Circle K Alimentation Couche-Tard (ACT), η Seven & i Holdings απάντησε ότι η προσφορά της καναδικής εταιρείας «υποτιμούσε κατάφωρα» την εταιρεία και ενείχε ρυθμιστικούς κινδύνους.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της αλυσίδας 7-Eleven πρόσθεσε, ωστόσο, ότι παραμένει ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις και έτοιμη να εξετάσει μια καλύτερη πρόταση. Η ACT δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του BBC News για σχολιασμό των παραπάνω δηλώσεων.

«Η πρότασή σας μας υποτιμά κατάφωρα»

«Η Ειδική Επιτροπή πιστεύει ότι η πρότασή σας είναι ευκαιριακά χρονισμένη και υποτιμά κατάφωρα την αυτόνομη πορεία μας και τις πρόσθετες δράσεις που βλέπουμε για να συνειδητοποιήσουμε και να ξεκλειδώσουμε την αξία των μετόχων», ανέφερε η επιστολή που έστειλε ο Stephen Dacus, ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής Seven & i. ανεξάρτητους διευθυντές που σχηματίστηκε για να εξετάσει την προσφορά.

Η επιστολή αποκάλυψε επίσης ότι η αρχική προσφορά από την ACT αποτίμησε τη Seven & i στα 14,86 δολάρια ανά μετοχή. Αυτό είναι περισσότερο από 20% πάνω από την τιμή της μετοχής της πριν από την ανακοίνωση της προσφοράς. Η προσφορά της ACT έρχεται σε μια περίοδο σημαντικής αδυναμίας του ιαπωνικού γιεν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, καθιστώντας την Seven & i πιο προσιτή στους ξένους αγοραστές.

«Η πρότασή σας δεν αναγνωρίζει επαρκώς τις πολλαπλές και σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει μια τέτοια συναλλαγή από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου περί ανταγωνισμού των ΗΠΑ», προστίθεται στην επιστολή της Seven & i.

Λίγα λόγια για την 7-Eleven

Η  7-Eleven είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων ψιλικών στον κόσμο, με 85.000 καταστήματα σε 20 χώρες και περιοχές. Η ACT με έδρα το Κεμπέκ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τορόντο και διαθέτει περίπου 17.000 καταστήματα σε περισσότερες από 30 χώρες και περιοχές σε όλη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία με τα εμπορικά σήματα Circle K και Couche-Tard.

Το αποτύπωμα της ACT στις ΗΠΑ και τον Καναδά θα υπερδιπλασιαζόταν σε περίπου 20.000 τοποθεσίες, εάν έπρεπε να προχωρήσει. Εάν επιτύχει, η εξαγορά θα ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά ιαπωνικής εταιρείας από το εξωτερικό και θα δημιουργηθεί ένας παγκόσμιος κολοσσός καταστημάτων ψιλικών 100.000 ατόμων.

Πηγή: ot.gr