88η ΔΕΘ – OT FORUM, Τσακίρης: Θα δούμε και κρίση στα τρόφιμα, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής
Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ μίλησε στο ΟΤ FORUM στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ για την ενεργειακή ασφάλεια, την επισιτιστική κρίση και την άμυνα
- Το «νέο» πρόσωπο της Λίντσεϊ Λόχαν και η φράση «δεν έχω πειράξει τίποτα πάνω μου»
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης αποτελεί ένα από τα βασικά πεδία δραστηριοποίησης της ΕΤΕπ, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας στο ΟΤ FORUM, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα «πανευρωπαϊκό πρόβλημα που αφορά και την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι η προσιτή στέγη βρίσκεται στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
«Υπάρχουν φοιτητικές εστίες που δεν φτάνουν»
Ο Γιάννης Τσακίρης σημείωσε ότι «από την πλευρά μας επεμβαίνουμε στην προσφορά», φέρνοντας ως παραδείγματα χώρες που χρηματοδοτούνται με χαμηλό επιτόκιο, προκειμένου να δοθούν στην αγορά σε χαμηλές τιμές.
Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε «μεγάλα προγράμματα ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης σπιτιών, τα οποία τρέχουν τα τελευταία 2 χρόνια». Εξήγησε ότι «το ενοίκιο είναι συνάρτηση του κόστους κατασκευής. Εάν το κόστος είναι επιδοτούμενο, ο δανεισμός χαμηλότοκος και η συνολική κατασκευή στο μισό κόστος, τότε το ενοίκιο θα πέσει στο μισό θεωρητικά».
Ο Γιάννης Τσακίρης επικαλέστηκε το τι συμβαίνει στο εξωτερικό μέσω ΣΔΙΤ, όπου ο δήμος προσφέρει τον χώρο, ο ιδιώτης χτίζει το ακίνητο με την υποχρέωση να ενοικιάζει με συγκεκριμένες τιμές.
Ακόμη, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ αναφέρθηκε και στο ακανθώδες θέμα της φοιτητικής στέγης, καθώς στην Ελλάδα «υπάρχουν φοιτητικές εστίες που δεν φτάνουν», ενώ προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος το έτους αναμένεται να «πέσουν» οι υπογραφές για μια σχετική κατασκευή στην Κρήτη.
«Θα δούμε και κρίση στα τρόφιμα, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής»
Από εκεί και πέρα, ο Γιάννης Τσακίρης ανέφερε ότι το 2023 οι χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα άγγιξαν τα 2,5 δισ. κάθε χρόνο, εξηγώντας ότι χρηματοδοτούνται έργα υποδομών του Δημοσίου, αλλά και δανειoδοτήσεις (και μέσω ελληνικών τραπεζών) σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και απευθείας σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Όπως είπε, στόχος είναι να υπάρχουν έργα που συνδέονται με την πραγματική ανάπτυξη, αλλά και «στοχευμένα έργα που συνάδουν με τη στρατηγική της ΕΕ».
Ακόμη, ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι οι βασικοί στόχοι είναι η ενεργειακή ασφάλεια και η αγρoτiκή παραγωγή. Μάλιστα, εκτίμησε «πως θα δούμε και κρίση στα τρόφιμα, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δούμε το θέμα της επάρκειας (food security) και στην Ελλάδα.
Τόνισε πως «δεν έχουμε κάτι στην Ελλάδα στην αγροτική παραγωγή», συμπληρώνοντας ότι «θα ανακοινώσουμε σύντομα πρόγραμμα».
«Προτεραιότητα σε επενδύσεις στην άμυνα»
Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ μίλησε και για «προτεραιότητα σε επενδύσεις στην άμυνα», αναφερόμενος στο «dual use» σε υποδομές και άλλα πράγματα που έχουν διττή χρήση, όπως για παράδειγμα ένα αεροδρόμιο.
Έδωσε ως παράδειγμα και τη Δανία, καθώς εκεί η ΕΤΕπ συμμετείχε στη χρηματοδότηση κατασκευής ενός λιμανιού που θα έχει εμπορική χρήση, αλλά και από το ΝΑΤΟ.
Επίσης, σημείωσε ότι η τράπεζα μπορεί να χρηματοδοτήσει την αγορά ενός στρατιωτικού οχήματος μεταφοράς ή και ελικοπτέρου, αλλά όχι πυρομαχικά κτλ.
Δείτε όσα είπε ο Γιάννης Τσακίρης στο ΟΤ FORUM:
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις