Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
88η ΔΕΘ – OT FORUM Τσούνης: Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι της ενέργειας

88η ΔΕΘ – OT FORUM Τσούνης: Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι της ενέργειας

Για τη σχέση του με τον Τζο Μπάιντεν, τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ αλλά και τις προοπτικές στον τομέα των επενδύσεων και της ενέργειας μίλησε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης στο στούντιο του ΟΤ στην ΔΕΘ

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι καλύτερες από ποτέ και το αίσθημα των Ελλήνων απέναντι στις ΗΠΑ γίνεται ολοένα και πιο θετικό, είπε ο αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. Χαρακτήρισε μάλιστα, εξαιρετικό το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα αλλά και οι επενδύσεις.

Ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ότι βασικές προτεραιότητες της Ουάσιγκτον είναι να φέρει τους δύο λαούς όλο και πιο κοντά και να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας παράλληλα ότι αν η Τουρκία κάνει σωστά τη δουλειά της, αυτό θα είναι προς όφελος τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως εξαιρετικά σημαντικό σύμμαχο στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και θέλουν να ενισχύσουν την στρατιωτική ικανότητά τους και τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι η χώρα μας είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος στην περιοχή και οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στην ενίσχυση αυτής της συνεργασίας.

Ο Τζορτζ Τσούνης αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι το γεγονός ότι επέλεξε να διορίσει έναν Eλληνoαμερικανό στη θέση του πρέσβη είναι πολύ σημαντικό. «Τζορτζ θα στείλω εσένα στην Ελλάδα, ξέρω τι θέλεις να κάνεις εκεί», αποκάλυψε ότι του είπε ο κ. Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε πολλές φορές στην έννοια του σεβασμού, που διέπει τις διμερείς σχέσεις: «Θέλω να δουλέψουμε μαζί με σεβασμό» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «αγαπάμε την Ελλάδα και στεκόμαστε δίπλα της»

Άμεσες ξένες επενδύσεις

Ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχουν κάνει στην Θεσσαλονίκη αμερικανικές εταιρείες, όπως η Pfizer, αλλά στο σύνολο της Ελλάδος αμερικανικοί κολοσσοί όπως η Google και η Microsoft.

Ειδικότερα για την αμυντική και στρατιωτική συνεργασία έκανε αναφορά σε διάφορα συστήματα όπως το Predator, αλλά και στα F16, τα F35, ελικόπτερα και τανκς.

Η Exxon στην Κρήτη

Ερωτηθείς για την επένδυση της Exxon Mobil στην Κρήτη ο κ. Τσούνης είπε ότι σε συνεργασία με τη Helleniq Energy γίνονται δοκιμές και αναμένονται αποτελέσματα: «Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προοπτική, καθώς μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία δαπανά χρήματα για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι της ενέργειας αναπτύσσοντας υποδομές, όπως στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη, τη διασύνδεση των νησιών και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Έχετε πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Γίνονται πολλά και η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων» είπε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον East Med, ο οποίος «συγκέντρωσε 4 χώρες σε ένα κοινό έργο»

«Η Ελλάδα διαθέτει ένα εξελιγμένο σχέδιο, είναι ικανή να προχωρήσει στις σωστές λύσεις για την ενεργειακή μετάβαση. Υπάρχουν πολλά project που ενδιαφέρουν τις αμερικανικές εταιρείες να κάνουν επενδύσεις».

Ο κ. Τσούνης αποκάλυψε επίσης ότι υπάρχουν εξελίξεις  σχετικά με τη διασύνδεση με την Ιταλία.

Πηγή: ΟΤ

Only in

#TeachToker – Η εκπαίδευση στην εποχή του TikTok, με δασκάλους σε ρόλο influencer

Όταν η χρήση του Διαδικτύου στην εκπαίδευση ανοίγει σε δασκάλους δρόμο για παράλληλη καριέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γίνεται δίκοπο μαχαίρι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2024