Στο πλαίσιο της έρευνας, 3.310 χρήστες του Feeld ηλικίας 18 έως 75 ετών από 71 διαφορετικές χώρες – συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και της Ολλανδίας – ρωτήθηκαν για τις φαντασιώσεις και τις επιθυμίες τους. Τα αποτελέσματα συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν και τώρα παρουσιάζονται στη νέα «State of Dating Report» της Feeld.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι τα μέλη διαφορετικών γενεών είχαν διακριτές προτιμήσεις για διαφορετικά στυλ σχέσεων. Μεταξύ της Gen Z, η μονογαμία ήταν ο μοναδικός πιο επιθυμητός τύπος σχέσης (23%), ενώ οι millennials και η Gen X προτιμούσαν την ηθική μη μονογαμία (24% και 27%). Ίσως αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το αγαπημένο στυλ σχέσης των baby boomers ήταν το friends with benefits (27%).

 Ενώ φαντασιώνεται έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής και δεν κάνει πολύ σεξ, είναι επίσης πιο πιθανό να αναφέρει ότι έχει φαντασιώσεις BDSM (56%), σε σύγκριση με το 52% των millennials, το 31% της Gen X και το 12% των boomers

Επιπλέον, η Gen Z ήταν πιο πιθανό να αναφέρει ότι φαντασιώνεται τη μονογαμία. Το 81% ανέφερε ότι φαντασιώνεται μονογαμικές σχέσεις, ενώ το 44% δήλωσε ότι φαντασιώνεται κάτι τέτοιο «συχνά». Συναφώς, η Gen Z ήταν το λιγότερο πιθανό να φαντασιώνεται ότι βρίσκεται σε ανοιχτή σχέση (62%). Αντίθετα, περίπου 75 έως 80 % των millennials, της Gen X και των baby boomers παραδέχτηκαν ότι φαντασιώνονται ότι βρίσκονται σε ανοιχτή σχέση.

Μονογαμία;

Σύμφωνα με τον Feeld, η τάση αυτή μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι συχνά θέλουμε αυτό που δεν έχουμε. «Σχεδόν οι μισοί από τη Gen Z ανέφεραν ότι είναι ανύπαντροι, σε σύγκριση με μόλις το ένα πέμπτο των Millennials, της Gen X και των Boomers», αναφέρεται στην έκθεση.

«Πολλοί νεότεροι ενήλικες δεν είχαν ποτέ καν μια σοβαρή ή σταθερή σχέση με ένα άτομο, πόσο μάλλον με πολλούς ταυτόχρονα. Υπό το πρίσμα αυτό, γίνεται εύκολα αντιληπτό πώς η μονογαμία μπορεί να έχει μια ξεχωριστή γοητεία για αυτόν τον πληθυσμό. Για πολλούς Gen Zerγαs, η μονομία είναι απλώς κάτι που δεν έχουν ακόμη βιώσει, ενώ οι μεγαλύτεροι ενήλικες που έχουν μεγαλύτερη πείρα όσον αφορά τη μονογαμία, μπορεί να θέλουν να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο».

Αναπολούμε τα παλιά;

Η έκθεση σημείωσε επίσης την τάση της Gen Z να ρομαντικοποιεί πιο παραδοσιακές σχέσεις και ρόλους. «Υπάρχει μια κάποια έλξη για το «πώς ήταν τα πράγματα παλιά», με την έννοια ότι φαίνονταν πιο απλά. Καθώς τα ραντεβού έχουν μεταφερθεί στον ψηφιακό κόσμο, έχουν γίνει μόνο πιο πολύπλοκα», αναφέρει η μελέτη.

Oι παραδοσιακοί τρόποι φλερτ απαιτούσαν ξεκάθαρες προθέσεις και μεγαλόπνοες χειρονομίες που ξεκαθάριζαν την κατάσταση των πραγμάτων, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αποκτούν απήχηση σε μια εποχή που μοιάζει πιο αβέβαιη και ασαφής από ποτέ». Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Gen Z είναι πιο συντηρητική από άλλες γενιές. «Ενώ πολλοί από αυτούς επιστρέφουν σε πιο παραδοσιακές αξίες σχέσεων, η Gen Z ξεφεύγει από τα καθιερωμένα, έχοντας τις πιο ανοιχτές απόψεις για τη σεξουαλικότητα».

Λίγο σεξ αλλά πολύ BDSM;

Η έκθεση επιβεβαίωσε επίσης τη δημοφιλή πεποίθηση ότι οι νέοι κάνουν λιγότερο σεξ. Η έρευνα του Lehmiller διαπίστωσε ότι ο μέσος αριθμός των φορών που οι millennials και η Gen X ανέφεραν ότι έκαναν σεξ τον τελευταίο μήνα ήταν πέντε, ενώ τόσο για τη Gen Z όσο και για τους boomers, ο μέσος όρος ήταν μόλις τρεις φορές το μήνα. Πάνω από το ένα τρίτο (37%) της Gen Z ανέφεραν ότι δεν έκαναν καθόλου σεξ τον τελευταίο μήνα, σε πλήρη αντίθεση με το 19% των millennials και το 17% της Gen X που ανέφεραν το ίδιο.

Αλλά η Gen Z είναι μία σύνθετη ομάδα. Ενώ φαντασιώνεται έναν παραδοσιακό τρόπο ζωής και δεν κάνει πολύ σεξ, είναι επίσης πιο πιθανό να αναφέρει ότι έχει φαντασιώσεις BDSM (56%), σε σύγκριση με το 52% των millennials, το 31% της Gen X και το 12% των boomers.

«Μια [εξήγηση γι’ αυτό] είναι απλώς ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες είχαν περισσότερο χρόνο να μάθουν και να ανακαλύψουν τι τους αρέσει στο σεξ, οπότε μπορεί να έχουν ήδη αποκαλύψει τα kinks τους», αναφέρεται στην έκθεση. «Ωστόσο, η άλλη είναι ότι φαίνεται επίσης ότι οι νεότεροι ενήλικες σήμερα έχουν μεγαλύτερο συνολικό ενδιαφέρον για το kink από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ενήλικες, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εξέταση και την εξερεύνηση των kinks του καθενός».

*Mε πληροφορίες από: Dazed | Serena Smith | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Sex Education