Σε εξέλιξη βρίσκεται πορεία των υγειονομικών της Θεσσαλονίκης η οποία ξεκίνησε από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο το πρωί της Παρασκευής.

Με μαύρα μπαλόνια, πλακάτ, πανό και συνθήματα κατά της κυβέρνησης, ζητούν αύξηση των δημοσίων δαπανών για το ΕΣΥ, έτσι ώστε να μην μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών ενώ καταγγέλλουν υποστελέχωση του ΕΣΥ που οδηγεί σε επικίνδυνες συνθήκες για τους ασθενείς.

Μεταξύ των βασικών τους αιτημάτων είναι η αύξηση των δαπανών, οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, οι καλύτεροι μισθοί, η προμήθεια εξοπλισμού αλλά και η ένταξη των εργαζομένων στο ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.

«Καλούμε τον πρωθυπουργό να μην περάσει στα ψιλά των εξαγγελιών το λειτουργικό αδιέξοδο της δημόσιας υγείας»

«Η κατάσταση είναι απελπιστική…»

«Καλούμε τον πρωθυπουργό να μην περάσει στα ψιλά των εξαγγελιών το λειτουργικό αδιέξοδο της δημόσιας υγείας περιγράφοντας μια εικονική πραγματικότητα για την κατάστασή του. Με ύψος δημοσίων δαπανών για την υγεία 5,5% του ΑΕΠ για τη δημόσια υγεία, συνεχώς θα λαμβάνονται μέτρα ιδιωτικοποίησης της συστήματος με αποτέλεσμα πολύ σύντομα ο δημόσιος τομέας υγεία να είναι συμπληρωματικός του ιδιωτικού», ανέφερε σε δηλώσεις του στο περιθώριο της διαμαρτυρίας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με έρευνα που επικαλέστηκε ο κ. Γιαννάκος για την κατάσταση των υγειονομικών μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα, «η κατάσταση είναι απελπιστική, απογοητευτική για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς». Παράλληλα κατήγγειλε σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία με συνέπεια – όπως είπε-, να έχει χαθεί ο δευτεροβάθμιος χαρακτήρας των νοσοκομείων. Ακόμα κατήγγειλε πως τα ασθενοφόρα τα οδηγούν ένστολοι που δεν έχουν καμία σχέση με τη διάσωση και τις πρώτες βοήθειες, με συνέπεια να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών.

Υπογράμμισε ακόμα πως στις εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών, κάτι που καταδεικνύει και την έλλειψη της πρωτοβάθμιας υγείας.

«Στα νοσοκομεία ακόμη και οι χειρουργικές κλινικές με παθολογικά περιστατικά με υψηλό δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων που ξέρουμε ότι είναι και θανατηφόρες», τόνισε ακόμη ο κ. Γιαννάκος.

Υποστελέχωση

Παράλληλα είπε πως στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει μόνον 650 απογευματινά χειρουργεία και στο Ιπποκράτειο, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, κάτω από 60 «με τις λίστες αναμονής να αυξάνουν» και αντέκρουσε τους ισχυρούς του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, πως έχουν μειωθεί οι ασθενείς σε αναμονή.

Κατήγγειλε επίσης πως ενώ υπάρχει ένα κύμα αποχώρησης υγειονομικών δεν γίνονται προσλήψεις και υποστήριξε πως οι μισθοί για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ είναι στα επίπεδα ανειδίκευτου εργάτη και πως δεν είναι ενταγμένοι στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα και ζήτησε αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία ώστε το ΕΣΥ να είναι ασφαλές για τον πολίτη.

Η πορεία των υγειονομικών έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους εργαζόμενους του Θεαγενείου, οι οποίοι ενσωματώθηκαν στην πορεία. Η πορεία θα περάσει και από αλλά νοσοκομεία που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και θα καταλήξει στο ΥΜΑΘ.