Σαντορίνη: Στον δρόμο 100 παιδιά του Εθνικού Ωδείου – Θα γίνει Airbnb
Για να παραφραστεί και ο Βίκτωρ Ουγκώ «Όταν κλείνει ένα Ωδείο, ανοίγει ένα AirBnb» που μπορείς να βγάλεις σέλφι με φόντο ένα μπλε παράθυρο.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Ο υπερτουρισμός και η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα δεν αφήνουν μόνο εκπαιδευτικούς και γιατρούς να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους από τον Μάιο έως τον Οκτώβρη ή να πληρώνουν τους ίδιους μήνες με την μέρα (Το τελευταίο θαύμα του τουρισμού στην χώρα μας), αλλά πλέον φαίνεται πως χτυπά κάθε έιδους φροντίδα ή εκπαίδευση σ’ ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της Ελλάδας, στη Σαντορίνη.
Το παράρτημα του Εθνικού Ωδείου στη Θήρα αναμένεται να κλείσει τις πόρτες για τους φέρελπεις μουσικούς, καθώς ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να το διαθέσει ως airbnb. Μια απόφαση που δεν πρέπει να αφορά ή να στοχοποιεί πρωτίστως τον ίδιο, αλλά συνολικά την πολιτεία. Η προφανής υπόθεση είναι πως ως ενοικιαζόμενος χώρος βραχυχρόνιας μίσθωσης θα αποφέρει μεγαλύτερο κέρδος.
Ύστερα όμως τον λόγο πρέπει να πάρουν και με την σειρά τους να λογοδοτήσουν, ο Δήμος Σαντορίνης, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και – ίσως περισσότερο από όλους – το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να βρουν μια αξιοπρεπή λύση.
Πρέπει να υπογραμμίσουμε πως το Εθνικό Ωδείο Θήρας, είχε και προγράμματα μουσικοκινητικής αγωγής για παιδιά. Δηλαδή απασχόληση και ταυτόχρονα μια ευχάριστη επαφή με την μουσική για τα παιδιά του νησιού.
Οι μουσικοί εκπαιδευτικοί μένουν άνεργοι και οι μαθητές μένουν κρεμάμενοι
Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί του ιδρύματος έχουν ήδη βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους, μην μπορώντας να περιμένουν τις πιθανές (ή μάλλον απίθανες) εξελίξεις, ενώ οι μαθητές θα αναγκαστούν είτε να μετοικήσουν για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, είτε να ξεκινήσουν ιδιαίτερα. Επιλογές που εκ των πραγμάτων, βάζουν στοπ στο καλλιτεχνικό μέλλον ορισμένων εξ αυτών.
Δυστυχώς το παράδειγμα είναι απλά το τελευταίο από μια σειρά, όπου επειδή αφορά την μουσική, την καλλιτεχνική εκπαίδευση δηλαδή, δεν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση και δεν συγκινεί. Θα ήταν πιο εξοργιστικό αν αφορούσε κάποιον γιατρό που δεν βρίσκει σπίτι ή του νοικιάζουν ένα με την μέρα (χαριστικά), έναν δάσκαλο που κοιμάται στο αυτοκίνητό του ή περιπτώσεις των καλλιεργίσιμων εκτάσεων της περιοχής που χτίζονται για να φιλοξενήσουν τουρίστες.
Το κλείσιμο του Εθνικού Ωδείου Θήρας κανονικά θα έπρεπε να λειτουργήσει ως «καμπανάκι» δηλώνοντας πως δεν είναι όλα τα πράγματα στη ζωή σέλφι στο μπλε πατζούρι, πόζα στην βουκαμβίλια, τα σπαρταριστά χρήματα των τουριστών και το υπερκέρδος.
Θα έπρεπε να υπάρχουν πράγματα που να μετράνε περισσότερο από το χρήμα, αλλιώς ο καθένας είναι άξιος της μοίρας του και δεν πειράζει αν μείνει και μια εβδομάδα σπίτι κλεισμένος να μην ενοχλήσει τους τουρίστες που καταφθάνουν με τα κρουαζιερόπλοια για την σέλφι τους. Μόνο παγωτό τζατζίκι μας αξίζει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις