Για αύξηση των κρουσμάτων ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα προειδοποίησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, επισημαίνοντας ότι η λοίμωξη είναι ήδη ενδημική στη χώρα και ευνοείται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

«Μετά από έναν ήπιο χειμώνα και αυξημένες θερμοκρασίες τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, έχουμε καταγράψει 17 θανάτους και πάνω από 100 περιστατικά με επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα» δήλωσε η κ. Ψαλτοπούλου στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

Ο ιός μεταδίδεται από τα κουνούπια και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προκαλεί συμπτώματα. Μπορεί όμως να προκαλέσει δυνητικά θανατηφόρο εγκεφαλίτιδα σε ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε αντικουνουπικά μέσα, ειδικά το βράδυ» τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου.

«Το 80% των προσβεβλημένων δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, ενώ το 20% έχει ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, οι θάνατοι αφορούν κυρίως άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω». Επίσης, οι εγκυμονούσες και τα παιδιά θα πρέπει να προστατεύονται» πρόσθεσε.

Η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε ακόμα στον κορονοϊό, ο οποίος είπε προκαλεί 30 με 40 θανάτους την εβδομάδα, καθώς και στο εμβόλιο της γρίπης, του οποίου η χορήγηση θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο.