«Είμαι ο Βίνσεντ, το πρώτο παιδί στον κόσμο που γεννήθηκε μετά από μεταμόσχευση μήτρας»
Ηλθε στον κόσμο πριν από ακριβώς 10 χρόνια στο Γκέτεμποργκ και προχθές συστήθηκε σε ειδικούς στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου – πόσο έχει προχωρήσει το πεδίο μετά από την πρώτη εκείνη μεταμόσχευση.
«Είμαι ένα αγόρι σαν όλα τα άλλα που λατρεύει τα σπορ». Με αυτόν τον τρόπο συστήθηκε ο δεκάχρονος Βίνσεντ σε κορυφαίους ειδικούς του πεδίου των μεταμοσχεύσεων μήτρας κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου για το θέμα που διεξάγεται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Τι ήθελε ένα δεκάχρονο παιδί σε ένα τόσο εξειδικευμένο ιατρικό συνέδριο, πιθανώς θα αναρωτιέστε και ευλόγως. Η απάντηση είναι ότι είχε κάθε λόγο να βρίσκεται εκεί αφού ο Βίνσεντ είναι το πρώτο παιδί στον κόσμο το οποίο γεννήθηκε μετά από μεταμόσχευση μήτρας.
Μόλις γιόρτασε τα 10α γενέθλιά του
Ο Βίνσεντ ήλθε συγκεκριμένα στον κόσμο στις 4 Σεπτεμβρίου του 2014 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska στο Γκέτεμποργκ μετά από μεταμόσχευση μήτρας στην οποία υπεβλήθη η μητέρα του Μαλίν στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος της Ακαδημίας Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ.
Ομιλία που έλαβε θερμή υποδοχή
Δέκα χρόνια μετά τη γέννησή του μίλησε στο συνέδριο σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις μήτρας που λαμβάνει χώρα στη γενέτειρά του –έδωσε μάλιστα την ομιλία του στα αγγλικά μπροστά σε διακεκριμένους ειδικούς του πεδίου από όλες τις ηπείρους. Όπως ήταν επόμενο η ομιλία του αποτέλεσε έκπληξη για τους ειδικούς και κέρδισε θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα.
«Είμαι ένα κανονικό αγόρι που αγαπά τα σπορ, ειδικά το γκολφ. Το αγαπημένο μου μάθημα στο σχολείο είναι τα καλλιτεχνικά. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω επαγγελματίας παίκτης του γκολφ. Η μαμά και ο μπαμπάς μου είναι εδώ μαζί μου σήμερα και ξέρω ότι τόσο οι ίδιοι όσο και η ομάδα των σουηδών γιατρών που με έφερε στον κόσμο είναι πολύ περήφανοι για εμένα. Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ χάρη σε όλους τους γενναίους ανθρώπους που υπάρχουν σε αυτή την αίθουσα».
Πάνω από 60 γεννήσεις παγκοσμίως
Μετά τη γέννηση του Βίνσεντ το 2014, η οποία άνοιξε τον δρόμο των γεννήσεων παγκοσμίως μετά από μεταμόσχευση μήτρας, έξι ακόμη παιδιά γεννήθηκαν στο πλαίσιο του ίδιου ερευνητικού προγράμματος. Στη συνέχεια άρχισαν να γεννιούνται παιδιά μετά από μεταμόσχευση μήτρας και σε άλλες χώρες και σήμερα εκτιμάται ότι έχουν διεξαχθεί περί τις 120 μεταμοσχεύσεις μήτρας παγκοσμίως και έχουν έλθει στον κόσμο πάνω από 60 παιδιά (17 εκ των οποίων στη Σουηδία).
Βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών και στενή παρακολούθηση
Η αύξηση του συγκεκριμένου είδους μεταμοσχεύσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στη βελτιστοποίηση των χειρουργικών τεχνικών – προτιμάται πλέον συνήθως η ρομποτική χειρουργική αντί για την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, ιδίως σε ό,τι αφορά τις δότριες. Παράλληλα όμως ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην καλή σωματική και ψυχολογική κατάσταση των δοτριών, των ληπτριών, των παιδιών που έρχονται στον κόσμο αλλά και των συντρόφων των γυναικών που υποβάλλονται στη μεταμόσχευση. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα το ερευνητικό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, όλες αυτές οι παράμετροι παρακολουθούνται σε μάκρος χρόνου – τα παιδιά μάλιστα που έρχονται στον κόσμο ελέγχονται σχετικά με την ιατρική αλλά και την ψυχική κατάστασή τους μέχρι την ενηλικίωσή τους.
Ελπίδα για περισσότερες δότριες στο μέλλον
Όπως ανέφερε ο Ματς Μπράνστρομ, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ακαδημία Sahlgrenska του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, εκ των κύριων ερευνητών του προγράμματος μεταμόσχευσης μήτρας του Πανεπιστημίου «οι ασφαλείς χειρουργικές επεμβάσεις και η ταχεία ανάρρωση που χαρίζει στις δότριες τη δυνατότητα να επιστρέφουν στην εργασία και στη ζωή τους γρήγορα, είναι άκρως σημαντικές για τις γυναίκες οι οποίες υποβάλλονται σε τόσο μεγάλα χειρουργεία για να βοηθήσουν άλλες γυναίκες. Στο μέλλον μπορούμε να αναμένουμε ότι οι δότριες δεν θα είναι μόνο οι στενές συγγενείς των ληπτριών όπως συμβαίνει σήμερα αλλά ίσως γυναίκες που κάνουν τη δωρεά ανώνυμα και για αλτρουιστικούς σκοπούς».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις