Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η κλινική που προσφέρει καταφύγιο όταν το ψυχεδελικό τριπ δεν λέει να τελειώσει

Η κλινική που προσφέρει καταφύγιο όταν το ψυχεδελικό τριπ δεν λέει να τελειώσει

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πειραματίζονται με ψυχεδελικές ουσίες όπως το LSD ή η ψιλοκυβίνη. Πολλοί δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο επίμονων συμπτωμάτων.

Στη διάρκεια ενός ταξιδιού για δουλειά στο Λονδίνο πριν από έξι χρόνια, ο Τζέιμς, ο οποίος χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για να προστατεύσει την προσωπική του ζωή, έπαψε να βλέπει τα γράμματα στην οθόνη του κινητού του. Όπου κι αν κοιτούσε, το οπτικό του πεδίο ήταν γεμάτο «χιόνι».

Όταν πήγε στο νοσοκομείο, είπε στη νοσοκόμα ότι είχε πάρει ψυχεδελικά μανιτάρια με έναν φίλο του στο Άμστερνταμ μια εβδομάδα νωρίτερα. Η νοσοκόμα του είπε ξερά «Γι΄αυτό δεν κάνουμε ναρκωτικά».

Η απάντησή της «κατέστησε σαφές ότι οι περισσότεροι γιατροί που θα έβλεπα δεν θα είχαν πολλή βοήθεια να δώσουν» λέει στον Guardian ο Τζέιμς, σήμερα 31 ετών.

Ο Τζέιμς έψαξε για τα συμπτώματά του στο Διαδίκτυο και άρχισε να υποψιάζεται ότι έπασχε από «έμμονη παραισθησιακή διαταραχή αντίληψης», ή HPPD, μια πάθηση που προκαλεί οπτικές διαταραχές για μήνες ή και χρόνια μετά τη λήψη παραισθησιογόνων ουσιών. Για έναν χρόνο μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ο Τζέιμς μπορούσε μόνο να αναζητά συμβουλές σε ιστοσελίδες και φόρουμ.

Με ορισμένες παραισθησιογόνες ουσίες όπως το LSD και η ψιλοκυβίνη των μαγικών μανιταριών να δίνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η κατάθλιψη και η μετατραυματική διαταραχή, το ταμπού που συνόδευε για δεκαετίες αυτές τις ουσίες τείνει να καταρριφθεί.

Κι αυτό σημαίνει ότι αριθμός των ανθρώπων που πειραματίζονται με ψυχεδελικά τριπ μεγαλώνει σε όλο τον κόσμο, χωρίς όμως να υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία για την μακροπρόθεσμη ασφάλεια αυτών των ουσιών.

Τα ψυχεδελικά έχουν εξάλλου διαφορετικό προφίλ επικινδυνότητας σε σχέση με άλλες απαγορευμένες ουσίες. Η ψιλοκυβίνη, για παράδειγμα, είναι απίθανο να οδηγήσει σε εξάρτηση, εθισμό ή οξεία δηλητηρίαση.

Μπορεί όμως να προκαλέσει κρίσεις άγχους ή αποπραγματοποίηση, μια αίσθηση αποξένωσης από τον κόσμο που παύει να μοιάζει πραγματικός.

To Ambulanz Psychedelische Substanzen δέχεται 10-15 ασθενείς τον μήνα (Tomislav Majić)

Επειδή όμως οι ουσίες αυτές απαγορεύονται στις περισσότερες χώρες, οι λύσεις είναι περιορισμένες για όσους βιώνουν συμπτώματα ή αδυνατούν να ερμηνεύσουν μια ψυχεδελική εμπειρία.

Ο Τζέιμς, όμως, ήταν τυχερός: περίπου έναν χρόνο αφότου εμφανίστηκαν τα προβλήματα όρασης βρήκε τη βοήθεια που χρειαζόταν στο Ambulanz Psychedelische Substanzen, μια κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité στο Βερολίνο.

Εκεί διαγνώστηκε με HPPD, μια πάθηση που δεν είχε ακούσει ποτέ στο παρελθόν.

«Υπάρχουν πολλοί ασθενείς που υποφέρουν από προβλήματα που συνδέονται με τα ψυχεδελικά»  λέει ο Τόμισλαβ Μάτζιτς, ο ψυχίατρος που ίδρυσε την κλινική το 2018. «Δεν έχουν πού να πάνε».

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζει;

Τα συνηθέστερα προβλήματα για τα οποία προσέρχεται κόσμος στην κλινική είναι το HPPD, η αποπραγματοποίηση, η αποπροσωποποίηση (η αίσθηση του ασθενή ότι δεν είναι πραγματικός), η ψύχωση και το άγχος.

Ο Μάτζιτς έχει επίσης κουράρει ανθρώπους που εμφάνισαν διαταραχή πανικού μετά τη λήψη ουσιών όπως το LSD και η Aαγιαχουάσκα.

Σε άλλες περιπτώσεις, ο κόσμος προσπαθεί απλώς να ερμηνεύσει την ψυχεδελική εμπειρία του να και αντλήσει νόημα.

Το προσωπικό της κλινικής δεν λέει στους ασθενείς να μην χρησιμοποιούν ποτέ ψυχεδελικά, τους βοηθά όμως να προσδιορίσουν την αιτία των προβλημάτων τους και να βρουν κατάλληλη θεραπεία.

Τα επόμενα βήματα μπορεί να περιλαμβάνουν ψυχοθεραπεία, διαλογισμό ή συνεδρίες ενημέρωσης.

Περίπου 10 με 15 άτομα προσέρχονται κάθε μήνα στην κλινική, μαζί με περίπου 20 ασθενείς τηλεϊατρικής.

«Δεν έχουμε διαφημίσει την κλινική» λέει ο Μάτζιτς. «Παρόλα αυτά, ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται».

Only in

Την πυροβόλησαν στο κεφάλι - Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε Αμερικανοτουρκάλα ακτιβίστρια στη Δυτική Όχθη

Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη θυμίζει ό,τι συμβαίνει στη Γάζα με το Ισραήλ να διεξάγει μια από τις πιο πολύνεκρες επιχειρήσεις του από την περίοδο της δεύτερης Ιντιφάντα και μετά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2024