Ρεκόρ ακραίων καιρικών φαινομένων αντιμετώπισε φέτος η ΕΕ
Από τις αρχές του 2024, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας έχει ενεργοποιηθεί 31 φορές για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Τα περιστατικά ακραίων καιρικών φαινομένων για τα οποία ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας ήταν φέτος περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά, καθώς η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί τις πυρκαγιές και άλλες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρο.
Στην Ευρώπη η περίοδος των πυρκαγιών διαρκεί κανονικά από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο, τα τελευταία χρόνια όμως ξεκινά νωρίτερα λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης και καίει μεγαλύτερες εκτάσεις.
Για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, η ΕΕ επιβλέπει και χρηματοδοτεί έναν μηχανισμό πολιτικής προστασίας για την ανάπτυξη πυροσβεστικών αεροσκαφών και ιατρικών ομάδων που προσφέρουν οι χώρες-μέλη.
Από τις αρχές του 2024, ο μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί 31 φορές για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, περισσότερες από ό,τι οποιοδήποτε προηγούμενο έτος, προκύπτει από δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα οποία επικαλείται το Reuters.
Συγκριτικά, σε όλη τη διάρκεια του 2023 είχε ενεργοποιηθεί φορές.
Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus, το φετινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ για την Ελλάδα ήταν το θερμότερο καλοκαίρι από το 1960, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Από τα ακραία φαινόμενα που αντιμετωπίστηκαν φέτος, οι πυρκαγιές καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με 19 ενεργοποιήσεις του μηχανισμού, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2007.
Τον περασμένο μήνα η ΕΕ έστειλε πυροσβεστικά αεροπλάνα στην Ελλάδα, την Αλβανία και το πορτογαλικό νησί της Μαδέρας, ενώ τον Ιούλιο είχε στείλει αεροσκάφη στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Ο ευρωπαϊκός στόλος έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2022 και περιλαμβάνει σήμερα 28 πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα.
Οι Βρυξέλλες έχουν παραγγείλει επίσης τα πρώτα πυροσβεστικά αεροσκάφη που θα ανήκουν στην ίδια την ΕΕ, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται το 2027.
Η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι ιδιαίτερα άσχημη στην Ελλάδα: από τον Μάιο και μέχρι να ξεσπάσει η φωτιά στη βόρεια Αττική στα μέσα Αυγούστου, η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής για φέρτος, η χώρα είχε ήδη αντιμετωπίσει 3.500 πυρκαγιές, αριθμός αυξημένος κατά σχεδόν 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις