Είμαι βέβαιη ότι το έχετε διαβάσει ή ότι σας το έχουν προτείνει στο παρελθόν, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί από την επιστήμη. Ενώ το περπάτημα είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία και τα 10.000 βήματα την ημέρα αποτελούν μια ενδιαφέρουσα πρόκληση για να αυξήσουμε τα επίπεδα της φυσικής μας δραστηριότητας, στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για τον «χρυσό κανόνα» αλλά για μια επιτυχημένη… καμπάνια.

Όλα ξεκίνησαν το 1965, όταν μια επιτυχημένη ιαπωνική εκστρατεία μάρκετινγκ προώθησε στο κοινό ένα βηματόμετρο φυσικής κατάστασης, με όνομα “Manpo-kei”, που μεταφράζεται σε «μετρητή 10.000 βημάτων». Ο ιαπωνικός χαρακτήρας για τον αριθμό 10.000 μοιάζει κάπως με ένα ανθρωπάκι που περπατά, κάτι που θα μπορούσε πιθανώς να εξηγεί πώς το προϊόν πήρε το όνομα και τον αριθμό του.

Ως εκ τούτου ο σημερινός στόχος των 10.000 βημάτων δεν βασίστηκε σε επιστημονικά δεδομένα… Απλώς αποτέλεσε μέρος μιας επιτυχημένης στρατηγικής για την προώθηση ενός προϊόντος.

Τι λέει η επιστήμη για τα 10.000 βήματα;

Μέχρι σήμερα, λίγα παραμένουν τα δεδομένα που υποστηρίζουν ότι πρέπει να κάνετε 10.000 βήματα την ημέρα για να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Μάλιστα, πολλές μελέτες δείχνουν ότι το «γλυκό σημείο» είναι πιο κοντά στα 5.000-7.000 βήματα καθημερινά τόσο για τους μεγαλύτερους όσο και για τους νεότερους ενήλικες.

Ταυτόχρονα, πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν την πρόκληση και εύκολα πετυχαίνουν τον ημερήσιο στόχο των 10.000 βημάτων, στις περιπτώσεις όμως που δεν είναι εφικτό, η άσκηση μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε αγχωτική εμπειρία. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και εάν κάποιος θεωρεί ότι τα 10.000 βήματα είναι υπερβολικά πολλά, με αποτέλεσμα να αποθαρρυνθεί και τελικά να καταλήξει να αποφεύγει την άσκηση.

Ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα να κυνηγάτε τον στόχο των 10.000 βημάτων, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μπορείτε να «θωρακίσετε» την υγεία σας, να αδυνατίσετε και να τονώσετε το αίσθημα ευεξίας με λιγότερα.

Επιπλέον η άσκηση πρέπει να είναι ευχάριστη και διασκεδαστική ώστε να σας γίνει συνήθεια για να την επαναλαμβάνετε (και να την απολαμβάνετε) με συνέπεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικούς τύπους άσκησης, εκτός από το περπάτημα, όπως το τρέξιμο, τα μαθήματα χορού, η κολύμβηση, το pilates, το tenis ή και τα ομαδικά αθλήματα όπως το μπάσκετ.

Όπως και να έχει, κάθε βήμα μετράει, είτε πρόκειται για μια σκόπιμη βόλτα έξω είτε επιλέγετε να ανεβείτε τα σκαλιά αντί να χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα. Θυμηθείτε όμως, ότι για την βέλτιστη υγεία υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να προσέξετε, όπως ο ρυθμός.

*Πηγή: Vita