Η ζυγαριά είναι ένα χρήσιμο και σημαντικό εργαλείο όταν προσπαθεί κανείς να χάσει, να πάρει ή να διατηρήσει βάρος. Όμως για άλλους μπορεί να σταθεί εμπόδιο και να τους προκαλέσει στρες και θλίψη. Μια αύξηση στο νούμερο στη ζυγαριά, ακόμη και αν δεν έφαγες κάτι εκτός του προγράμματος διατροφής σου, ή η σταθερότητα, μπορεί να σε επηρεάσουν αρνητικά.

Τότε είναι που πρέπει να αναγνωρίσεις ότι η χρήση της ζυγαριάς μάλλον δεν σου ταιριάζει, και ότι μάλλον πρέπει να…χωρίσετε. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που θα σε κάνουν να ρίξεις τίτλους τέλους στη σχέση σας;

Σε επηρεάζει αρνητικά το νούμερο στη ζυγαριά

Η ζυγαριά μπορεί να γίνει ο πιο αυστηρός σου κριτής ή να σε “κάνει” τον πιο σκληρό κριτή του εαυτό σου. Εάν ανεβαίνεις στη ζυγαριά και το νούμερο που βλέπεις είναι ικανό να επηρεάσει όλη σου την ημέρα, τότε ίσως είναι καλύτερο να την αποφύγεις. Θυμήσου ότι το βάρος σου δεν καθορίζει την αξία σου.

Αν βλέπεις τον εαυτό σου να υιοθετεί αυτές τις σκέψεις και τις συμπεριφορές τότε είναι καλύτερο να την αφήσεις για λίγο στην άκρη ή μέχρι να διαπιστώσεις ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα.

Μπορεί να σε κάνει να παρεκκλίνεις από τον στόχο σου

Είναι πολύ πιθανό η ζυγαριά να σε κάνεις να παρεκκλίνεις από τον στόχο σου, είτε είναι η απώλεια βάρους είτε η αύξησή του. Εάν βλέποντας το αποτέλεσμα που θέλεις “χαλαρώνεις” και τρως για καιρό περισσότερες ή λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεσαι για να επιτύχεις τον στόχο σου, τότε έχει έρθει η στιγμή να αναθεωρήσεις.

Επίσης εάν βλέπεις ένα αποτέλεσμα το οποίο δε σε ευχαριστεί και αμέσως περιορίζεις υπερβολικά το φαγητό που καταναλώνεις, τότε και πάλι ίσως να είναι καλύτερο να την αποφύγεις. Αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να δημιουργήσει μια διαταραγμένη σχέση με το φαγητό και το σώμα σου και κατ’ επέκταση να επηρεάσει δυσμενώς την ψυχική σου υγεία.

Δεν δίνεις βάση σε άλλους παράγοντες υγείας

Η υγεία σου επηρεάζεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες και το νούμερο στην ζυγαριά δεν αποτελεί τον μοναδικό δείκτη αξιολόγησής της. Αν σου έλεγαν τον αριθμό της HDL χοληστερόλης σου και τίποτε άλλο, σίγουρα θα μπορούσες να βγάλεις κάποια συμπεράσματα για την υγεία σου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσες να ξέρεις αν είσαι συνολικά υγιής ή όχι. Το ίδιο ισχύει και για τη ζυγαριά. Για παράδειγμα μπορεί να δείξει λίγο μεγαλύτερο νούμερο, το οποίο ενδεχομένως να οφείλεται στην αύξηση της μυϊκής μάζας.

*Πηγή: Vita