Ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη συγκαταλέγεται στους πρώτους δήμους της χώρας με ολοκληρωμένο Σχέδιο Απομάκρυνσης Ζώων Συντροφιάς εξαιτίας φυσικών καταστροφών.

«Αναγνωρίζοντας ότι τα ζώα αποτελούν μέλη των οικογενειών μας, η προστασία τους σε συνθήκες κινδύνου είναι αναγκαία. Το Σχέδιο αυτό, το οποίο συντάχθηκε από εξειδικευμένα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και της υπηρεσίας ευζωίας των ζώων, προβλέπει την ασφαλή μεταφορά και περίθαλψη των ζώων που φιλοξενούνται προσωρινά στις εγκαταστάσεις του Δήμου» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων ή φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές, τα ζώα δεν πρέπει να μένουν αβοήθητα. Η φροντίδα τους απαιτεί προγραμματισμό και οργανωμένη δράση. Μέσω του σχεδίου, διασφαλίζεται η άμεση απομάκρυνσή τους σε ασφαλέστερες περιοχές, όπου θα τους παρέχεται η αναγκαία φροντίδα, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του Δήμου για την προστασία της ζωής κάθε ζώου. «Η ανάγκη να είμαστε ευαίσθητοι και υπεύθυνοι προς τα ζώα συντροφιάς αναδεικνύεται ως κρίσιμος παράγοντας σε καιρούς κρίσης, ενισχύοντας το αίσθημα ανθρωπιάς και μέριμνας στην κοινότητά μας» αναφέρει ο Δήμος Νίκαιας Αγ.Ι. Ρέντη.

Η ομάδα εργασίας

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η ομάδα εργασίας που κατάρτισε το σχέδιο αποτελείται στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και της ευζωίας των ζώων συντροφιάς και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να καταρτίσει το συγκεκριμένο σχέδιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου για την προστασία των ζώων συντροφιάς και τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τα ζώα που φιλοξενούνται προσωρινά στις εγκαταστάσεις του Δήμου, προβλέπεται να απομακρυνθούν από το χώρο και να μεταφερθούν σε επιλεγμένο ασφαλέστερο, όπου θα τύχουν της αναγκαίας περίθαλψης.