Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
88η ΔΕΘ – OT FORUM Γεραπετρίτης: Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, είναι η πηγή προβλημάτων με την Τουρκία

88η ΔΕΘ – OT FORUM Γεραπετρίτης: Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, είναι η πηγή προβλημάτων με την Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ - Πρέπει να επαναφέρουμε την Ευρώπη, στις αξίες πάνω στις οποίες δομήθηκε, υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης

Υπάρχει ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση των ζητημάτων με την Τουρκία τόνισε μεταξύ άλλων o υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι η πηγή των προβλημάτων με την γείτονα χώρα είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι η Ελλάδα, για πρώτη φορά βρίσκεται εν μέσω δύο πολέμων, γεγονός που δημιουργηθεί μια ιδιαίτερη συγκυρία που τείνει να αμφισβητήσει το μεταπολεμικό κεκτημένο της ειρήνης.

Η Ελλάδα έχει καταφέρει, και αυτό πρέπει να πιστωθεί διαχρονικά στην εξωτερική πολιτική, να έχει ένα πολύ ισχυρό λόγο, είπε ο υπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει ως συνέπεια να μην έχει καμία αρνητική επίδραση από τους πολέμους.

Ανέφερε μάλιστα, ότι η Ελλάδα μέσα από εξωτερικά αντίξοες συνθήκες και παγκόσμια ρευστότητα βγαίνε ισχυρή: «Μπορούμε να το κεφαλαιοποιήσουμε αυτό για να κλείσουμε εκκρεμότητες 1οετιών» τόνισε, διευκρινίζοντας ότι τα δύο μεγάλα κεφάλαια στην εθνική μας εξωτερική πολιτική είναι αυτή τη στιγμή τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Η δύσκολη συγκυρία

Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη ρευστότητα -εξαιτίας των δύο πολέμων, που υπάρχει στην Ευρώπη, η οποία «οποία δεν έχει την ενότητα και την αλληλεγγύη που είχε στο παρελθόν».

Πρέπει να επαναφέρουμε την Ευρώπη, στις αξίες πάνω στις οποίες δομήθηκε, υπογράμμισε.

Ενεργητική πολιτική

Ο υπουργός εξωτερικών, μιλώντας στους δημοσιογράφους του ΟΤ αναφέρθηκε αρκετές φορές στην επιλογή της κυβέρνησης να υιοθετήσει μια ενεργητική εξωτερική πολιτική: «Η αδράνεια σε αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι υπαναχώρηση» επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο κυπριακό υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, με την επανέναρξη του διμερούς διαλόγου, αλλά και του γεγονός ότι αποτελεί πλέον υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα του ΟΗΕ.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι έχει παγιωθεί μια κατάσταση, η οποία κάποτε δεν θεωρείτο αυτονόητη, εξηγώντας ότι πλέον δεν υπάρχουν παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, μείζονες προκλήσεις, αλλά και το μεταναστευτικό κύμα, το οποίο έπρεπε να διαχειριστούμε τα προηγούμενα χρόνια: «Μπορούμε πλέον να συνομιλούμε. Δεν μπορούμε να βρούμε εύκολα λύσεις, αλλά μπορούμε να συζητούμε».

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Ερωτηθείς για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα ενδιαφέροντος για την ΕΕ και το οποίο είναι υπό την σκέπη της ΕΕ, στο πλαίσιο της ενεργειακής ασφάλειας.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό και γεωπολιτικό project, λέγοντας ότι «το καλώδιο θα γίνει κ εμείς θα το διασφαλίσουμε γεωπολιτικά».

«Δεν αισθάνομαι γεωπολιτικό ρίσκο. Δεν υπάρχει κίνδυνος. Το διεθνές δίκαιο προστατεύει όλες τις έρευνες, όπως επίσης και την πόντιση του καλωδίου».

Θαλάσσιες ζώνες

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών η πηγή των προβλημάτων με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών: «Μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ειρήνη στην περιοχή».

Πηγή: ΟΤ

Only in

Την πυροβόλησαν στο κεφάλι - Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε Αμερικανοτουρκάλα ακτιβίστρια στη Δυτική Όχθη

Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη θυμίζει ό,τι συμβαίνει στη Γάζα με το Ισραήλ να διεξάγει μια από τις πιο πολύνεκρες επιχειρήσεις του από την περίοδο της δεύτερης Ιντιφάντα και μετά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2024