Το πρόβλημα δεν είναι ο αντίπαλος, δεν είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά τα προβλήματα των πολιτών, υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Χάρης Δούκας.

Όπως είπε ο Χάρης Δούκας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, «το πρόβλημα δεν είναι να αλλάξεις τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, αλλά να αλλάξεις το σύστημα διακυβέρνησης. Και είναι ακριβώς ένα σύστημα το οποίο δημιουργεί υπερκέρδη για πάρα πολύ λίγους και για τους υπόλοιπους ανισότητες».

Συνέχισε λέγοντας πως πιστεύει βαθιά ότι χρειάζεται κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη. «Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να παίρνει ένας αναπληρωτής καθηγητής 900 ευρώ και κάποιοι τραπεζίτες να ανακοινώνουν ότι έχουν υπερκέρδη και παίρνουν 600 χιλιάδες το χρόνο και 1 εκατομμύριο bonus. Οι τράπεζες αυτές έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με 40 δισ., 3 φορές και οι πολίτες είναι αποκομμένοι από τα δάνεια. Αυτό είναι το «ευχαριστώ» τους; Αυτή είναι μία άδικη προσέγγιση και πρέπει να αλλάξει», είπε.

«Να δημιουργήσουμε μια δημοκρατική έκρηξη»

Για να γίνει αυτό, πρόσθεσε ο Χάρης Δούκας, «χρειάζεται μια πολύ μεγάλη συμμετοχή στις 6 του Οκτώβρη, για να δημιουργήσουμε μια δημοκρατική έκρηξη. Γιατί πιστεύω βαθιά ότι έχουμε τη δυνατότητα και την ευκαιρία, ο επόμενος πρόεδρος που θα προκύψει από αυτή τη διαδικασία, να είναι και ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας».

Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να είναι και δήμαρχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υποστήριξε πως «μπορώ γιατί το «εγώ» τελείωσε στη δική μου φιλοσοφία. Το «εμείς» κάνει τη διαφορά. Και δεν είμαι κανένας γραφειοκράτης που δίνω εντολές από το γραφείο μου. Ούτε θέλω να διοικώ με την παρέα μου. Αλλά αντίθετα – και το σύνθημά μας είναι αυτό – «Ενώνουμε δυνάμεις». Φτιάχνουμε ομάδες, πιστεύουμε στους ανθρώπους, δημιουργούμε στην πράξη αποκέντρωση, συμμετέχουν όλοι στη λήψη αποφάσεων».

Τόνισε πως «ξέρετε πολλοί λένε «είναι δυνατόν ο δήμαρχος, να διεκδικεί να είναι και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;». Διότι πολλοί θεωρούν ότι ο δήμαρχος πρέπει να είναι επαίτης και όχι πρωταγωνιστής. Πρέπει να στέκεται στα υπουργεία και να παρακαλά για μια χρηματοδότηση. Εμείς λέμε ότι θα σηκώσουμε ανάστημα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα σηκώσει ανάστημα. Και οι πολίτες θα αποφασίζουν για τις πόλεις τους. Γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο, εμείς οι δήμαρχοι – μας ψηφίζει ο κόσμος – να παίρνουμε αποφάσεις στα δημοτικά μας συμβούλια και τελικά αυτές να χρειάζονται μετά εγκρίσεις και το κεντρικό κράτος για να ισχύσουν».

«Δεν αφήνω τον δήμο Αθηναίων»

Όσον αφορά τον δήμο Αθηναίων είπε πως «το έχω πει πάρα πολλές φορές. Δεν αφήνω τον δήμο. Ο δήμος της Αθήνας και η τοπική αυτοδιοίκηση συνολικά έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά στους πόρους και τις αρμοδιότητες. Αφυδατώνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Άρα, η προσπάθειά μου, είναι ακριβώς – και μέσα από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ- να ενδυναμώσω την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να ενδυναμώσω και την αποκέντρωση στην πράξη».

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τόνισε επίσης πως «Είναι πολύ κρίσιμα τα θέματα της ασφάλειας. Είναι προτεραιότητα, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά συνολικά στη χώρα. Γι’ αυτό το λόγο και έχουμε προχωρήσει ήδη σε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία και έχουμε ένα κοινό επιχειρησιακό κέντρο. Ελληνική και δημοτική αστυνομία, κάνουμε κοινές περιπολίες, παρακολουθούμε εστίες προβλημάτων και έχουμε άμεση κινητοποίηση. Περιμένουμε σημαντικές νέες προσλήψεις με διαδικασία ΑΣΕΠ. Μέχρι τις αρχές του χρόνου θα έχουμε μια πολύ σημαντική ενίσχυση που θα βοηθήσει συνολικά την πόλη. Σπάσαμε το απόστημα μίας εγκληματικής οργάνωσης σε συνεργασία με την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, με τον κ. Χρυσοχοΐδη. Ήταν μια ιστορία με εκβιασμούς σε μαγαζιά με πλοκάμια παντού και όχι μόνο στον δήμο Αθηναίων, στην πολεοδομία και τη δημοτική αστυνομία, αλλά και στην περιφέρεια, στο υπουργείο Πολιτισμού. Δείξαμε ότι πέρα από χρώματα και κόμματα, όποιος παρανομεί θα είναι προ των ευθυνών του. Και αυτό, το κάνουμε πράξη, σε συνεργασία και με το υπουργείο».