Βολές κατά του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και τα όσα ανέφερε στο OT Forum στο πλαίσιο της 88ης Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης εξαπέλυσε η τομεάρχισσα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ρένα Δούρου.

Όπως τόνισε η Ρένα Δούρου «συνεχίζει την επιχείρηση συγκάλυψης της πραγματικότητας της τουρκικής επιθετικότητας ο κ. Γεραπετρίτης την ώρα που ο Τούρκος ομόλογός του κάνει περιοδεία στα Βαλκάνια (Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο), κτίζοντας συμμαχίες ενώ αποκαθίστανται εντυπωσιακά οι σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου με τη συνάντηση Ερντογάν – Σίσι στην Άγκυρα».

«Απαντήσεις – μη απαντήσεις στην ουσία τους καθώς διαψεύδονται»

Κατά την ίδια, «στη συνέντευξή του στο στο κανάλι του Οικονομικού Ταχυδρόμου στην 88η ΔΕΘ, ο κ. υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την καθησυχαστική θέση του περί μη κρίσης στην Κάσο, φθάνοντας μάλιστα μέχρι του σημείου να χαρακτηρίσει το συμβάν με το ιταλικό πλοίο, που επιβεβαίωσε την τουρκική επιθετικότητα, ως… «μεγάλη νίκη της ελληνικής διπλωματίας» που με ευθύνη των… ΜΜΕ παρουσιάστηκε στην κοινή γνώμη ως κρίση».

Πρόσθεσε πως «ο ίδιος αναφέρθηκε στις «απαντήσεις» που έχει δώσει στις ερωτήσεις για την στάση της κυβέρνησης στην κρίση της Κάσου, μεταξύ τους και στην κοινοβουλευτική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Απαντήσεις – μη απαντήσεις στην ουσία τους καθώς διαψεύδονται, δυστυχώς, από τη συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα στο πλαίσιο του αναθεωρητικού αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», που συνεχίζει να υπονομεύει με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει την ανάγκη για διάλογο με την Τουρκία με σαφείς κόκκινες γραμμές»

Η Ρένα Δούρου επισήμανε ότι «στη συνέντευξή του ο κ. υπουργός επανέλαβε τα περί καταλληλότητας της συγκυρίας για διάλογο με την Τουρκία παραβλέποντας τις συνεχιζόμενες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο που ο Τούρκος ΥΠΕΞ Φιντάν χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή», τη λειτουργία της Μονής της Χώρας ως μουσουλμανικό τέμενος, κ.α. Και παράλληλα ξεχνώντας να αναφερθεί στις απαραίτητες κόκκινες γραμμές προκειμένου αυτός ο διάλογος να λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων της χώρας μας και της ειρήνης στην περιοχή».

Καταληκτικά η τομεάρχισσα Εξωτερικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επαναλαμβάνει την ανάγκη για διάλογο με την Τουρκία με σαφείς κόκκινες γραμμές: καμία συζήτηση περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, καμία παραχώρηση στην κυριαρχία της χώρας και τον αποκλεισμό οποιασδήποτε συζήτησης επί συνεκμετάλλευσης ή απεμπόλησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια».

Δείτε όσα ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο OT FORUM: