«Ο πρόεδρος θα πρέπει να έχει την πολιτική παρρησία να πάρει ο ίδιος πρωτοβουλίες», τόνισε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Βασιλειάδης, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει πρόθεση να κατατεθεί πρόταση μομφής στην κρίσιμη συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου.

Όπως είπε ο Γιώργος Βασιλειάδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, «νομίζω ότι στο σημείο που έχουμε φτάσει, βέβαια εγώ το ίδιο λέω από το Φλεβάρη και μετά, ότι αυτό που μπορεί να βοηθήσει το κόμμα είναι οι καθαρές κουβέντες και οι καθαρές λύσεις» σημείωσε.

«Η κατάσταση είναι σε ένα οριακό σημείο. Να μην κρυφτούμε πίσω από νομικισμούς, τακτικισμούς και εφήμερες πλειοψηφίες ή μειοψηφίες. Να απευθυνθούμε στον κόσμο αδιαμεσολάβητα, να πάρει ο κόσμος τις αποφάσεις του για το αύριο αυτού του κόμματος», πρόσθεσε.

«Να μιλήσουμε στον κόσμο και ο κόσμος θα αποφασίσει»

Απαντώντας στο αν περιμένει πρωτοβουλία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το άνοιγμα της διαδικασίας εσωκομματικών εκλογών, ο Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε «αυτό θα ήταν το ορθότερο και για την ενότητα του κόμματος, αλλά και για να πάμε με τις μικρότερες δυνατές αναταράξεις στην επόμενη μέρα».

Υπογράμμισε ότι «στο σημείο που είμαστε, η μομφή και η αμφισβήτηση υπάρχει εκ των πραγμάτων και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και να πάμε μακριά αν δεν πάρουμε τώρα δύσκολες αποφάσεις; Άρα λοιπόν, δεν έχει σημασία η τυπική ή μη κατάθεση μιας πρότασης μομφής και να γίνει και να μη γίνει. Το θέμα είναι να αναγνωρίσουμε την κατάσταση που βρισκόμαστε και να πάρουμε τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες. Και καλώς ή κακώς η ηγεσία είναι αυτή που πρέπει να λαμβάνει τις πολιτικές πρωτοβουλίες. Μια ηγεσία βέβαια που μέχρι σήμερα δεν έχει δείξει καμία διάθεση συνεννόησης, σύνθεσης και συλλογικής λειτουργίας, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα. Άρα, ξαναλέω, στο σημείο που βρισκόμαστε πρέπει να έχουμε καθαρές λύσεις με ένα καθαρό πρόταγμα, με καθαρές θέσεις για το τι ακριβώς θέλουμε για αυτό εδώ το κόμμα. Πρέπει να πάμε σε μια διαδικασία και να μην κρύψουμε ατζέντες, να μιλήσουμε ανοικτά στον κόσμο και στα μέλη. Γιατί, θυμίζω ότι πολλά από τα πράγματα τα οποία ζητάει ο πρόεδρος και καλώς κάνει και τα ζητάει δεν ήταν μέρος των δεσμεύσεών του όταν εξελέγη. Εγώ θα σας πω το πιο απλό. Από το είμαι φυτευτός από τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι το, καταδικάζω τον Αλέξη Τσίπρα από όπου και αν προέρχεται, το λέω έτσι για να γελάσουμε, πού βρισκόμαστε σήμερα. Δηλαδή, να μιλήσουμε στον κόσμο και ο κόσμος θα αποφασίσει. Και τότε ο καθένας θα πάρει και τις αποφάσεις του».

«Αυτά τα πράγματα είναι ανήκουστα για τον χώρο μας»

Σχετικά με τη διαγραφή και επαναφορά του Παύλου Πολάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο κ. Βασιλειάδης σημείωσε πως είναι αντίθετος στη λογική των διαγραφών ούτως ή άλλως λόγω της πολιτικής του κουλτούρας, τόνισε «δεν μπορούμε να προχωράμε έτσι, ούτε με κινήσεις εντυπωσιασμού, ούτε με κινήσεις για να παίρνουμε likes στα social media. Θέλουμε μια πολιτική με αρχή, μέση και τέλος. Θέλουμε μια σοβαρότητα, θέλουμε να εμπνεύσουμε τον κόσμο ότι μπορούμε, γιατί αυτή τη στιγμή δεν το κάνουμε αυτό, ότι μπορούμε να αποτελέσουμε εναλλακτική την επόμενη μέρα και το κυριότερο, ο κυρίαρχος πόλος που θα επιδιώξει τις συγκλίσεις και τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις για να μπορούμε να έχουμε την πολιτική ανατροπή. Μπορεί να το κάνει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ; Δυστυχώς με τη σημερινή του μορφή δεν μπορεί να το κάνει όταν, ενώ έχουμε συναποφασίσει, όταν σας λέω αυτό το παράδοξο και τα μπρος πίσω της ηγεσίας και της ηγετικής ομάδας, όταν έχουμε συναποφασίσει ότι αυτό που θέλουμε είναι μια μεγάλη προοδευτική συνεργασία και εκλογική προοδευτική συνεργασία, την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος να λέει ότι αυτά τα σενάρια είναι σενάρια που τα επιβάλλει η διαπλοκή για να κατηγορεί συντρόφους του επί της ουσίας ως διαπλεκόμενους. Αυτά τα πράγματα είναι ανήκουστα για τον χώρο μας. Και ξέρετε, επειδή η κοινωνία μας ακούει και η κοινωνία στο τέλος της ημέρας είναι σοφή, μας γυρίζει την πλάτη. Αυτό πρέπει να τελειώσει εδώ».

Καταληκτικά, απαντώντας στο κατά πόσο θα έπρεπε να έρθει στην Κεντρική Επιτροπή ο πρώην πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, ο Γιώργος Βασιλειάδης ανέφερε πως αυτό θα ήταν λάθος.

«Προσωπική μου άποψη, θα ήταν λάθος αυτό. Δηλαδή, ο κύριος Τσίπρας πέρσι αποχώρησε για να αφήσει στις επόμενες γενιές, να αφήσει τους υπόλοιπους να προχωρήσουν μπροστά. Κάθε φορά με βάση τα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιουργούμε, θα περιμένουμε κάποιον να έρθει να μας τα λύσει; Αυτό δεν είναι και δείγμα σοβαρότητας. Ο κύριος Τσίπρας έχει ένα ιστορικό ρόλο στον χώρο μας και σε όλη την Ευρώπη. Ο μεγαλύτερος ηγέτης της Αριστεράς στην Ελλάδα, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του χώρου μας. Δεν μπορεί να εμπλακεί σε μια εσωκομματική διαμάχη αφενός και αφετέρου ήδη με τις κινήσεις ηγεσίας πυροβολούμε τα ίδια μας τα πόδια. Όταν προσπαθείς να κοντύνεις τον Τσίπρα μπροστά στα δικά σου πολιτικά αδιέξοδα, δεν κάνεις κακό στον Τσίπρα. Κάνεις κακό στον χώρο, στην ιστορία μας και στο κοινό επίδικο», κατέληξε.