Όλοι εναντίον όλων στον ΣΥΡΙΖΑ – Ζητούν εκλογές από δύο πλευρές, άμυνα… ζώνης ο Κασσελάκης
Εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής τα μαχαίρια έχουν βγει από τα θηκάρια από την πλευρά της εσωτερικής αντιπολίτευσης. Ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να... αποφύγει την πρόταση μομφής
Συνεχίζονται οι εντάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μετά την ταραχώδη Πολιτική Γραμματεία, όπου «87» και Παύλος Πολάκης ζήτησαν από τον Στέφανο Κασσελάκη τη διενέργεια εσωκομματικών εκλογών. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποιεί άμυνα… ζώνης, με τον Νίκο Παππά να παίζει σημαίνων ρόλο στην επιχείρηση απορρόφησης κραδασμών.
Εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου τα μαχαίρια έχουν βγει από τα θηκάρια από την πλευρά της «αντιπολίτευσης». Ο επανενταχθείς στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ -με απόφαση Στέφανου Κασσελάκη- Παύλος Πολάκης ζήτησε ευθέως κάλπες για εκλογή προέδρου. «Ή συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να πάμε σε εκλογή από τη βάση του κόμματος ή υπάρχει και ο άλλος δρόμος που γνωρίζετε, της Κεντρικής Επιτροπής» φέρεται να είπε ο βουλευτής Χανίων στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας την πρόταση μομφής.
Οι «87», δια μέσω των Όλγας Γεροβασίλη αλλά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος πήραν τη σκυτάλη και πέταξαν το γάντι στον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αίτημα να στηθούν εσωκομματικές κάλπες. Η αντιπρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν τη διενέργεια της Πολιτικής Γραμματείας ανέφερε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «εκλέχθηκε πριν από ένα χρόνο με μια συγκεκριμένη ατζέντα. Τώρα προωθεί μια νέα ατζέντα. Πρέπει να πάμε στη βάση να δώσει τη λύση». Ακολούθως ο Παύλος Πολάκης φέρεται να είπε, απευθυνόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη, να πάει σε εκλογές γιατί «η πρόταση μομφής θα τραυματίσει το κόμμα».
Ακόμη, η βουλεύτρια Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, φέρεται να ανέφερε κατά την τοποθέτησή της πως «υπάρχει πρόβλημα, δεν μπορούμε να μην το βλέπουμε. Υπάρχει διάλυση του κόμματος με πλήρη ευθύνη της ηγεσίας».
Ο Στέφανος Κασσελάκης δέχθηκε επίσης κριτική και για την προετοιμασία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ΔΕΘ καθώς «για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα» και «δεν υπάρχει τίποτα οργανωμένο για να βρεθεί στις διαμαρτυρίες». Κριτική ασκήθηκε επίσης και για το ζήτημα με του εργαζόμενους της «Αυγής» και του «Κόκκινου».
Σημειώνεται ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα συνεδριάσει το Σάββατο στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 12:00 με την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη. Ταυτόχρονα εργαζόμενοι της «Αυγής» και του «Κόκκινου» καλούν σε συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο ζητώντας να τους παραχωρηθεί βήμα εντός της συνεδρίασης προκειμένου να εκθέσουν, όπως λένε, «την οικονομική εξόντωση που υφιστάμεθα στα δύο αριστερά Μέσα, όπως και τη διάλυση που ακολούθησε του αιφνίδιου λουκέτου του ημερήσιου φύλλου χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό για την επόμενη μέρα».
Οι αλλαγές που δεν πέρασαν
Μετά την Πολιτική Γραμματεία διεξήχθη και η επιτροπή καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μη δίνοντας στον Στέφανο Κασσελάκη τη νομιμοποίηση για το σύνολο των αλλαγών που επιθυμεί να περάσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στην εισήγηση της επιτροπής δεν περιλαμβάνεται η αλλαγή του ονόματος σε «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς», ενώ δεν πέρασαν η κατάργηση της πολιτικής γραμματείας και η αλλαγή της Κεντρικής Επιτροπής.
Από τις αλλαγές που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε το όριο των τριών θητείων βουλευτών στην ίδια περιφέρεια, όπως και αυτή για την επιτροπή δεοντολογίας. Σε οργανωτικό επίπεδο, οι σύνεδροι θα κληθούν να επικυρώσουν τις αλλαγές στα περιφερειακά και νομαρχιακά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Ο Σπίρτζης που επιμένει κατά Κασσελάκη
Μιλώντας στην ΕΡΤ για την επιστολή καταγγελίας που έχει στείλει στο κόμμα ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι αφορά όλους όσοι χρησιμοποιούν τις δομές του κόμματος για να έχουν δικά τους οφέλη.
«Είναι τιμή μου να διαγραφώ από μια φράξια που έχει στήσει ο Στέφανος Κασσελάκης για ταυτοτικούς λόγους» τόνισε ο Χρήστος Σπίρτζης λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερα στεναχωρημένος από την όλη κατάσταση.
Κάνοντας λόγο για καταστρατήγηση και ευτελισμό των δομών που υπάρχουν στο κόμμα υποστήριξε ότι «η μόνη διέξοδος για το κόμμα είναι να φύγει ο Στέφανος Κασσελάκης» προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν υπάρχει ούτε συντροφικότητα ούτε πολιτική ομάδα».
Μάλιστα, όπως είπε, «με τον ευτελισμό που έχει αυτό το κόμμα είναι τιμή μου να με διαγράψει μια φράξια που έχει στήσει ο Στέφανος Κασσελάκης».
Ο Παύλος Πολάκης επανήλθε το απόγευμα της Παρασκευής με μια… μαντινάδα που αναφέρεται ευθέως σε… καθαρισμό πληγής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. «Για να γιατρέψεις μια πληγή, πρώτα τη καθαρίζεις κι αν δε κατέχεις να χαλάς, μην ξεκινάς να χτίζεις», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σφακιανός βουλευτής.
Επίσης, δηλώσεις πραγματοποίησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και το μέλος της ΚΕ Γιώργος Βασιλειάδης, υπογραμμίζοντας πως «ο πρόεδρος θα πρέπει να έχει την πολιτική παρρησία να πάρει ο ίδιος πρωτοβουλίες».
Η στάση Κασσελάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης στην εισαγωγική τοποθέτηση υπογράμμισε πως συγκεκριμένα στελέχη ρευστοποιούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια, ωστόσο, υπογράμμισε πως «θεωρώ ότι μια πρόταση μομφής στο πρόσωπό μου πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα, δεν προσφέρει τίποτα και πληγώνει και τον κόσμο μας. Επίσης, είναι μια μεγάλη κωλοτούμπα από το ίδιο το όργανο (σ.σ. Πολιτική Γραμματεία) που αποφάσισε καταστατικό συνέδριο».
Απαντώντας ακολούθως στις τοποθετήσεις που προηγήθηκαν τόνισε ότι μια πρόταση μομφής προς τον πρόεδρο του κόμματος «είναι μια μεγάλη κωλοτούμπα από το ίδιο το όργανο που αποφάσισε καταστατικό συνέδριο». Ο κ. Κασσελάκης τόνισε επίσης ότι έως σήμερα έχει φερθεί «με εντιμότητα προς όλους, από την πρώτη μέρα της εκλογής του».
«Έχω υπάρξει ειλικρινής και έντιμος προς όλες και όλους, προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προς τον Νίκο Φίλη, την Έφη Αχτσιόγλου στην οποία πρότεινα να αναλάβει όποια θέση θα ήθελε, τον Αλέξη Χαρίτση, στον οποίο πρότεινα τη θέση του τομεάρχη Οικονομικών. Αλλά υπήρξα έντιμος και προς τον Αλέξη Τσίπρα. Τον περασμένο Απρίλιο, στην προεκλογική περίοδο, πρότεινα να καθορίσουμε από κοινού διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις», ανέφερε.
Η άμυνα και το «όχι στις εκλογές» του Παππά και η Κεχαγιά
Ο νέος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νίκος Παππάς είναι το στέλεχος που κλήθηκε να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά στη χθεσινή συνεδρίαση.
Συγκεκριμένα, ήταν αντίθετος σε διενέργεια εσωκομματικών εκλογών. Όπως ανέφερε σε συνομιλητές του, «θα πρέπει να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμε τα μέλη», ενώ
Σε δηλώσεις που πραγματοποίησε σήμερα ο Νίκος Παππάς που κατηγόρησε όσους κάνουν κριτική στην ηγεσία ότι δεν έχουν παρουσιάσει πολιτική εναλλακτική.
«Αυτό που μου κάνει εντύπωση όμως και θα ήθελα να το πω, δεν έχω δει εναλλακτική διατυπωμένη πλατφόρμα. Δεν έχω δει. Δηλαδή όταν βάζει κάποιος ένα ζήτημα τόσο κορυφαίο, δηλαδή να λέει ότι πρέπει να γίνει αλλαγή ηγεσίας. Δεν μπορεί να μην έχει συγκροτήσει μια εναλλακτική στρατηγική και να την έχει καταγράψει σε ένα κείμενο. Να πει ότι ξέρετε κάτι; Η τωρινή ηγεσία τα πάει τα πράγματα προς τα εκεί. Εγώ θέλω να τα πάω προς τα εκεί», τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Υπογράμμισε επίσης πως «αυτή τη στιγμή και στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, το να μεταφέρουμε στη βάση διλήμματα τα οποία εμείς δεν μπορούμε να λύσουμε με σύνθεση και συνεννόηση, δεν είναι κάτι το οποίο ανταποκρίνεται στην ευθύνη την οποία έχουμε απέναντι στον κόσμο. Ξεκάθαρα το έχω πει αυτό από την αρχή. Όχι στις εκλογές».
«Μπορεί να έχουμε και πρόταση μομφής δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε»
Η Βούλα Κεχαγιά μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» ανέφερε πως «υπάρχει ένα ερωτηματικό αν τελικώς είτε με πρωτοβουλία του κ. Πολάκη, είτε με πρωτοβουλία άλλων στελεχών που ανήκουν στην λεγόμενη ομάδα 87, το λέω έτσι για να συνεννοούμαστε, είτε αν υπάρξει μία σύμπραξη, γιατί και αυτό ακούγεται ως ενδεχόμενο σενάριο, εκδηλωθεί και κατατεθεί πρόταση μομφής. Μπορεί να δούμε ένα άλλο σκηνικό. Μπορεί τα στελέχη να αρχίσουν να επαναλαμβάνουν την αξίωσή τους και το αίτημά τους να φύγει, όπως λέτε ο κ. Κασσελάκης από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κόμματος. Αν λοιπόν δεν τα δούμε αύριο, δεν μπορούμε να πούμε. Όμως το γεγονός, μάλλον την εκτίμηση, ότι μπορεί να έχουμε και πρόταση μομφής δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε. Δε μπορούμε να κρυβόμαστε. Αν κατατεθεί πρόταση μομφής, με όποιον τρόπο, εκεί θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».
Όσον αφορά αν θα κατατεθεί πρόταση μομφής υποστήριξε ότι «θεωρώ ότι αν γίνει μία πρόταση μομφής και δεν περάσει, όσοι υποστήριξαν αυτή την πρόταση μομφής θα πρέπει να αναλογιστούν και να συλλογιστούν πως από εδώ και πέρα μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί, αποδεικνύοντας στην κοινωνία ότι έχουμε τη στοιχειώδη σοβαρότητα και αξιοπρέπεια να διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση της χώρας, γιατί αυτός είναι ο στόχος. Να γίνουμε η προοδευτική και αριστερή δύναμη, η οποία θα υλοποιήσει αυτόν τον στόχο απέναντι στην κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη».
Η περίπτωση Φάμελλου για την υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Σημειώνεται ότι ο Σωκράτης Φάμελλος με τη σειρά του είχε αναφέρει ότι «έχω ανοίξει ξεκάθαρα θέμα πολιτικής της ηγεσίας».
Ακόμη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης επισήμανε πως δεν θα επέλεγε «έναν νέο διχασμό με μία πρόταση μομφής», με την παράλληλη, όμως, παρότρυνση, ότι «δεν έχουμε σε τίποτα να φοβηθούμε τη γνώμη των οργάνων και των μελών του κόμματος».
Μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ είχε τονίσει, ζητώντας την προσφυγή στις κάλπες, πως «το βασικό πρόβλημα για το οποίο ανησυχώ έντονα είναι η αποδυνάμωση των οργανώσεων και της κοινωνικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο της εκλογικής, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις. Υπάρχει κίνδυνος ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που αποτελεί την ελπίδα της χώρας μας, για μένα και για μια πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Αλλά και που έχει ένα μεγάλο ιστορικό απόθεμα, όχι μόνο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά και των αγώνων της Αριστεράς και της προσφοράς στην Ελλάδα, ακόμα και στο επίπεδο της διανόησης. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται όχι απλά να σταματήσει αυτή η ρευστοποίηση, αλλά να ισχυροποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ».
Κρίσιμο ερώτημα είναι εάν θα μπορούσαν οι «87» να συνταχθούν πίσω από τον Σωκράτη Φάμελλο. Δεδομένης της στάσης που κράτησε ο τελευταίος στο Συνέδριο, αδειάζοντας τη Γεροβασίλη η αρνητική απάντηση μοιάζει ασφαλής. Ωστόσο, λένε γνωρίζοντες, η σύγκρουση του Σωκράτη Φάμελλου με τον Στέφανο Κασσελάκη στην τελευταία έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, έχει κάνει κάποιους να το ξανασκέφτονται.
Φαραντούρης: Το σκέφτομαι πολύ σοβαρά να είμαι υποψήφιος αν γίνουν εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ
Το σκέφτομαι πολύ σοβαρά να είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είπε ο ευρωβουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νικόλας Φαραντούρης μιλώντας στο MEGA, επιβεβαιώνοντας το προ ημερών σχετικό ρεπορτάζ του in. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι οι εκλογές αυτή τη στιγμή δεν είναι η ιδανική λύση αλλά είναι η βέλτιστη δυνατή.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην εσωκομματική κρίση που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ο Νικόλας Φαραντούρης σχολίασε πως οι εκλογές για νέα ηγεσία στο κόμμα είναι «η πιο αξιοπρεπής λύση σε αυτή τη συγκυρία»
«Καθένας αναμετριέται με τις ευθύνες του και με την ιστορική συγκυρία. Όλοι πρέπει να δείξουμε συλλογική υπευθυνότητα»
«Αν η προσφυγή στα μέλη μας ήταν κάποια λύση για την εκτόνωση της κρίσης και της εσωστρέφειας, απάντησα ότι σίγουρα δεν είναι μία ιδανική λύση, είναι όμως μία κάποια λύση. Ίσως η καλύτερη δυνατή αυτή τη στιγμή».
«Δεν το εισηγούμαι ως ιδανική λύση, αλλά ως βέλτιστη δυνατή. Αυτό το σπιράλ εσωστρέφειας, απαξίωσης και φθοράς πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να σταματήσει», υπογράμμισε ο Νικόλας Φαραντούρης.
Δείτε όσα είπε ο Νικόλας Φαραντούρης στο MEGA:
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις