Ο νέος νόμος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν για την «προώθηση της ηθικής και την πρόληψη της αμαρτίας» έχει πλάσει νέους αυστηρούς κανόνες για την αφγανική κοινωνία, υπαγορεύοντας αυστηρούς ελέγχους σύμφωνα με το όραμά τους για το Ισλάμ.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν ενδείξεις ότι η αστυνομία ηθικής των Ταλιμπάν επιβάλλει τη νομοθεσία, καθώς και ότι οι Αφγανοί αυτοελέγχονται για να αποφύγουν συγκρούσεις με τους αξιωματούχους.

Αν και ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί εξ ολοκλήρου, οι αρχές των Ταλιμπάν έχουν ήδη πατάξει τις συμπεριφορές που θεωρούν μη ισλαμικές από τότε που επανήλθαν στην εξουσία πριν από τρία χρόνια.

Τι υπαγορεύει

Ο νόμος αποτελείται από 35 άρθρα. Το πιο επικριτικό υπαγορεύει ότι η φωνή της γυναίκας δεν πρέπει να υψώνεται έξω από το σπίτι και ότι δεν πρέπει να τραγουδά ή να διαβάζει δυνατά ποίηση.

Απαγορεύεται στους μη συγγενείς άνδρες και γυναίκες να κοιτάζονται μεταξύ τους και οι γυναίκες διατάσσονται να καλύπτονται πλήρως μπροστά σε μη μουσουλμάνες γυναίκες.

Οι άνδρες διατάσσονται να αφήνουν γένια μεγαλύτερα από μια γροθιά, να φορούν φαρδιά ρούχα και να μην αποκαλύπτουν το σώμα τους από τον αφαλό μέχρι το γόνατο. Απαγορεύεται ο σοδομισμός «ακόμη και με την ίδια τη σύζυγό του».

«Φοβήθηκα και τους υποσχέθηκα ότι θα αφήσω μούσι»

Απαγορεύεται στα μέσα ενημέρωσης να χλευάζουν ή να εξευτελίζουν το Ισλάμ, οι εταιρείες μεταφορών καλούνται να αλλάξουν τα δρομολόγια ώστε να ταιριάζουν με τις ώρες προσευχής και οι μουσουλμάνοι καλούνται να μην είναι φίλοι ή να μην βοηθούν μη μουσουλμάνους.

Ορισμένα παραδοσιακά παιχνίδια έχουν επίσης απαγορευτεί, καθώς και η λήψη ή η προβολή φωτογραφιών ζωντανών οργανισμών σε υπολογιστές ή smartphones.

Η ανυπακοή στους γονείς θεωρείται επίσης εγκληματική.

Αλλαγές στην κοινωνία

Από τις 21 Αυγούστου που ανακοινώθηκε ο νέος νόμος το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) έχει συλλέξει μαρτυρίες για αυξανόμενο έλεγχο από αξιωματούχους των Ταλιμπάν.

Η εφαρμογή του έχει ανατεθεί στην αστυνομία ηθών από το υπουργείο για τη Διάδοση της Αρετής και την Πρόληψη της Αμαρτίας.

Στην πρωτεύουσα Καμπούλ, ομάδες περιπολίας έχουν προειδοποιήσει γυναίκες που ταξιδεύουν χωρίς άνδρα συνοδό «mahram» και με μέρος των μαλλιών ή των χεριών τους να φαίνεται.

Ένας 23χρονος άνδρας από την Καμπούλ δήλωσε ότι τον σταμάτησαν τρεις φορές.

«Με ρώτησαν γιατί δεν έχω μούσι. Φοβήθηκα και τους υποσχέθηκα ότι θα αφήσω μούσι», δήλωσε στο AFP.

Ένας οδηγός ταξί δήλωσε ότι «τον προειδοποίησαν πολλές φορές να μην μεταφέρει γυναίκες χωρίς mahram» ή γυναίκες που δεν ήταν πλήρως καλυμμένες, και στο κεντρικό Parwan, οι γυναίκες τιμωρήθηκαν επειδή δεν κάλυπταν το πρόσωπό τους.

Σε μια τράπεζα της Καμπούλ, όλο το προσωπικό άλλαξε τα δυτικά ρούχα με παραδοσιακά σε μια προσπάθεια να συμμορφωθεί με το νέο νόμο.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα, οι φωνές των γυναικών μπορούσαν ακόμη να ακουστούν στην τηλεόραση και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Γκρίζες ζώνες

Ο νόμος αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Λέει ότι οι γυναίκες πρέπει να φεύγουν από το σπίτι μόνο για «επείγουσα ανάγκη», αλλά δεν περιγράφει ποιες καταστάσεις θεωρούνται επείγουσες.

Με τη φιλία και τη βοήθεια προς τους μη μουσουλμάνους να απαγορεύονται, δεν είναι σαφές αν οι Αφγανοί απαγορεύεται να συνεργάζονται με διεθνείς οργανισμούς, μια σημαντική σανίδα σωτηρίας για την οικονομικά ταλαιπωρημένη χώρα.

Αυτό μπορεί επίσης να σημαίνει ότι η ίδια η κυβέρνηση των Ταλιμπάν απαγορεύεται να συναλλάσσεται με δυτικά έθνη, γεγονός που θα εδραιώσει περαιτέρω το καθεστώς παρίας τους. Και δεν είναι σαφές πώς θα αστυνομεύονται τα μέσα ενημέρωσης στα τηλέφωνα και την τηλεόραση.

Αλλά ίσως το μεγαλύτερο ερώτημα είναι πόσο ομοιόμορφα και αυστηρά θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος.