EE: Δώδεκα χώρες προχώρησαν σε απολύσεις-μη προσλήψεις πυροσβεστών εν μέσω κλιματικής κρίσης
Δώδεκα χώρες της ΕΈ -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- παρά την άνοδο της ξηρασίας και των κλιματικών καταστροφών προχώρησαν σε περικοπές πυροσβεστών από 4,8% έως 50,1%.
Το Ευρωπαϊκό Συνδικάτο Εργατικών Σωματείων – ΕTUC ανακοίνωσε με δελτίο τύπου πως 12 χώρες της ΕΕ, αγνοώντας την κλιματική αλλαγή προχώρησαν σε απολύσεις ή μη προσλήψεις έναντι συνταξιοδοτήσεων των πυροσβεστών, με αποτέλεσμα η δύναμή των σωμάτων αυτών να μειωθεί από 4,8% έως 50,1% (στην περίπτωση της Λιθουανίας). Σε έγγραφο του ΟΟΣΑ προκύπτουν αντίστοιχα συμπεράσματα σε ό,τι αφορά την δασοπυρόσβεση.
Ο αριθμός των πυροσβεστών μειώθηκε πέρυσι σε δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ, παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο πυρκαγιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με ανάλυση νέων στοιχείων της ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC). Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι υπήρχαν 362.400 πυροσβέστες στην ΕΕ το 2023, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση κατά 3.200 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, μια ματιά πίσω από αυτό το κεντρικό νούμερο αποκαλύπτει ανησυχητικές περικοπές στις πυροσβεστικές υπηρεσίες σε 12 κράτη μέλη – ανάμεσά τους και την Ελλάδα – και αφορούν την πλειονότητα των χωρών για τις οποίες η Eurostat έχει δημοσιεύσει στοιχεία.
Σε αυτές περιλαμβάνονται χώρες που βίωσαν τεράστιες πυρκαγιές το 2023 (αλλά και το 2024), όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος. Οι περικοπές συνέπεσαν επίσης με το δεύτερο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί στην ευρωπαϊκή ιστορία και το θερμότερο ελληνικό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί.
Είναι συνειδητή επιλογή των ευρωπαϊκών χωρών, η λιτότητα στον τομέα της πυρασφάλειας
Ο αριθμός των πυροσβεστών μειώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Γερμανία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία. Για την Κύπρο, η μείωση της τάξης του 28,6% είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ανάμεσα στις χώρες που έχουν παραδόσει ακριβή στοιχεία στην Eurostat.
Η ETUC «καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη να μην επιδεινώσουν την κατάσταση επιστρέφοντας στη λιτότητα», κάτι το οποίο τον καιρό της κλιματικής αλλαγής μπορεί να κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και τον βιοπορισμό χιλιάδων ανθρώπων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ανοίγει μια «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος» για το ένα τέταρτο των κρατών μελών, γεγονός που κινδυνεύει να τα ωθήσει σε νέες περικοπές δαπανών.
Αντ’ αυτού, η ΕΕ θα πρέπει να επενδύσει σε μια δίκαιη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, η οποία θα διασφαλίσει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δημιουργώντας παράλληλα ποιοτικές θέσεις εργασίας και χρηματοδοτώντας σωστά τις δημόσιες υπηρεσίες μας.
Τι δήλωσε η ΓΓ της ETUC Έσθερ Λίντς σε σχέση με τα ευρήματα
Η Έσθερ Λίντς σημείωσε πως «Η μείωση του αριθμού των πυροσβεστών σε μια εποχή που η κλιματική κρίση αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών δεν είναι η αναγκαία και είναι ανεύθυνη. Οι περικοπές αυτές θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του κοινού, του περιβάλλοντος και των εναπομεινάντων πυροσβεστών, οι οποίοι τώρα αναμένεται να αντιμετωπίσουν συχνότερες και σοβαρότερες πυρκαγιές με λιγότερους πόρους και λιγότερη ξεκούραση».
«Οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι δεσμεύονται να διατηρήσουν την Ευρώπη ασφαλή από τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών, ενώ ωθούν τις χώρες σε μέτρα λιτότητας που αφήνουν τις δημόσιες υπηρεσίες υποστελεχωμένες. Η κλιματική κρίση απαιτεί να αυξήσουμε τις δημόσιες επενδύσεις για να χρηματοδοτήσουμε σωστά τις υπηρεσίες μας και να δημιουργήσουμε μια πράσινη οικονομία που θα δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας».
Υπενθυμίζουμε πως μέχρι και η Αττική, ο αστικός ιστός, έπεσε στο έλεος των δασικών πυρκαγιών, καθώς υπήρξε αδυναμία γρήγορου ελέγχου τους.
Ο ΓΓ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημόσιας Διοίκησης EPSU Γιαν Βίλεμ Γκούντριαν δήλωσε με την σειρά του
«Η μείωση του αριθμού των πυροσβεστών σε μια κρίσιμη στιγμή, όταν η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον αριθμό των πυρκαγιών, θέτει σε κίνδυνο το εργατικό δυναμικό. Σήμερα οι πυροσβέστες έρχονται αντιμέτωποι με πυρκαγιές ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπως στη Σουηδία. Κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν» ανέφερε ξεκινώντας την τοποθέτησή του.
Συμπλήρωσε πως «Η έκθεση στα PFAS (παντοτινά χημικά και ενώσεις που συναντάται και στα υλικά πυρόσβεσης) έχει αυξηθεί σημαντικά και παρόλα αυτά, παρά τις υποσχέσεις για ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, βλέπουμε το αντίθετο». Υπονόησε πως τα «παντοτινά χημικά» συσσωρεύονται σε περιορισμένο εργατικό δυναμικό, θέτωντας σε κίδυνο την υγεία τους.
«Η πρόσφατη αύξηση των πυρκαγιών και των πλημμυρών σε όλη την Ευρώπη δεν είναι απλώς μια φυσική καταστροφή, αλλά προκλήθηκαν από τον άνθρωπο» τόνισε.
Τέλος κατηγόρησε τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών για την στάση τους λέγοντας ότι «Οι κυβερνήσεις καθιστούν αδύνατο να περιοριστούν ή να σταματήσουν αυτές οι καταστροφές μειώνοντας σημαντικά το εργατικό δυναμικό, προκαλώντας έτσι τόσο αυξημένη έκθεση στους λίγους πυροσβέστες που εργάζονται όσο και αυξημένους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους».
Πηγές: ETUC, Eurostat, ΟΟΣΑ
- Διαμαντοπούλου: Απογειώθηκα και το ΠΑΣΟΚ ήταν τρίτο, προσγειώθηκα και είναι αξιωματική αντιπολίτευση
- Καιρός: «Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει 48ωρη βαρυχειμωνιά και στον ευρωπαϊκό νότο» λέει ο Τσατραφύλλιας
- Μαζεύουν το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης – Τα νέα δεδομένα και τα προνόμια του ΠΑΣΟΚ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις