Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Ο Μπλίνκεν καλεί Ισραήλ και Χαμάς να κλείσουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Γάζα: Ο Μπλίνκεν καλεί Ισραήλ και Χαμάς να κλείσουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Εχει διευθετηθεί το 90% των ζητημάτων και επαφίεται στο Ισραήλ και τη Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία για τα εναπομείναντα, σύμφωνα με τον Αντονι Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν παρότρυνε χθες Πέμπτη για άλλη μια φορά το Ισραήλ και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς να οριστικοποιήσουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση της κυβέρνησής του πως τα ζητήματα που εκκρεμούν έχουν διευθετηθεί κατά το 90%.

Στόχος η εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας…

«Επαφίεται (…) στα δυο μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία για τα εναπομείναντα ζητήματα», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αϊτή (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Roberto Schmidt).

«Αν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στον δρόμο της εξομάλυνσης» των σχέσεων του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, είπε επίσης, κάτι που κατ’ αυτόν θα μπορούσε να γίνει προτού τερματιστεί η θητεία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2025, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Πιέστε» το Ισραήλ

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Χαμάς, ο Χαλίλ Αλ Χάγια, κάλεσε χθες τις ΗΠΑ ν’ ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα, που θα συνοδεύεται από την απελευθέρωση των ομήρων με αντάλλαγμα παλαιστίνιους κρατούμενους.

«Εάν η αμερικανική κυβέρνηση και ο πρόεδρός της Μπάιντεν θέλουν πραγματικά μια κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, θα πρέπει να εγκαταλείψουν την τυφλή στήριξή τους στη σιωνιστική κατοχή και ν’ ασκήσουν πραγματική πίεση στον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του», είπε ο Αλ Χάγια, που είναι μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς το οποίο εδρεύει στο Κατάρ.

Το βράδυ της Τετάρτης ο ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «προσπαθεί να βρει κάποιο έδαφος για να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις» αλλά η Χαμάς αρνείται και λέει ότι «δεν έχει τίποτα να συζητήσει».

Only in

«Κλοπή και πραξικόπημα» – Κάλεσμα για μαζικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία μετά τη «βόμβα» Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν όρισε πρωθυπουργό τον Μισέλ Μπαρνιέ κι έβαλε ξανά φωτιά στο πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία - Μύδροι κατά του προέδρου από την Αριστερά, τσουνάμι διαδηλώσεων εν όψει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2024