Ο ιδρυτής της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram, Πάβελ Ντούροφ, που τελεί υπό έρευνα στη Γαλλία, δήλωσε νωρίς σήμερα το πρωί πως οι γαλλικές αρχές θα έπρεπε να έχουν προσεγγίσει την εταιρία του για τα παράπονά τους, αντί να τον συλλάβουν.

Ο Πάβελ Ντούροφ δεν αποδέχεται τις κατηγορίες που του αποδίδονται

Ο Ντούροφ, στα πρώτα δημόσια σχόλιά του στο κανάλι του στο Telegram μετά τη σύλληψή του τον περασμένο μήνα, αρνήθηκε οποιαδήποτε υπόνοια ότι η εφαρμογή ήταν ένας «αναρχικός παράδεισος».

Είπε πως η έρευνα για την εφαρμογή προκαλεί έκπληξη κατά το ότι οι γαλλικές αρχές είχαν πρόσβαση σε μια ειδική γραμμή για άμεση επικοινωνία («hot line») που είχε βοηθήσει προσωπικά να δημιουργηθεί και θα μπορούσαν να είχαν επικοινωνήσει με τον εκπρόσωπο του Telegram στην ΕΕ οποιαδήποτε στιγμή.

Ο Πάβελ Ντούροφ.

Δεν ακολουθήθηκε η καθιερωμένη πρακτική, λέει ο Ντούροφ

«Αν μία χώρα δεν είναι ικανοποιημένη με μια διαδικτυακή υπηρεσία, η καθιερωμένη πρακτική είναι να ξεκινήσει νομικές ενέργειες εναντίον της υπηρεσίας», ανέφερε ο 39χρονος δισεκατομμυριούχος.

«Χρησιμοποιώντας νόμους από την προ έξυπνων κινητών (smartphone) εποχή για να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος ενός διευθύνοντος συμβούλου για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τρίτα μέρη στην πλατφόρμα που διαχειρίζεται, είναι μια λανθασμένη προσέγγιση».

Το Telegram, είπε, δεν είναι τέλειο, όμως αρνήθηκε οποιαδήποτε κατάχρηση σε σχέση με την εφαρμογή.

«‘Όμως οι ισχυρισμοί σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης πως το Telegram είναι ένα είδος αναρχικού παραδείσου είναι εντελώς αναληθείς», έγραψε. «Κατεβάζουμε εκατομμύρια επιβλαβείς αναρτήσεις και κανάλια καθημερινά».

Ο Ντούροφ, που γεννήθηκε στη Ρωσία αλλά έχει πολιτογραφηθεί Γάλλος, συνελήφθη στα τέλη του περασμένου μήνα στη Γαλλία στο πλαίσιο έρευνας για εγκλήματα που συνδέονται με παιδική πορνογραφία, λαθρεμπόριο ναρκωτικών και παράνομες συναλλαγές σε σχέση με την πλατφόρμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ