Το Περού κατέσχεσε εκατοντάδες αποξηραμένα βατράχια είδους υπό εξαφάνιση που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική ως «αφροδισιακά». Οι αρχές του Περού ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι κατέσχεσαν εκατοντάδες βατράχια από τη λίμνη Τιτικάκα που απειλούνται με εξαφάνιση και τα οποία αιχμαλωτίστηκαν παράνομα για να χρησιμοποιηθούν για τις υποτιθέμενες αφροδισιακές τους ιδιότητες και την αύξηση της λίμπιντο.

Η Εθνική Υπηρεσία Δασών και Άγριας Ζωής του Περού δήλωσε ότι βρήκε 390 βατράχια σε ένα χαρτόκουτο μέσα σε ένα φορτηγό στην περιοχή Πούνο στις όχθες της τεράστιας λίμνης, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 3.810 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στις Άνδεις, στα σύνορα του Περού με τη Βολιβία.

Το φορτίο προοριζόταν για την πρωτεύουσα του Περού, Λίμα, όπου οι βάτραχοι χρησιμοποιούνται ευρέως στην παραδοσιακή ιατρική καθώς και σε πιάτα που έχουν ως σημαία την ενίσχυση της σεξουαλικής ορμής των πελατών.

Ορισμένοι παραδοσιακοί θεραπευτές φτιάχνουν ένα παρασκεύασμα με εκχύλισμα βατράχου που το αποκαλούν «Βιάγκρα των Άνδεων» ή «Βιάγκρα των Ίνκας» , από τον πολιτισμό που κυβέρνησε την τεράστια αυτοκρατορία της Νότιας Αμερικής τον 15ο και 16ο αιώνα.

Η Εθνική Υπηρεσία Δασών και Άγριας Ζωής του Περού φωτογράφισε το εύρημα των 390 σπάνιων και δυστυχώς αποξηραμένων βατράχων της λίμνης Τιτικάκα, που χρησιμοποιούνται ως αφροδισιακό.

Ένα σπιτικό ματζούνι «δια πάσα νόσον»

Το φίλτρο διαφημίζεται επίσης ότι έχει ένα ευρύ φάσμα φαρμακευτικών ιδιοτήτων. Ο βάτραχος της λίμνης Τιτικάκα (Telmatobius culeus), ένα από τα μεγαλύτερα είδη υδρόβιων βατράχων στον κόσμο, κατάγεται από το Περού και μέρος της Βολιβίας.

Τα τελευταία 15 χρόνια, ο πληθυσμός του βατράχου, ο οποίος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών του Περού, έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 80 τοις εκατό λόγω της εμπορίας, της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης.

Η εμπορία άγριων ζώων είναι έγκλημα που τιμωρείται με πρόστιμα άνω των 14.500 δολαρίων στο Περού, κάτι που αντιστοιχεί σε περισσότερες από 50 φορές τον κατώτατο μηνιαίο μισθό.

Στην ιστορία των Ίνκας, αντίστοιχες ιδιότητες θεωρούνταν και θεωρείται πως έχει η μάκα, ρίζα φυτού που επιπλέον θεωρείται δυναμωτικό. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, οι φυτικές τροφές για την αύξηση της λίμπιντο, τουλάχιστον δεν θέτουν σε κίνδυνο ένα υπό εξαφάνιση είδος. Πολλές ακόμα τροφές αλλά και μυρωδιές, θεωρείται πως ανεβάζουν την λίμπιντο.