Συγκλονιστική τροπή έχει λάβει ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις στρατιωτικές απώλειες να αυξάνονται συνεχώς, τόσο από την πλευρά των Ρώσων, όσο και από εκείνη των Ουκρανών. Πέραν τούτου έχει παρατηρηθεί η αύξηση του ρυθμού των εκτελέσεων των Ουκρανών στρατιωτών.

Συγκεκριμένα, το CNN φέρνει στο φως της δημοσιότητας ένα βίντεο που τραβήχτηκε στα τέλη Αυγούστου στην πόλη Ποκρόβσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Τα πλάνα δείχνουν Ρώσους στρατιώτες να εκτελούν τρεις Ουκρανούς, μετά από την κατάρρευση του χαρακώματος τους. Το περιστατικό περιγράφεται από έναν Ουκρανό αξιωματούχο.

Πάνω από 15 οι εκτελέσεις

Ουκρανικές πηγές της αμυντικής υπηρεσίας πληροφοριών έδωσαν στο CNN έναν κατάλογο 15 περιπτώσεων από τον Νοέμβριο, οι περισσότερες από τις οποίες υποστηρίζονται από βίντεο ή ηχητικές υποκλοπές από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, στις οποίες λένε ότι οι παραδιδόμενοι Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τους Ρώσους στις γραμμές του μετώπου, αντί να συλληφθούν.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε στο CNN ότι το γραφείο του ερευνά 28 τέτοια περιστατικά από την έναρξη του πολέμου, στα οποία έχασαν τη ζωή τους συνολικά 62 Ουκρανοί στρατιωτικοί. Τα πλάνα από την περιοχή Ποκρόβσκ φαίνεται να αντικατοπτρίζουν την βάναυση τακτική του ρωσικού στρατού, καθώς συνεχίζει να προελαύνει στην ανατολική Ουκρανία.

Το δίλημμα των Ουκρανών διοικητών

Η ρωσική τακτική έχει θέσει ένα δίλημμα για τους Ουκρανούς διοικητές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το ζηλευτό καθήκον να προειδοποιήσουν τα στρατεύματά τους και τον κόσμο για τη ρωσική αγριότητα, με κίνδυνο να εξαντλήσουν το ήδη εξαντλημένο ηθικό των Ουκρανών.

Ορισμένες πρόσφατες περιπτώσεις έχουν δημοσιοποιηθεί, με μια μονάδα στο Τορέτσκ να ισχυρίζεται στο Telegram ότι είχε βίντεο από drone, το οποίο δημοσίευσε την Τρίτη, με τρεις Ουκρανούς στρατιώτες να βγαίνουν από ένα υπόγειο, με τα χέρια τους υψωμένα σε ένδειξη παράδοσης, και στη συνέχεια να πυροβολούνται από ρωσικά στρατεύματα.

Αρκετοί Ρώσοι στρατιώτες έχουν παραπεμφθεί σε δίκη κατηγορούμενοι για τέτοιες δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένου ενός στη νότια περιοχή Ζαπορίζια της Ουκρανίας. Οι ουκρανοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Ρώσος ήταν κατάδικος, ο οποίος αποφυλακίστηκε από την ποινή του για κλοπή τον Νοέμβριο για να υπηρετήσει στην 127η μηχανοκίνητη μεραρχία τυφεκίων του ρωσικού στρατού. Οι εισαγγελείς έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό τους ότι ο Ρώσος πυροβόλησε έναν Ουκρανό στρατιώτη τον Ιανουάριο, καθώς αυτός βγήκε, με υψωμένα τα χέρια, από το χαράκωμα του κοντά στην Πριγιούτνε και στη συνέχεια γονάτισε.

Πλάνο από το βίντεο που δείχνει νεκρούς τους τρεις Ουκρανούς στρατιώτες

Ηχητικό ντοκουμέντο

Το CNN εξασφάλισε ένα άλλο βίντεο από drone, επίσης από την περιοχή Ζαπορίζια, που δείχνει πώς τον Μάιο του τρέχοντος έτους, κοντά στο σφοδρά αμφισβητούμενο χωριό Ρομπότινε, τα ρωσικά στρατεύματα είπαν σε τρεις Ουκρανούς στρατιώτες να ξαπλώσουν μπρούμυτα αφού το οχυρό τους κατακλύστηκε.

Η αμυντική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας έδωσε στο CNN ηχητικά αντίγραφα των υποκλοπών αυτού που λέει ότι ήταν η εντολή ενός Ρώσου διοικητή, γνωστού ως «Τούρκος», προς τον υφιστάμενό του στο πεδίο της μάχης, «Μαλόι», να σκοτώσει τους αιχμαλώτους.

TURK: Πάρτε τους κάτω, γαμώτο, μηδενίστε τους, μηδενίστε τους.

Το έπιασα, ελήφθη.

Μόλις τους μηδενίσεις, ενημέρωσε με.

Το βίντεο του drone δείχνει πως, μόλις και οι τρεις Ουκρανοί βγουν από το χαράκωμα και ξαπλώσουν μπρούμυτα, οι Ρώσοι πυροβολούν.

«Υπάρχει ένα μοτίβο»

Μια πηγή έρευνας του ΟΗΕ δήλωσε στο CNN ότι ορισμένες από τις προφανείς εκτελέσεις ουκρανών στρατιωτών είχαν αποτελέσει αντικείμενο της εξέτασής τους. «Υπάρχουν πολλές. Υπάρχει ένα μοτίβο.

Υποδηλώνει εφησυχασμό, αν όχι εντολές να μην δίνεται κανένα περιθώριο», δήλωσε η πηγή, αναφερόμενη στην πρακτική να μην δείχνεις έλεος. «Οι δολοφονίες είναι εγκλήματα πολέμου μεμονωμένα», είπε η πηγή, “και μαζί θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.