Θλίψη αλλά και οργή έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες το μακελείο σε λύκειο της Τζόρτζια. Ο 14χρονος Κολτ Γκρέι εισέβαλε στο κτίριο και άνοιξε πυρ σκοτώνοντας δύο συμμαθητές του και δύο εκπαιδευτικούς και τραυματίζοντας άλλα εννέα άτομα. Αίσθηση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι ο ανήλικος βρισκόταν στο στόχαστρο του FBI από το 2023.

Οι αρχές έχουν ασκήσει στον νεαρό μακελάρη τέσσερις κατηγορίες φόνου και σχεδιάζουν να του ασκήσουν δίωξη ως ενήλικο, ενώ και ο πατέρας του, Κόλιν Γκρέι, συνελήφθη και αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες για ανθρωποκτονία από αμέλεια, δύο κατηγορίες για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού και οκτώ για σκληρότητα σε παιδιά, όπως δήλωσε το Γραφείο Ερευνών της Τζόρτζια (GBI).

Τον Μάιο του 2023 ο ανήλικος σφαγέας του λυκείου Απαλάτσι της Τζόρτζια και ο πατέρας του ανακρίθηκαν από την αστυνομία για απειλές για επίθεση σε σχολείο

Σύμφωνα με πηγές της New York Post, ο 54χρονος παραδέχτηκε στους αστυνομικούς ότι έδωσε ο ίδιος στον γιο του το όπλο, ένα τουφέκι τύπου AR-15, τον περασμένο Δεκέμβριο ως δώρο Χριστουγέννων.

Ο διευθυντής του GBI, Κρις Χόσεϊ, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι «αυτές οι κατηγορίες συνδέονται άμεσα με τις ενέργειες του γιου του και του επιτρέπουν να κατέχει όπλο».

O 14χρονος είχε ερευνηθεί από το FBI για απειλές

Τον Μάιο του 2023 ο ανήλικος σφαγέας του λυκείου Απαλάτσι της Τζόρτζια και ο πατέρας του ανακρίθηκαν από την αστυνομία σχετικά με απειλές για επίθεση σε σχολείο μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι απειλές έγιναν στο Discord, μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δημοφιλή στους gamers, και περιείχαν όπλα, σαν αυτό που χρησιμοποίησε για να σπείρει τον τρόμο στο σχολείο. Επιπλέον εξαπέλυε απειλές κατά σχολείων και καθηγητών και γενικά κατά του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ο Κόλιν Γκρέι είχε πει τότε στις Αρχές ότι υπήρχαν κυνηγετικά όπλα στο σπίτι τους, αλλά ο γιος του δεν είχε πρόσβαση σε αυτά χωρίς επίβλεψη, ενώ ο 14χρονος είχε υποστηρίξει ότι δεν έκανε εκείνος τις απειλές. Μετά από εκείνη την αρχική επίσκεψη των Αρχών στο σπίτι τους δεν δόθηκε συνέχεια στην έρευνα, καθώς δεν θεωρήθηκε πως υπήρχε εύλογη αιτία.

Έναν χρόνο και λίγους μήνες αργότερα, ο Κόλιν Γκρέι αιματοκύλισε το σχολείο του, σκοτώνοντας δύο συνομήλικους συμμαθητές του, Μέισον Σερμερχορν και Κρίστιαν Ανγκούλο, τον 39χρονο καθηγητή, Ρίτσαρντ Ασπινγουολ, και την 53χρονη καθηγήτρια, Κριστίνα Ίριμι. Ακόμη οκτώ μαθητές και ένας καθηγητής τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσης, προτού ο δράστης παραδοθεί στην αστυνομία.

Τα τέσσερα θύμκατα του Κόλιν Γκρέι

Τι είχαν υποστηρίξει στις Αρχές το 2023

Η έκθεση από την έρευνα των Αρχών κυκλοφόρησε χθες (5/9) και σε αυτή ο αστυνομικός, που πήρε συνέντευξη από τον 14χρονο, τον περιέγραψε «επιφυλακτικό» και «ήρεμο». «Με διαβεβαίωσε ότι δεν απείλησε ποτέ ότι θα πυροβολήσει κανένα σχολείο», ενώ ισχυρίστηκε ότι διέγραψε τον λογαριασμό του στο Discord επειδή είχε παραβιαστεί επανειλημμένα.

Ο Κόλιν Γκρέι είπε επίσης στην αστυνομία ότι πείραζαν τον γιο του στο σχολείο και ότι πάλευε με τον χωρισμό των γονιών του. Τα αρχεία της αστυνομίας αποκαλύπτουν ότι η μητέρα και ο πατέρας του αγοριού βρίσκονταν σε διαδικασία διαζυγίου και εκείνος έμενε με τον πατέρα του κατά τη διάρκεια του χωρισμού.

Ο παππούς του αγοριού -από την πλευρά της μητέρας του- είπε στους New York Times ότι εν μέρει κατηγορεί την ταραχώδη ζωή στο σπίτι μετά τον χωρισμό του Κόλιν Γκρέι από την κόρη του.

«Καταλαβαίνω ότι ο εγγονός μου έκανε ένα φρικτό πράγμα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό και θα πληρώσει το τίμημα για αυτό. Ο εγγονός μου έκανε ό,τι έκανε λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο ζούσε», είπε ο Τσάρλι Πόλχαμους.