Σε ποινή κάθειρξης εννέα ετών καταδικάστηκε σήμερα ένας Βρετανός για εμπρησμό σε ξενοδοχείο που φιλοξενούσε αιτούντες άσυλο τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί μέχρι στιγμής στο κύμα ταραχών από ακροδεξιούς που ξέσπασαν στις αρχές Αυγούστου με στόχο μετανάστες και μουσουλμάνους.

Ο 27χρονος Τόμας Μπάρλεϊ δήλωσε ένοχος στην κατηγορία για εμπρησμό με πρόθεση να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή, βάζοντας φωτιά σε κάδο απορριμμάτων στην είσοδο ενός ξενοδοχείου κοντά στο Ρόδεραμ της βορειοδυτικής Αγγλίας, στις 4 Αυγούστου.

Ο δράστης ενίσχυε την φωτιά πετώντας ξύλα στον φλεγόμενο κάδο – «Νόμιζαν ότι θα καούν ζωντανοί»

Η εισαγγελέας Ελίζα Κέι δήλωσε ότι ο Μπάρλεϊ πρόσθεσε ξύλα σε έναν ήδη φλεγόμενο κάδο για βιομηχανική χρήση, που είχε τοποθετηθεί μπροστά από μια έξοδο κινδύνου του ξενοδοχείου, ενώ το προσωπικό και οι φιλοξενούμενοι βρίσκονταν μέσα προφυλαγμένοι.

Η εισαγγελέας τόνισε ότι τα μέλη του προσωπικού του ξενοδοχείου ταμπουρώθηκαν μέσα σε ένα δωμάτιο πανικού και «νόμιζαν ότι θα καούν ζωντανοί».

Ο Μπάρλεϊ, ο οποίος επίσης δήλωσε ένοχος για βίαιη ταραχή και κατοχή επιθετικού όπλου, καταδικάστηκε στο δικαστήριο του Σέφιλντ από τον δικαστή Τζέρεμι Ρίτσαρντσον, ο οποίος είπε ότι οι πράξεις του Μπάρλεϊ ήταν «διαποτισμένες από ρατσισμό από την αρχή μέχρι το τέλος».

Ο Ρίτσαρντσον τόνισε ότι ο Μπάρλεϊ είχε ενθαρρυνθεί να συμμετάσχει στις ταραχές μέσα από «κακόβουλες και ανίδεες αναρτήσεις» σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ήσασταν ένας από αυτούς που πρωτοστάτησαν σε ρατσιστικές επιθέσεις που οδήγησαν σε μια κατάσταση οχλοκρατίας», είπε ο δικαστής.

Κύμα ταραχών από ακροδεξιούς μετά τη φονική επίθεση στο Σάουθπορτ

Το ξενοδοχείο έγινε στόχος περίπου 400 ατόμων κατά τη διάρκεια των ημερών των ταραχών που περιελάμβαναν βία, εμπρησμούς και λεηλασίες καθώς και ρατσιστικές επιθέσεις μετά τη δολοφονία τριών νεαρών κοριτσιών στη φιλήσυχη παραθαλάσσια πόλη Σάουθπορτ της βορειοδυτικής Αγγλίας στις 29 Ιουλίου.

Διαδήλωση στο Σάουθπορτ την επομένη των δολοφονιών εξελίχθηκε σε βίαια επεισόδια και ταραχές που εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να γίνουν να προφυλακιστούν σχεδόν 1.300 άνθρωποι εκ των οποίων σχεδόν 200 φυλακίστηκαν.

Η μεγαλύτερη ποινή μέχρι σήμερα

Ο δράστης καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης εννέα ετών, την μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα σε κύμα ταραχών από ακροδεξιούς στη χώρα.

Η προηγούμενη μεγαλύτερη ποινή για βίαιη αναταραχή ήταν τα έξι χρόνια. Άλλοι έχουν κατηγορηθεί για υποκίνηση φυλετικού ή θρησκευτικού μίσους στο διαδίκτυο.

Τα επεισόδια πυροδότησαν ακροδεξιοί ταραξίες με φόντο τις φήμες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο σχετικά με τον ύποπτο της επίθεσης, που είχε αρχικά παρουσιαστεί ως ένας μουσουλμάνος αιτών άσυλο που είχε φτάσει με βάρκα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για τον 18χρονο Άξελ Ρουντακουμπάνα με καταγωγή από τη Ρουάντα, ο οποίος γεννήθηκε στο Κάρντιφ, της Ουαλίας, σε μια οικογένεια που κατάγεται από μία χώρα στην πλειονότητά της χριστιανική.