Η Χαμάς δημοσίευσε το τρίτο κατά σειρά βίντεο ψυχολογικού πολέμου με τον αμερικανοϊσραηλινό όμηρο Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλεν που γεννήθηκε στην Καλιφόρνια και μετακόμισε στην Ιερουσαλήμ. O Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλεν ήταν ακρωτηριασμένος στο ένα χέρι, καθώς προσπάθησε να επιστρέψει χειροβομβίδα που έριξαν σε καταφύγιο που βρίσκονταν.

Νωρίτερα στην εβδομάδα, η Χαμάς δημοσίευσε δύο ακόμη βίντεο ομήρων εντείνοντας την πίεση προς την ισραηλινή κυβέρνηση για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων, αλλά και την πίεση προς τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ανακοινώσει την τιμωρία των ηγετών της Χαμάς σε δικαστήριο ή με στρατιωτική επιχείρηση στο πεδίο της μάχης ως πρώτη αντίδραση στην είδηση των έξι νεκρών ομήρων.

Νωρίτερα στην ημέρα Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής έδωσε ως προεκλογική υπόσχεση την δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ σε αντίποινα για την απαγωγή των Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών.

Σήμερα ο Οσάμα Χαμντάν υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς άφησε υπόνοιες στο Al Jazeera, πως οι όμηροι δεν εκτελέστηκαν αλλά σκοτώθηκαν στην επιχείρηση απελευθέρωσής τους. Αντίθετα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Αμπού Ομπέιντα έκανε λόγο για αλλαγή του πρωτοκόλλου κράτησης μετά από προηγούμενη απελευθέρωση ομήρων. Ο ισραηλινός στρατός έχει επίσης κάνει λόγο για εκτέλεση των έξι ομήρων. Τα βίντεο της Χαμάς επίσης υπονοούν την εκτέλεση τους.

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του ομήρου

Ο Γκόλντμπεργκ-Πόλεν ξεκίνησε το μήνυμά του λέγοντας «Καλησπέρα, το όνομά μου είναι Χέρς Γκόλντμπεργκ-Πόλεν και έχω γεννηθεί στο Μπέρκλεί της καλυφόρνια και τώρα ζω στην Ιερουσαλήμ. Έχω διπλή υπηκοότητα των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Έγινα 23 ετών 3 ημέρες πριν απαχθώ σε πάρτι στο δάσος την 7η Οκτωβρίου. Από τη στιγμή που έφτασα στη Γάζα επιβιώνω με ελάχιστη ιατρική περίθαλψη λίγο νερό και λίγο φαγητό. Δεν μπορώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που είδα τον ήλιο ή πήρα μια ανάσα φρέσκου αέρα».

» Ακόμα χειρότερα, η ίδια μου η χώρα το Ισραήλ προσπαθεί χωρίς σταματημό να με βομβαρδίσει. Γιατί δεν έχει αναλάβει την ευθύνη και να συνάψει συμφωνία για τα δικά της λάθη και επειδή με άφησε πίσω. Ζητώ από εσάς Πρόεδρε Μπάιντεν και Άντονι Μπλίνκεν και από όλους τους Αμερικανούς συμπολίτες μου να κάνετε ό,τι μπορείτε για να σταματήσει ο πόλεμος, να σταματήσει αυτή η τρέλα και να με φέρετε σπίτι τώρα».

Το συγκινητικό μήνυμα προς τους γονείς του έλεγε «Ένα τελευταίο πράγμα μαμά, μπαμπά, Μπίμπι και Όιρεν, σας αγαπώ, μου λείπετε και σας σκέφτομαι κάθε μέρα. Ξέρω πως κάνετε οτιδήποτε μπορείτε και πως είστε έξω στους δρόμους προσπαθώντας να με φέρετε πίσω τώρα. Θέλω να μείνετε δυνατοί για μένα, να συνεχίσετε να παλεύετε και αν όλα πάνε καλά θα είμαι πίσω σύντομα. Σας αγαπώ».

Το βίντεο τελειώνει με μήνυμα της Χαμάς «Συμφωνία Ανταλλαγής.. Ελευθερία και Ζωή, Στρατιωτική Πίεση..Θάνατος και Αποτυχία» σε τρεις γλώσσες: Αραβικά, Εβραϊκά και Αγγλικά.

Βίντεο ανακρίσεων «μαχητών της Χαμάς» ή βίντεο ομήρων όπως αυτό, δεν πρέπει να υπολογίζονται ως ειλικρινή. Η πίεση προς τους ομήρους ή οι πιθανές απειλές και βασανιστήρια προς κρατουμένους και η μη ελεύθερη καταγραφή τους, πρέπει να τα θέτουν υπό αμφισβήτηση. Παρόλα αυτά έχουν αληθινό αντίκτυπο στις κοινωνίες που προορίζονται.

Πηγή: Χαμάς/Telegram