Το περίπτερο του ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΘ εγκαινίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ηλεκτρική ενέργεια και τα δίκτυα υψηλής τάσης στην επίτευξη των στόχων της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι το διάστημα 2019-2023 οι επενδύσεις σε δίκτυα υψηλής, μέσης και χαμηλής τάσης ηλεκτρικής ενέργειας έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί. «Από τα περίπου τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ, έχουνε φτάσει στο 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο και συνεχίζουμε με τον ίδιο και αυξανόμενο ρυθμό, ως την επίτευξη του στόχου», διευκρίνησε.

Τόνισε ότι εντείνονται οι προσπάθειες δικτύωσης των νησιών και διασυνδεσιμότητας με όμορες χώρες, με την Ιταλία, αλλά και προς την Κεντρική Ευρώπη. Αναγνώρισε ότι είναι θεμελιώδης ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα, με ευρωπαϊκές πολιτικές, η έλλειψη διασυνδέσεων στην Ανατολική Ευρώπη και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το σύστημα υπολογισμού των τιμών, ώστε να αποφευχθούν «ενδημικές» αυξήσεις τιμών, στρεβλώσεις και ανισότητες στην αγορά ενέργειας.

Διασυνδέσεις με τη Γερμανία

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο σχέδιο διασύνδεσης της Ελλάδας με την Γερμανία για την μεταφορά «πράσινης» ενέργειας. «Το καλώδιο για τη Γερμανία δεν είναι «nice to have».  Είναι κάτι που ολοκληρώνει τον ενιαίο οικονομικό χώρο, που είναι προϋπόθεση και απαίτηση των ευρωπαϊκών συνθηκών», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης

Μιλώντας στα εγκαίνια του περιπτέρου του ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΘ αναφέρθηκε επίπσης στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ), βασικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Είπε ότι αν εμείς εφαρμόζουμε το ΣΕΔΕ αλλά δεν το εφαρμόζουν οι γειτονικές χώρες τότε δημιουργείται εγγενής στρέβλωση.  «Πρέπει λοιπόν, για να προωθήσουμε τις διασυνδέσεις με τους εκτός Ε.Ε. γείτονες μας, να βρούμε τους τρόπους ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η στρέβλωση».

«Η πράσινη μετάβαση, που σημαίνει πρόσβαση στη φθηνή πράσινη ενέργεια, ξαναλέω στη φθηνή πράσινη ενέργεια, είναι κρίσιμη και για τις οικονομίες και για τις κοινωνίες. Είναι κρίσιμη για μας και ως κομμάτι της ισότιμης συμμετοχής μας στην Ευρώπη, είναι κρίσιμη για την κοινωνία, είναι κρίσιμη για κάθε έναν ξεχωριστά» κατέληξε ο υπουργός.