Στην πρόσφατη σημαντική δωρεά της Παπαστράτος στο ευρύτερο μέτωπο της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και τη συμβολή όλων στην κινητοποίηση φορέων και κοινωνίας, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Ιάκωβος Καργαρώτος, μιλώντας στο ειδικά διαμορφωμένο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.

«Κατά την πρώτη ημέρα της ΔΕΘ είχαμε μια εκδήλωση για την οποία είμαστε περήφανοι, καθώς σε συνέργεια με τις αρχές για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου -όχι μόνο του τσιγάρου- προχωρήσαμε στη δωρεά μιας ψηφιακής πλατφόρμας στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (ΣΕΚ) για να μπορεί σε real time να βλέπει τι συμβαίνει, να αναπροσαρμόζει προτεραιότητες και δυνάμεις ώστε να σπεύδει όσο πιο γρήγορα γίνεται στις τοποθεσίες του εντοπισμού, δήλωσε ο κ. Καργαρώτος.

«Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 150 χιλ. ευρώ που θα αποτελέσει ένα μοναδικό εργαλείο στο ΣΕΚ καθώς είναι αποτελεσματικό στη λειτουργία του. Με στοιχεία που έχουμε από το 2022, βλέπουμε πως 1 στα 5 πακέτα που αγοράζονται είναι παράνομα, κάτι που ισοδυναμεί με απώλειες στα έσοδα που ξεπερνούν το μισο δισ. κάθε χρόνο», τόνισε ο κ. Καργαρώτος.

«Αποτελεί ένα πρόβλημα που έχει προεκτάσεις και αλλού σε θέματα δημόσιας υγείας. Ξέρουμε πως καπνίζοντας τσιγάρα -είτε παράνομα είτε νόμιμα- είναι βλαβερό για το χρήστη ωστόσο τα παράνομα έχουν περαιτέρω κίνδυνο να προκαλέσουν επιπλέον βλάβες. Και εκτός αυτού η παράνομη κατανάλωση λειτουργεί ως συγκοινωνούν δοχείο με άλλους τομείς που πλήττουν το χώρο της δημόσιας ασφάλειας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος.

Πρωτοβουλίες κατά της λαθρεμπορίας

«Είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που έχουμε λάβει από το 2012. Ανέρχονται σε μια επένδυση -γιατί ως τέτοια τις αντιμετωπίζουμε- των 7 εκατ. ευρώ σε μια 12ετία. Ξεκινήσαμε με το πρώτο αυτοκινούμενο σκάνερ που δωρίσαμε στο τελωνείο πριν έρθουν τα άλλα, σε δωρεά στο λιμενικό με ειδικά σκάφη όπως και στην ομάδα ΔΙΑΣ με αρκετές μηχανές», πρόσθεσε.

«Επίσης αναλάβαμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και διωκτικών αρχών και του κοινού, γιατί πιστεύουμε πως πρέπει να ξέρει κανείς ότι δεν είναι μόνο ο φόρος που γλιτώνει από την τσέπη του αλλά δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα. Συνεισφέρουμε και βρίσκουμε ανταπόκριση παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, ωστόσο θεωρούμε πως με τα σημάδια της καλής εικόνας της οικονομίας που βλέπουμε, οι φορείς θα γίνουν καλύτεροι».

Η Ελλάδα ιστορικά είχε ένα ποσοστό μόλις στο 3% των παράνομων τσιγάρων. Από το 2010 και μετά με την οικονομική κρίση, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 29%, με αποτέλεσμα 1 στα 3 να είναι παράνομο. «Έχει υπάρξει μια αναστροφή του προβλήματος, όμως δεν πρέπει να εφησυχάσουμε και πρέπει όλοι να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση», επισήμανε ο κ. Καργαρώτος, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό το θέμα της φορολογίας και της σταθερότητας όπως και το εύρος του προβλήματος από τους καταναλωτές.

«Από το 1931 που είμαστε στην Ελλάδα με τα τελευταία 8 χρόνια να δραστηριοποιούμαστε στα εναλλακτικά προϊόντα θέλουμε να μας βλέπει ο κόσμος ότι συνδράμουμε, ότι καταλαβαίνουμε τα μεγάλα προβλήματα και ότι συνεισφέρουμε. Αυτή εξάλλου είναι η ευθύνη των μεγάλων εταιρειών να οδηγούμε και άλλους στον ίδιο δρόμο».