Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, βρέθηκε στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, και έδωσε το στίγμα των ανακουφιστικών μέτρων που πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Όπως είπε ο κ. Κοντογεώργης για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ υπάρχει σχέδιο και η μεγάλη εικόνα περιλαμβάνει τα πάντα ενώ «το κοινό θα δώσει βαρύτητα σε αυτό που τον ενδιαφέρει και τον αφορά». Συνολικά, είπε ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα είναι ουσιαστικά το αφήγημα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Βασική μέριμνα, όπως είπε, είναι η στήριξη των εισοδημάτων, ειδικά την περίοδο που διανύουμε με κόστος στέγης, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμό.

Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε ότι πρόκειται για ένα εργαλείο για συμπεράσματα κυρίως από τα ποιοτικά ευρήματα. «Δεν υποτιμούμε τις δημοσκοπήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Το αποτέλεσμα από το 2019 και έπειτα είναι θετικό»

Σε ερώτηση αν τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις με τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Κοντογεώργης σημείωσε ότι «η παράταξή μας εκφράζει τον κόσμο της εργασίας, ζητούμενο είναι να φροντίζεις αυτόν τον κόσμο». «Θα ακούσουμε παρεμβάσεις από τον πρωθυπουργό για τα μέτρα που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες» είπε για να συμπληρώσει ότι «δουλειά μας είναι να εξηγήσουμε τα μέτρα που αφορούν αυτό το κοινό».

«Δεν βλέπω διάρρηξη των σχέσεων κυβέρνησης με τους ελευθέρους επαγγελματίες», κατέληξε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

Θεσμοί και επιτελικό κράτος

Για το αν η αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι πρωτίστως ένα πρόβλημα θεσμών, ο κ. Κοντογεώργης τόνισε ότι τα προηγούμενα χρόνια περάσαμε κρίση και αμφισβήτηση των θεσμών και η βελτίωση της κατάστασης ήταν ένα από τα πρώτα ζητούμενα της κυβέρνησης, για να καταλήξει ότι «έχει γίνει συστηματική εργασία σε πολλούς τομείς».

Τέλος, στο ερώτημα αν έχει αποτύχει το επιτελικό κράτος, ο Θανάσης Κοντογεώργης σημείωσε ότι το επιτελικό κράτος έχει δύο εκφάνσεις: να υπάρχει ένας πυρήνας δημόσιων λειτουργών που να ασχολούνται με τις πολιτικές και πώς το επιτελικό κράτος θα δημιουργεί “συνθήκες μνήμης”. Το αποτέλεσμα, είπε, από το 2019 και έπειτα είναι θετικό, υπάρχει κατανόηση του τι συμβαίνει, το αποτέλεσμα θα το αξιολογήσουν οι πολίτες.