88η ΔΕΘ – OT FORUM – Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα έχει πολλή και δύσκολη δουλειά στο μεταναστευτικό
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μίλησε στο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- Η Νικόλ Κίντμαν απαντά με «αγένεια» στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας του Babygirl και διχάζει
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Στο δύσκολο και πολυσύνθετο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
Όπως είπε ο υπουργός, «έχουμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα με μεγάλη εμπειρία, πλην όμως οι ανάγκες είναι αυξημένες», διαβεβαιώνοντας ότι «προς το παρόν το σύστημα αντέχει». Συνολικά στις 33 δομές της χώρας υπάρχουν περί που 18.000 φιλοξενούμενοι, με την πληρότητα περίπου στο 50%, αλλά σε κάποιες δομές, όπως στης Λέρου και στης Κω η πληρότητα πλησιάζει νούμερα στο όριο.
Οι μεταναστευτικές ροές, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν αυξηθεί αφρικανικές χώρες και παραηρείται η συνηθισμένη ροή από Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, χώρες όπου η άνθρωποι δεν είναι ασφαλείς.
Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση του κ. Παναγιωτόπουλου ότι όπου υπάρχει γεωπολιτική ρευστότητα, ένοπλες συγκρούσεις, υπάρχει αφορμή για μετακινήσεις, αλλά πλέον το ίδιο συμβαίνει και όπου η ζωή γίνεται ανυπόφορη λόγω κλιματικής αλλαγής. «Πουλάνε τα υπάρχοντά τους για να μεταβούν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Και εκεί οργιάζει εγκληματική δραστηριότητα των διακινητών. Η Ελλάδα από τη γεωγραφική της μοίρα είναι στη μέση και είναι από τα σημεία εισόδου στην ΕΕ. Δεν είναι το μόνο. Η είσοδος σε ευρωπαϊκό έδαφος από την Ισπανία διπλασιάστηκε φέτος σε σχέηση με πέρσ και από τον Βορρά τριπλασιάστηκε», τόνισε ο υπουργός.
Ζητούμενο η ισορροπία
Μεγάλο ζητούμενο, υπογράμμισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, είναι «να τηρήσουμε τη δύσκολη ισορροπία, από τη μια να εξασφαλίζουμε την εξωτερική ασφάλεια των συνόρων μας, και παράλληλα να διασώζουμε και ανθρώπους από πνιγμό στη θάλασσα και να τους σξασφαλίζουμε τουλάχιστον τη σωτηρία».
Πρόσθεσε ότι «πάντα θα υπάρχουν κατηγορίες για τα push backs. Για κάθε ένα τέτοιο θα έχουμε εκατοντάδες διασώσεις ίσως και χιλιάδες« και επεσήμανε ότι «πάντα θα υπάρχουν κακόπιστοι που θα εγκαλούν τη χώρα ότι σε αυτό το σημείο».
Ακόμη, υποστήριξε ότι «ενίοτε θα συμβαίνουν ατυχήματα όπως αυτό της Πύλου».
Η Ευρώπη θα σκληρύνει
Η Ευρώπη θα σκληρύνει, γιατί παρατηρείται μια πολιτική στροφή προς τα δεξιά, όπως είδαμε στη Γερμανία, εξήγησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Οι ανασφάλειες ότι η ζωή θα γίνεται όλο και χειρότερη και αυτό δημιουργεί όλο και μεγαλύτερη δυσπιστία απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Ο κόσμος έχει γίνει πιο επικίνδυνος, πιο δύσκολος και επομένως η δουλειά του πολιτικού συστήματος πολύ δυσκολότερη. Αυτά τροφοδοτούν βέβαια και τα λαϊκιστικά ρεύματα και τα άκρα», είπε ο ίδιος.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η ΕΕ που χρηματοδοτεί θα αυστηροποιήσει τις πολιτικές της. Είναι ήδη σε διαπραγμάτευση η τελική μορφή του συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο. Η προθεσμία για κράτη μέλη είναι ο Δεκέμβριος, το πολύ τον Ιανουάριο. Ουσιαστικά, είπε, επεκτείνει το Δουβλίνο ΙΙ γιατί καλύπτει ολιστικά το θέμα.
«Εκτιμώ και προβλέπω», σημείωσε, «ότι οι χώρες υποδοχής θα πιεστούν από χώρες σαν τη Γερμανία που κάποτε είχαν πολιτικές ανοιχτών συνόρων και τώρα αρχίζουν να αλλάζουν. Θα πιεστούμε με το δέλεαρ της επιπλέον χρηματοδότησης. Εχουμε πολύ λεπτή ισορροπία να διατηρήσουμε. Για να μιλάμε για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη βασική προϋπόθεση είναι να αναλάβει η καθεμιά το βάρος που της αναλογεί» και κατέληξε πως «η Ελλάδα έχει πολλή και δύσκολη δουλειά».
Στην απασχόληση
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι ένα σημαντιμό ποσοστό από τις δομές έχει τονώσει την τοπική απασχόληση, δουλεύοντας νόμιμα.
«Υπάρχουν κι άλλες ανάγκες. Εκατοντάδες θέσεις λείπουν από κατασκευαστικές, τουρισμό και πρωτογενή παραγωγή. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε να λυθεί αυτό το πρόβλημα μαζί με άλλα υπουργεία», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «επεξεργαζόμαστε συμφωνίες και με άλλες χώρες ασιατικές, ινδία, φιλιππίνες, βιετνάμ, για θέσεις που η ελληνική οικονομία έχει απόλυτη ανάγκη για κάλυψη».
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις