Αριθμός-ρεκόρ καταστάσεων έκτακτης ανάγκης λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση
«Τα κύματα καύσωνα γίνονται όλο και πιο θερμά και μακροχρόνια, γεγονός που στεγνώνει τη βλάστηση, δημιουργώντας ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες» - Συναγερμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπισε το 2024 έναν αριθμό-ρεκόρ καταστάσεων έκτακτης ανάγκης λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς η κλιματική αλλαγή πυροδοτεί δασικές πυρκαγιές και άλλες καταστροφές στην Ευρώπη – την ήπειρο όπου θερμοκρασία ανεβαίνει γρηγορότερα απ’ ό,τι στις υπόλοιπες.
Η περίοδος των πυρκαγιών στην Ευρώπη κορυφώνεται συνήθως τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, αλλά η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις θερμές και ξηρές συνθήκες που συνέβαλαν στο να ξεκινήσει η περίοδος των πυρκαγιών νωρίτερα και να καεί περισσότερη γη.
Για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη της και άλλες χώρες που ζητούν βοήθεια έκτακτης ανάγκης, η ΕΕ επιβλέπει και χρηματοδοτεί την ανάπτυξη πυροσβεστικών αεροπλάνων και ιατρικών ομάδων που συγκεντρώνονται από τα κράτη-μέλη – ένα σύστημα γνωστό ως μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ.
Έχει ενεργοποιηθεί 31 φορές φέτος, μέχρι στιγμής, για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων – που ήταν περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά μέχρι σήμερα, όπως δείχνουν τα ακόλουθα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κοινοποιήθηκαν στο Reuters.
Το 2023, το πρόγραμμα εφαρμόστηκε 23 φορές για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Το 2024, τις περισσότερες φορές εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Οι 19 επιχειρήσεις κατά πυρκαγιών που συντόνισε η ΕΕ το 2024, ήδη υπερβαίνουν το σύνολο κάθε άλλης χρονιάς από το 2007 μέχρι και σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα σχετικά αρχεία. Το σύστημα πολιτικής προστασίας της ΕΕ δημιουργήθηκε το 2001.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Αλβανία, την Ελλάδα και το πορτογαλικό νησί της Μαδέρα τον περασμένο μήνα, ως απάντηση στα αιτήματα για επείγουσα βοήθεια από τις κυβερνήσεις τους.
Έστειλε επίσης πυροσβεστικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία τον Ιούλιο.
Ο εφεδρικός στόλος της ΕΕ, με 28 πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα από τις κράτη-μέλη της, έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2022, όταν οι καταστροφικές πυρκαγιές στη νότια Ευρώπη κατέδειξαν ότι δεν αρκούσαν τα 13 αεροσκάφη που είχε τότε.
«Τα κύματα καύσωνα γίνονται όλο και πιο θερμά και μακροχρόνια, γεγονός που στεγνώνει τη βλάστηση, ιδιαίτερα σε περιόδους χαμηλής βροχόπτωσης, δημιουργώντας ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες», δήλωσε ο Ben Clarke, ερευνητής του κλίματος στο Ινστιτούτο Grantham του Imperial College του Λονδίνου.
«Οι συνθήκες που είναι επιρρεπείς στη φωτιά και τις θερμές και ξηρές συνθήκες αυξάνονται, ιδίως στη νότια Ευρώπη», προσέθεσε ο ίδιος.
Όπως αναφέρει το Reuters, μέχρι τη στιγμή που ξέσπασε η χειρότερη πυρκαγιά για το 2024, αυτήν που εκδηλώθηκε στην Ελλάδα στα μέσα Αυγούστου κοντά στην Αθήνα, η χώρα είχε ήδη αντιμετωπίσει περισσότερες από 3.500 πυρκαγιές από τον Μάιο, μια αύξηση σχεδόν 50% από την ίδια περίοδο του 2023.
Πριν από το καλοκαίρι, η ΕΕ είχε σταθμεύσει 556 πυροσβέστες σε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ισπανίας.
Επιπλέον, οι Βρυξέλλες έχουν παραγγείλει για τα πρώτα πυροσβεστικά αεροπλάνα που θα ανήκουν απευθείας στην ΕΕ, τα οποία θα αρχίσουν να παραδίδονται από 2027.
- Ο Τζολάκης δείχνει το δρόμο προς την κορυφή, η εμπιστοσύνη του Μεντιλίμπαρ και η ώρα της Εθνικής
- Ζιζέλ Πελικό: «Mr Everyman» – Οι 51 «δράκοι» που καταδικάστηκαν στην «δίκη του αιώνα» στη Γαλλία
- Προκαλεί το «De Grece» των Γλύξμπουργκ – Σφοδρά πυρά από κόμματα, οι παρατηρήσεις Αλιβιζάτου
- Μηχανική βλάβη στο flying Cat 5 με 115 επιβάτες – Επέστρεψε στον Πειραιά
- Αστυνομικός στη Βουλή: Οι πρώτες συναντήσεις της 35χρονης συζύγου του με τις τρεις κόρες της – Τι της είπαν
- Τουρκικά «σενάρια» για ΑΕΚ και Ντένσβιλ