Είναι ένας από τους πιο διάσημους ντετέκτιβ όλων των εποχών. Εκείνος που βλέπει το έγκλημα πέρα από τη λογική και μπορεί να ρίξει φως στις πιο δύσκολες υποθέσεις. Φυσικά και μιλάμε για τον Σέρλοκ Χολμς, τον ήρωα που «γέννησε» το μυαλό του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ στα τέλη του 19ου αιώνα και πρωταγωνίστησε σε δεκάδες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Σήμερα, όταν ακούμε το όνομα «Σέρλοκ Χολμς» είναι λογικό στο μυαλό να μας έρχεται ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζ. και ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, δύο ηθοποιοί που τον υποδύθηκαν με διαφορετικό τρόπο αλλά και μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, πριν από πάρα πολλά χρόνια, στα χρυσά χρόνια του βωβού κινηματογράφου, ο απόλυτος Σέρλοκ ήταν ένας άλλος ηθοποιός: ο Έιλε Νόργουντ.

Από το 1921 έως το 1923, ο Έιλε Νόργουντ υποδύθηκε τον διάσημο ντετέκτιβ του Σερ Άρθουρ σε 47 ταινίες (οι 45 από αυτές μικρού μήκους), έχοντας στις περισσότερες από αυτές στο πλευρό του τον Χιούμπερτ Γουίλις στον ρόλο του Δρ. Γουάτσον.

Ο Έιλε Νόργουντ, προτού περάσει στη μεγάλη οθόνη και τον βωβό κινηματογράφο ήταν ένας καταξιωμένος ηθοποιός του θεάτρου, που φημιζόταν ότι έμπαινε στο πετσί του ρόλου

Ο Έιλε Νόργουντ δεν ήταν απλά ο αγαπημένος Σέρλοκ του κοινού και αυτός που είχε υποδυθεί περισσότερες φορές τον διάσημο ντετέκτιβ (τουλάχιστον έως το 2019 όταν έχασε το ρεκόρ από τον Τζόνι Λι Μίλερ και τη σειρά «Elementary»), αλλά ήταν και ο αγαπημένος του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ. Ο διάσημος συγγραφέας είχε πει πως «με έχει καταπλήξει το πως υποδύεται τον Σέρλοκ. Ο Νόργουντ καταφέρνει να δίνει έναν δυναμισμό και μια αίγλη στον χαρακτήρα, που σε κάνει να ανυπομονείς να τον δεις, έστω κι αν δεν κάνει τίποτα».

Και υπήρχε λόγος για αυτό. Ο Έιλε Νόργουντ, προτού περάσει στη μεγάλη οθόνη και τον βωβό κινηματογράφο ήταν ένας καταξιωμένος ηθοποιός του θεάτρου, που φημιζόταν ότι έμπαινε στο πετσί του ρόλου. Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν, ότι προτού υποδυθεί τον Σέρλοκ, ο ηθοποιός είχε αρκετές συναντήσεις με τον Σερ Άρθουρ προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τον χαρακτήρα του ντετέκτιβ και τη λογική του συγγραφέα.

Σκηνή από την ταινία «The Golden Pince-Nez» του 1922. (Φωτογραφία: Εθνικό Αρχείο BFI)

Από τις 47 ταινίες όπου έπαιξε τον Σέρλοκ Χολμς ο Έιλε Νόργουντ, όλες έχουν προβληθεί ξανά κάποια στιγμή είτε στο σινεμά είτε στην τηλεόραση – όλες, εκτός από μια. Το 30λεπτο «The Golden Pince-Nez», που μετά την αρχική του προβολή το 1922, έμεινε κλειδωμένο σε ένα συρτάρι, καθώς το φιλμ είχε υποστεί διάφορες ζημιές.

Ωστόσο, όπως έκανε γνωστό το Εθνικό Αρχείο του BFI, ήρθε η στιγμή να βρει και πάλι τον δρόμο για τις σκοτεινές αίθουσες. Η αποκατάσταση του φιλμ ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό και η ταινία  «The Golden Pince-Nez» θα προβληθεί για πρώτη φορά μετά από 102 χρόνια στο πλαίσιο του κινηματογραφικού φεστιβάλ BFI London – μαζί με ακόμα δύο ταινίες μικρού μήκους με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς, τις «A Scandal in Bohemia» και «The Final Problem».

* Με πληροφορίες από την εφημερίδα The Guardian