Περισσότερο από εξήντα χρόνια μετά την δολοφονία του προέδρου Κένεντι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ντάλας του Τέξας, η υπόθεση εξακολουθεί να καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου και να τροφοδοτεί σενάρια συνωμοσίας καθώς νέα στοιχεία έρχονται ακόμα στο φως.

Ένα νέο φιλμ που απεικονίζει την αυτοκινητοπομπή του προέδρου Τζον Φ. Κένεντι να τρέχει με ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο του Ντάλας προς το νοσοκομείο μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του θα βγει σε δημοπρασία αργότερα αυτό το μήνα από την RR Auction.

Το φιλμ των 8 mm είχε τραβηχτεί από τον Ντέιλ Κάρπεντερ, κάτοικο της πόλης, με την κάμερα του και επί δεκαετίες παρέμενε ξεχασμένο σε ένα κουτί. Η οικογένειά του γνώριζε για την ύπαρξη του φιλμ, ο εγγονός του όμως το είδε μόλις το 2010 και πέρασαν χρόνια μέχρι να αποφασίσει να το βγάλει σε δημοπρασία.

Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση των Η.Π.Α εξακολουθεί να αποκρύπτει σημαντικές πληροφορίες γυρώ από την δολοφονία του Προέδρου, καθώς θα μπορούσαν να αμαυρώσουν την εικόνα της CIA ή άλλων κρατικών υπηρεσιών

Όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών, το φιλμ, που τραβήχτηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1963, συλλαμβάνει τις στιγμές αμέσως μετά την δολοφονική επίθεση στον πρόεδρο Κένεντι, ενώ η αυτοκινητοπομπή του αναπτύσσει ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο Interstate 35. Ο οίκος δεν έχει δώσει ακόμη το φιλμ στην δημοσιότητα, εκτός από ένα στοπ-καρέ.

Στο καρέ του φιλμ μπορεί κανείς να δει τον πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας Κλιντ Χιλ, ο οποίος πήδηξε στο πίσω μέρος της λιμουζίνας του Προέδρου καθώς ακούγονταν οι πυροβολισμοί, να στέκεται όρθιος πάνω από τον πρόεδρο και την Τζάκι Κένεντι με το διάσημο ροζ ταγέρ της στιγματισμένο από το αίμα του JFK. Ήταν μια ιδιαίτερα γενναία πράξη για τον Χιλ που θα λειτουργούσε σαν ανθρώπινη ασπίδα για τον Πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία σε περίπτωση που οι πυροβολισμοί συνεχίζονταν.

Ο Πρόεδρος Κέννεντι είχε δεχθεί τους μοιραίους πυροβολισμούς καθώς η αυτοκινητοπομπή περνούσε από το Dealey Plaza μπροστά από το Texas School Book Depository, στον έκτο όροφο του οποίο, παραμόνευε ο δολοφόνος Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Ο δράστης θα έπεφτε και ο ίδιος θύμα δολοφονίας, δύο μέρες αργότερα, μετά την σύλληψή του.

Η τρομακτική στιγμή, όταν ο πρόεδρος Κένεντι δέχτηκε τις σφαίρες του Όσβαλντ, έχει καταγραφεί σε φιλμ από τον Άμπραχαμ Ζαπρούντερ και αποτελεί ένα από τα πιο συγκλονιστικά ιστορικά ντοκουμέντα του 20ού αιώνα.

Μετά τους πυροβολισμούς, η αυτοκινητοπομπή έστριψε στον αυτοκινητόδρομο I-35 και επιτάχυνε προς το νοσοκομείο Parkland Memorial, όπου θα διαπιστωνόταν ο θάνατος του Κένεντι.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η Εθνική Υπηρεσία Αρχείων και Αρχείων των Ηνωμένων Πολιτειών (NARA) έδωσε στη δημοσιότητα 13.173 έγγραφα που σχετίζονται με τη δολοφονία του JFK, λίγο αφότου ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέδωσε διάταγμα που επέτρεπε την δημοσιοποίηση τους, κρατώντας ωστόσο παράλληλα χιλιάδες άλλα ευαίσθητα αρχεία μυστικά.

Σύμφωνα με την NARA, 97% των αρχείων που σχετίζονται με τη δολοφονία, έχουν δοθεί στο κοινό. Ωστόσο ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση των Η.Π.Α εξακολουθεί να αποκρύπτει σημαντικές πληροφορίες γύρω από την δολοφονία που θα μπορούσαν να αμαυρώσουν την εικόνα της CIA ή άλλων κρατικών υπηρεσιών.

* Πηγή: Grace