Στην εποχή μας ο περισσότερος κόσμος γύρω μας ξεκινάει πολύ συχνά και από μια νέα δίαιτα. Μάλιστα υπολογίζεται ότι περίπου 42% των ενηλίκων παγκοσμίως έχουν προσπαθήσει να χάσουν βάρος.

Οι πληροφορίες σχετικά με την απώλεια βάρους και την κατάλληλη διατροφή κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με βίντεο όπως τα “What I eat in a day” και με συμβουλές σχετικά με τα μυστικά για την ταχύτερη απώλεια βάρους.

Φυσικά αυτά τα βίντεο συχνά είναι γεμάτα ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες που μπορούν να φορτίσουν συναισθηματικά τους χρήστες που έρχονται σε διαρκή επαφή με αυτά. Για να κατανοήσεις αν μια νέα δίαιτα είναι κατάλληλη για εσένα, αν θα μπορέσεις να την διατηρήσεις και να επιτύχεις την πολυπόθητη απώλεια βάρους, απάντησε πρώτα σε τέσσερα ερωτήματα.

Είναι η νέα δίαιτα ρεαλιστική;

Έχεις σκεφτεί το ρεαλιστικό οικονομικό κόστος για να διατηρήσεις αυτή τη νέα δίαιτα και τον τρόπο ζωής; Τι πόρους θα χρειαστείς; Μπορεί για παράδειγμα η δίαιτα που θες να ξεκινήσεις να απαιτεί συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής, γιατί προέρχεται από κάποιον που θέλει να στα προωθήσει…και αυτό είναι ένα red flag!

Επίσης πολλές δίαιτες προέρχονται από ένα προνομιακό περιβάλλον και παραβλέπουν την πρόσβαση σε τρόφιμα, τις μαγειρικές δεξιότητες ή ακόμη και την διαθεσιμότητα ελεύθερου χρόνου για την προετοιμασία γευμάτων.

Αν η δίαιτα που ξεκινάς μοιάζει κάπως έτσι μπορεί να οδηγήσει σε στρες και σε αίσθημα αποτυχίας.

Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για την δίαιτα αυτή;

Στο διαδίκτυο ο κάθε ένας μπορεί να είναι ό,τι δηλώνει. Μπορεί να δεις ένα πολύ γυμνασμένο άτομο στο TikTok ή το Instagram,  να δηλώνει ότι είναι εξειδικευμένος διατροφολόγος, υποστηρίζοντας ότι έχει να σου δώσει την πιο αποτελεσματική διατροφή.

Πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε διατροφή αναζήτησε αν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι αυτή η διατροφή είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

Πώς θα επηρεάσει η νέα δίαιτα τη ζωή μου;

Τα τρόφιμα που τρώμε και οι συνήθειες μας δεν έχουν να κάνουν απλά με τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά, αλλά μεγάλο μέρος έχει και ένα κοινωνικό κομμάτι. Το φαγητό μας φέρνει πιο κοντά, είναι σε κάθε εορτασμό, σε πολλές εξόδους, ακόμη και σε σύντομες συναντήσεις και εκτός από καύσιμο αποτελεί μερικές φορές και πηγή όμορφων συναισθημάτων και αισθήματος ασφάλειας, αλλά και ένας τρόπος εξερεύνησης νέων κόσμων.

Έτσι όταν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις μια νέα δίατια, σκέψου πώς θα επηρεάσει την καθημερινότητα σου.

Ενώ θα πρέπει να μένεις πιστή στους στόχους σου, θα είναι καλό να μη σταματήσεις να ταξιδεύεις ή να συναντιέσαι με τους δικούς σου ανθρώπους επειδή θα σκέφτεσαι ότι έχεις δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο.

Θα επηρεάσει η δίαιτα την ψυχική μου υγεία;

Αλήθεια, ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό; Σου επιτρέπει η νέα δίαιτα να το εντάξεις στην ζωή σου; Ακόμη και σε μικρές ποσότητες ή μικρότερη συχνότητα. Μήπως πρέπει να τρως μόνο τρόφιμα που δεν σου αρέσουν; Θα αισθάνεσαι τύψεις αν φας κάτι που δεν ήταν στο πλάνο;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η δίαιτα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική μας υγεία και η παράλειψη γευμάτων μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Πολλές δίαιτες αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη τους τις ψυχολογικές πτυχές του φαγητού, παρόλο που η ψυχική μας υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική. Το φαγητό δεν πρέπει να σε γεμίζει με άγχος, ανησυχία ή ενοχές. Πριν ξεκινήσεις λοιπόν μια νέα δίαιτα, σκέψου πώς μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σου υγεία.

Πηγή: Vita