Αν θέλεις να αλλάξεις την ρουτίνα σου στο γυμναστήριο για να ανανεωθείς, τότε έχει έρθει η στιγμή να δοκιμάσεις την κυκλική προπόνηση. Αυτή η μορφή άσκησης γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, καθώς συνδυάζει ασκήσεις cardio και ενδυνάμωσης για μια γρήγορη και αποτελεσματική προπόνηση.

Με τις περισσότερες προπονήσεις να διαρκούν λιγότερο από 30 λεπτά και τα αποτελέσματα για τους περισσότερους να είναι εντυπωσιακά, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να την δοκιμάσεις.

Τι περιλαμβάνει η κυκλική προπόνηση;

Η κυκλική προπόνηση περιλαμβάνει εναλλαγή μεταξύ πολλών ασκήσεων που στοχεύουν σε διαφορετικές μυϊκές ομάδες με ελάχιστη ανάπαυση ενδιάμεσα. Είναι ιδανικό για όσους αναζητούν μια γρήγορη, αποτελεσματική προπόνηση για όλο το σώμα.

Κάθε πλάνο προπόνησης περιλαμβάνει από από 8 έως 10 ασκήσεις, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλει ανάλογα με διάφορους, παράγοντες, όπως:

  • Στόχοι κάθε αθλούμενου
  •  Διαθέσιμος χρόνος
  • Επίπεδο εμπειρίας

Μπορείς να ξεκουραστείς για 1-2 λεπτά και μετά να επαναλάβεις εκ νέου τις ασκήσεις από μία έως και τρεις φορές. Οι κυκλικές προπονήσεις μπορεί να διαφέρουν σημαντικά και οι τύποι των ασκήσεων μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την απόδοση και τους στόχους του αθλούμενου, την πρότερη εμπειρία αλλά και την κινητικότητα.

Γιατί αξίζει να την δοκιμάσεις

Μερικά από τα οφέλη της κυκλικής προπόνησης, περιλαμβάνουν:

Αυξάνει τη δύναμη και την ανάπτυξη των μυών

Ανάλογα με τις ασκήσεις που εκτελείς κατά τη διάρκεια της κυκλικής προπόνησης θα μπορούσες να “χτίσεις” ισχυρότερους και μεγαλύτερους μύες. Η μυϊκή ανάπτυξη (υπερτροφία) απαιτεί από ένα άτομο να σηκώνει μέτρια έως μεγάλα βάρη ή να εκτελεί μεγάλο αριθμό επαναλήψεων λίγο πριν την αποτυχία, ένα σημείο στο οποίο δεν μπορείτε να κάνετε άλλη επανάληψη.

Στην κυκλική προπόνηση οι μύες βρίσκονται υπό συνεχή ένταση, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη ισχυρότερων και μεγαλύτερων μυών.

Ευνοεί την καρδιά σας

Δεδομένου ότι υπάρχει λίγη ξεκούραση μεταξύ των ασκήσεων, ο καρδιακός ρυθμός παραμένει αυξημένος καθόλη την διάρκεια της προπόνησης, με αποτέλεσμα το σώμα σας να μεταφέρει οξυγόνο και αίμα στους μυς πιο αποτελεσματικά.

Σύμφωνα μάλιστα με επιστημονική μελέτη, η κυκλική προπόνηση, μαζί με το συνεχές τρέξιμο και τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT), αυξάνει επίσης την ικανότητα των πνευμόνων, επιτρέποντάς σου να αναπνέεις πιο αποτελεσματικά καθώς γυμνάζεσαι.

Γυμναστική για ολόκληρο το σώμα

Αντί να χωρίζεις τις προπονήσεις σου κατά την διάρκεια της εβδομάδας για να στοχεύεις κάθε φορά σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες, με την κυκλική προπόνηση μπορείς να γυμνάσεις ολόκληρο το σώμα, καθώς περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία ασκήσεων.

Καθώς προχωράς από άσκηση σε άσκηση, ενεργοποιούνται διαφορετικές μυϊκές ομάδες. Για παράδειγμα, καθώς εκτελείς μια άσκηση στο πάνω μέρος του σώματος, όπως έλξεις, το κάτω μέρος του σώματός σου μπορεί να ξεκουραστεί.

Τελικά, αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις προπονήσεις σου, ειδικά εάν δεν έχεις χρόνο για να κάνεις γυμναστική τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Πηγή: VITA|Κεντρική φωτογραφία θέματος: Warner Bros. Entertainment