ΔΕΘ: Εικόνα «επανεκκίνησης» θα προσπαθήσει να παρουσιάσει ο Μητσοτάκης
«Άλμα πιο γρηγορο από τη φθορά» θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός στην αποψινή ομιλία του στη ΔΕΘ, παρουσιάζοντας το πακέτο μέτρων ως επανεκκίνηση για την κυβέρνηση.
Ως πρελούδιο της αποψινής ομιλίας του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο Μέγαρο, στις 19.30, ξεκίνησε η πρώτη ημέρα της ΔΕΘ, προετοιμάζοντας το κλίμα με εθιμοτυπικές συναντήσεις και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να παρουσιάσει μια εικόνα «επανεκκίνησης», με ένα καλάθι μέτρων του οποίου τους βασικούς άξονες έχει ήδη προαναγγείλει. Παράλληλα έχει φροντίσει να μην καλλιεργήσει υπέρμετρες προσδοκίες, με τα κυβερνητικά στελέχη να διαμηνύουν ότι τα μέτρα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βάλουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα.
Δίνοντας το στίγμα της επόμενης τριετίας διακυβέρνησης, με ορίζοντα το 2027, στόχος είναι να γυρίσει σελίδα από την φθορά που έχει προηγηθεί. Μια φθορά που αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν τα ποσοστά της ΝΔ να έχουν υποχωρήσει κάτω και από τον ήδη χαμηλό πήχη των ευρωεκλογών, στο 24,2%.
Η αίσθηση κυριαρχίας που επιδεικνύει η κυβέρνηση, ελλείψει ισχυρής αντιπολίτευσης, μπορεί να αποδειχθεί εύθραυστη και προσωρινή, όσο τα «αγκάθια» της πραγματικότητας δεν τιθασεύονται με επικοινωνιακές στρατηγικές, και πυροσβεστικά μέτρα.
Το καυτό μέτωπο της ακρίβειας, που μαστίζει εδώ και τρία χρόνια την ελληνική κοινωνία, αποδείχθηκε πολύ πιο επίμονο από όσο αρχικά παρουσιαζόταν, ενώ η εικόνα κατάρρευσης στη δημόσια υγεία δεν ρετουσάρεται από τις ανακοινώσεις της τελευταίας στιγμής, για κίνητρα στους γιατρούς.
Τι προηγήθηκε την πρώτη ημέρα της ΔΕΘ
Τα πρωινά πλάνα της εισόδου του πρωθυπουργού στον Εκθεσιακό Χώρο της ΔΕΘ, συνοδεία κυβερνητικών στελεχών, εν μέσω χειροκροτημάτων και επευφημιών, λειτούργησαν ως εισαγωγή στο πρόγραμμα της ημέρας.
Ο επόμενος σταθμός ήταν τα εγκαίνια του περιπτέρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, τιμώμενης χώρας της φετινής διοργάνωσης της 88ης ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός εξήρε τους «ισχυρούς επιχειρηματικούς και οικονομικούς δεσμούς» μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών έχουν περάσει από δοκιμασίες.
Ως «δοκιμασία» εννοούσε τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, όπου όπως είπε «οι απόψεις της Γερμανίας μερικές φορές διαστρεβλώθηκαν από τον πόνο που ένιωθαν οι Έλληνες πολίτες».
Ως πρόκληση για το μέλλον ξεχώρισε την κλιματική κρίση, δίνοντας έμφαση στις επενδύσεις που θα εξασφαλίσουν την πράσινη μετάβαση, διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.
Σε αντίστοιχο τόνο ς κινήθηκε ο χαιρετισμός του αντικαγκελάριου και ομοσπονδιακοού υπουργού Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος προσκάλεσε τον πρωθυπουργό «να ξεναγηθεί, να ενημερωθεί και να ψυχαγωγηθεί» στο περίπτερο με τις 130 γερμανικές εταιρίες.
Το κλίμα αβρότητας συμπλήρωσε η χειρονομία του υπουργού Διατροφής και Γεωργίας της Γερμανίας, Τζεμ Εζντεμί, που όταν είδε τον πρωθυπουργό χωρίς γραβάτα, επέλεξε να βγάλει και τη δική του.
Οι τρεις άνδρες έκοψαν την κόκκινη κορδέλα, ταυτόχρονα, εγκαινιάζοντας επίσημα το περίπτερο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιηγήθηκε στο περίπτερο έκτασης 6.000 τ.μ. και συνομίλησε με τους Γερμανούς έκθετες.
Οι υπουργικές δηλώσεις
Το ρόλο του «σεγόντο» στο πρώτο βιολί της πρωθυπουργικής ομιλίας, έπαιξαν οι υπουργικές δηλώσεις, στα εγκαίνια των περιπτέρων της 88ης ΔΕΘ.
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, εστίασε στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση της «Ατζέντας 2030» που έχει χαρακτηριστεί από τον πρωθυπουργό ως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων στην ην ιστορία της Ελλάδας. Ο υπουργός μίλησε για ένα «ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας και άμυνας που θα προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας» και θα «ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας».
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε το παρόν στο περίπτερο του ΤΑΙΠΕΔ, υπογράφοντας έξι συμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση δέκα νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να αναστρέψει το κλίμα διάλυσης του ΕΣΥ.
Για «τρίποντο στην οικονομία» μίλησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, εγκαινιάζοντας το περίπτερο του φορέα στην 88η ΔΕΘ. Εξήρε το ρόλο του Υπερταμείου, το οποίο όπως είπε «γυρίζει σελίδα» χάρη στο νέο νόμο, με τη συγχώνευση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΑΙΠΕΔ.
Τι αναμένεται
Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και η χείρα φιλίας στους ελεύθερους επαγγελματίες – που επλήγησαν από το νόμο για το τεκμαρτό εισόδημα, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής ομιλίας του πρωθυπουργού στο βήμα της τελετής εγκαινίων της ΔΕΘ.
Ως είθισται τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα, αναμένεται να εξειδικευθούν στην αυριανή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 12.00 στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης.
Ανάμεσα στα νέα μέτρα είναι:
Φορολογία-εισόδημα
– Η πλήρης κατάργηση τέλους επιτηδεύματος από το 2025.
– Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%.
– Οι διορθώσεις στα τεκμήρια φορολόγησης.
– Η αύξηση των συντάξεων κατά 2% – 2,5% για τους συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά.
– Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.
– Η έκπτωση φόρου για τους συνεπείς φορολογούμενους.
– Η μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
Στέγαση
– Φορολογική απαλλαγή για τρία χρόνια για τα ενοίκια από τα ακίνητα που ήταν κλειστά, προκειμένου να μπουν ξανά στην αγορά.
– «Σπίτι μου 2» για επιδότηση του επιτοκίου για την αγορά πρώτης κατοικίας, με διευρυμένα κριτήρια.
– Περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση.
– Βελτίωση του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω».
– Πρόγραμμα Κοινωνικής Αντιπαροχής με την ανέγερση 3.000 κατοικιών σε οικόπεδα του Δημοσίου.
– Αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές για το 2025.
Δημογραφικό
– Εκσυγχρονισμός πλαισίου επιδοματικής πολιτικής.
– Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας.
– Αύξηση του επιδόματος τέκνων.
– Πρόσθετες παροχές σε τρίτεκνους.
Ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινωθούν αναμένεται να περιλαμβάνεται επίσης η στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, η ενίσχυση των ενστόλων καθώς και η ενίσχυση των γιατρών του ΕΣΥ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις