«Δεν μπορεί η Ελλάδα να ευημερήσει εάν δεν είναι ασφαλής» τόνισε στο μήνυμα του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου του ΥΕΘΑ στην 88η ΔΕΘ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας που σημείωσε πως αυτό είναι το μήνυμα που αντικατοπτρίζει την αποστολή του ΥΕΘΑ.

Κατά την ομιλία του ο Yπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως η ασφάλεια κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ο ΥΕΘΑ σημείωσε ταυτόχρονα πως ο κόσμος από το 2019 μέχρι και σήμερα έχει αλλάξει πολύ και μάλιστα «όχι προς το καλύτερο» ενώ σήμερα «σειρά πολέμων εκτυλίσσονται γύρω μας» κάτι που έχει οδηγήσει στην ανάγκη να «προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο μπροστά».

O κ Δένδιας εστίασε στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση της «Ατζέντας 2030» που έχει χαρακτηριστεί από τον πρωθυπουργό ως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των ΕΔ στην ιστορία της Ελλάδας.

Ο υπουργός μίλησε για ένα «ολοκληρωμένο σύστημα ασφάλειας και άμυνας που θα προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας» και θα «ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας στηριζόμενο σε έξι άξονες».

Αυτοί είναι η αναδιοργάνωση της δομής των ΕΔ, η συνέχιση, η επιτάχυνση και η βελτιστοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, το σύγχρονο μοντέλο θητείας και εφεδρείας, η μέριμνα για το μόνιμο προσωπικό των ΕΔ, η προώθηση της αμυντική διπλωματίας και η ενίσχυση, εξυγίανση και αναβάθμιση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας όπως και δημιουργία αμυντικού οικοσυστήματος για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας μαζί με την ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Καινοτομίας.

Φωτογραφία από τα εγκαίνια του περιπτέρου του ΥΕΘΑ στην 88η ΔΕΘ

Η Ελλάδα, προσέθεσε ο ΥΕΘΑ, διαθέτει έναν μακροπρόθεσμο προγραμματισμό εξοπλισμών 12ετίας και έτσι «ξέρουμε που θα είμαστε σε δέκα χρόνια, και ακόμη παραπάνω», όπως τόνισε το υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα θα πρέπει να έχει έναν Έλληνα υπεργολάβο έτσι ώστε να μπορούμε να αυξήσουμε όσο περισσότερο είναι εφικτό αυτή την υπεργολαβία», προσέθεσε η ΥΕΘΑ.

Σε ό,τι αφορά τους αμυντικούς εξοπλισμούς ο ΥΕΘΑ τόνισε και τη σημασία που έχει η δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), μίλησε για την ενσωμάτωση της καινοτομίας στις ΕΔ «με λογικό κόστος», για την αξιοποίηση των πιο λαμπρών μυαλών του ελληνισμού είτε μέσα στην Ελλάδα είτε εκτός.

Ταυτόχρονα ο κ. Δένδιας εξήγησε πως μέσα στο φθινόπωρο θα δημιουργηθεί μια θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων αμυντικού χαρακτήρα. Η ΥΕΘΑ μίλησε και για την δημιουργία του συστήματος anti-drone Κένταυρος που δημιουργήθηκε μέσα και από το ΕΛΚΑΚ, χρησιμοποιήθηκε σε συνθήκες μάχης με επιτυχία, θα παραχθεί σε περισσότερα τεμάχια και θα εγκατασταθεί, θα εξοπλίσει όλες τις φρεγάτες ΜΕΚΟ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε πως στόχος είναι η συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας και του αμυντικού οικοσυστήματος στο ΑΕΠ που σήμερα ανέρχεται στο 0.6% με 0,7% όταν η χώρα δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα, να αυξηθεί και είναι πρόκληση η συγκεκριμένη αναντιστοιχία να αλλάξει και να στηθεί ένα ισχυρό βιώσιμο οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανικών με ουσιαστική συμμετοχή στην αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Ο ΥΕΘΑ μίλησε για μια ολοκληρωμένη και στρατηγικά προσέγγιση ώστε να βελτιωθεί η συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας σε καλύτερο επίπεδο, ενώ τόνισε πως πρέπει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί μια συγκυρία που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη που διαθέτει σημαντικά ποσά για την άμυνα, με την χώρα να πρέπει να ετοιμαστεί ώστε να απορροφήσει αυτά τα ποσά και να να επιμείνει, ενώ τόνισε πως οι δαπάνες της άμυνας να σταματήσουν να υπολογίζονται στο έλλειμα και το χρέος μιας χώρας κάτι που θα πρέπει η Ευρώπη να αποφασίσει.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως από το 1974 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει δαπανήσει περισσότερα από 254 δις σε εξοπλισμούς και στόχος είναι να υπάρχει η μέγιστη ελληνική συμπαραγωγή πλέον σε κάθε εξοπλισμό. Ο ΥΕΘΑ διαβεβαίωσε τέλος με την ολοκλήρωση της «Ατζέντας 2030» η Ελλάδα «θα έχει τις ισχυρότερες ΕΔ στην ιστορία της».