Άρση στο αδιέξοδο που έχει φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ με προσφυγή στα μέλη του κόμματος πρότεινε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο  πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Σωκράτης Φάμελλος.

Αφού τόνισε ότι «η κατάσταση δεν πάει παραπέρα», ο Σωκράτης Φάμελος είπε ότι  αν ο Στέφανος Κασσελάκης δεν επιλέξει την προσφυγή στις κάλπες, δίνοντας το λόγο στα μέλη, ουσιαστικά εξωθεί σε κατάθεση πρότασης μομφής.  «Ο μόνος που μπορεί να το προλάβει είναι ο πρόεδρος. Εξάλλου ο ίδιος ήθελε να πάμε σε εκλογές τον Φεβρουάριο και τον σταμάτησε το Συνέδριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ενωτικό τόνο υπογράμμισε ότι ο ίδιος, είναι έτοιμος να συμβάλλει, βάζοντας «πλάτη» στο εγχείρημα, με «αυτοκριτική και με δουλειά» Κάτι που όπως είπε «πρέπει να κάνουμε όλοι και όλες. Έτσι μόνο προχωράει η Αριστερά και η προοδευτική παράταξη. Το μέλλον εξαρτάται από τις σημερινές αποφάσεις».

Αναλυτικά η ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου:

«Μπορεί να έκανα λάθος που δεν έδωσα διαρροές με τις ομιλίες μου και δεν ενημερωθήκατε από τα παραπολιτικά. Ή γιατί υποτίμησα τις διαρροές της Κουμουνδούρου και άλλων συντρόφων που δίνουν διαρροές. Κάντε μου κριτική. Μπορεί να έχετε δίκιο. Αλλά για μένα η εικόνα του κόμματος προς τα έξω ήταν πάνω από την άποψή μου. Και η θέση μου ως Προέδρου της ΚΟ μου επέβαλε να βάζω πάνω απ’ όλα την ενότητα.

Και πετύχαμε ως ΚΟ επί ένα χρόνο να μη δώσουμε κανένα δικαίωμα γιατί εκφράσαμε τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ στην πιο δύσκολη στιγμή του. Μπορεί να υπηρετήσαμε μία ουτοπία, ενώ δίπλα μας η απαξίωση κυριαρχούσε.

«Ενδεχόμενη κατάθεση πρότασης μομφής θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στο κόμμα. Θα διχάσει, θα στιγματίσει»

Όμως υπηρετούσαμε μάλλον μία ουτοπία γιατί η απαξίωση του κόμματος τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Η αντίδραση μου δημοσιοποιήθηκε γιατί δεν πάει άλλο ο κατήφορος.

Και οι εξελίξεις αυτής της βδομάδας με την πρόταση του καταστατικού, την επιστροφή του Παύλου και τον τρόπο που έγινε απέδειξε ότι το πρόβλημα δεν ήταν ο Φάμελλος και το προεδρείο της ΚΟ. Αλλού βρίσκεται το πρόβλημα και δεν είναι προσωπικό. Το πρόβλημα είναι πολιτικό.

Και για αυτό είπα ξεκάθαρα ότι διαφωνώ με την πολιτική του προέδρου, γιατί με τις παραβιάσεις καταστατικών και συνεδριακών αποφάσεων δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο του, σε αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Χρειάζεται επανεκκίνηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σήμερα χρειάζεται μία επανεκκίνηση με δυναμική ανασύνταξη, για να προφυλάξει και να δυναμώσει το χώρο των ιδεών και αξιών μας. Για να λειτουργήσουμε ως προοδευτική, δυνατή, σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση. Για να προφυλάξουμε και να ενισχύσουμε το κοινωνικό δυναμικό και συσχετισμό δυνάμεων και στο επίπεδο των ιδεών. Για μία νικηφόρα εκλογική έκφραση μίας προοδευτικής συμμαχίας υπερασπίζοντας και ικανοποιώντας τα δίκαια συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας.

Γιατί αυτό που ζούμε, εξυπηρετεί ιδανικά τα σχέδια του συστήματος Μητσοτάκη.

Χρειαζόμαστε επανεκκίνηση αλλά σε άλλη κατεύθυνση για να αποφύγουμε την πλήρη ρευστοποίηση και την αποσάθρωση και αυτή η επανεκκίνηση πρέπει να περιλαμβάνει και μία αντεπίθεση ιδεών. Γιατί οι μάχες των προγραμμάτων κερδίζονται στο πεδίο των ιδεών.

Πρέπει να μιλήσουμε ξανά για τα μεγάλα ιδανικά που κινητοποιούν και ευαισθητοποιούν τη νεολαία, τα θέματα δημοκρατίας, ειρήνη, αλληλεγγύης, περιβάλλοντος.

Αλλά να ξεκαθαρίσω ότι το νέο και το παλιό για την Αριστερά δεν συγκρούονταν στη ηλικιακή βάση, συγκρούονταν στη βάση των ιδεών και οι ιδέες της Αριστεράς είναι οι νέες ιδέες.

Πρέπει να επαναφέρουμε τη λειτουργία των οργάνων μας, να ενισχύσουμε την εσωκομματική δημοκρατία και όχι να την καταργήσουμε. Και να ξαναχτίσουμε τις σχέσεις μας με τους πολίτες.

Γιατί θέλουμε όργανα και οργανώσεις που πρέπει να έχουν πολιτική δράση. Η μόνη λύση είναι να υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ των ενεργών πολιτών κόντρα στο σύστημα εξουσίας των καναλιών και των ολιγοπωλίων.

Στοπ στην ανθρωποφαγία

Πρέπει να σταματήσουμε τη διαδικτυακή ανθρωποφαγία. Πρέπει όχι μόνο να αποφασίσουμε αλλά και να υλοποιήσουμε τι κόμμα θέλουμε γιατί χωρίς κόμμα κοινωνική πρωτοπορία, χωρίς ενεργούς πολίτες μόνο με κοινωνική μόχλευση και μάχες στο διαδίκτυο δεν γίνεται πολιτική αλλαγή και το είδαμε στις ευρωεκλογές.

Δήλωσα εδώ και μία εβδομάδα ότι ενδεχόμενη κατάθεση πρότασης μομφής θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στο κόμμα. Θα διχάσει, θα στιγματίσει το κόμμα ακόμα μια φορά, γιατί το διχασμό τον ζήσαμε πριν από λίγες μέρες στην ΚΟ.

«Αυτό που ζούμε, εξυπηρετεί ιδανικά τα σχέδια του συστήματος Μητσοτάκη»

Θα πρέπει, λοιπόν, να βρεθεί μια υπέρβαση αυτής της ακραίας διαδικασίας. Η λύση της προσφυγής στις κάλπες είναι στο χέρι του προέδρου. Αν δεν το επιλέξει ωθεί σε πρόταση μομφής. Ο μόνος που μπορεί να το προλάβει είναι ο πρόεδρος. Εξάλλου ο ίδιος ήθελε να πάμε σε εκλογές τον Φεβρουάριο και τον σταμάτησε το Συνέδριο.

Τώρα όμως η κατάσταση δεν πάει παραπέρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οφείλει να έχει καταθέσει στην κοινωνία σοβαρές εναλλακτικές προτάσεις για την επόμενη ημέρα της κοινωνίας, πριν την ολοκλήρωση των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ. Διεκδικώ ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο πυλώνας, ο πυρήνας της προοδευτικής παράταξης. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος στο σημερινό αδιέξοδο.

Η βάση του κόμματος είναι η μόνη διέξοδος και είναι αυτή που μπορεί να δώσει την απάντηση στο αδιέξοδο αυτό.

Και το λέω ξεκάθαρα. Είμαι έτοιμος να συμβάλλω, να βάλω πλάτη στο εγχείρημα και με αυτοκριτική και με δουλειά. Όπως πρέπει να κάνουμε όλοι και όλες. Έτσι μόνο προχωράει η Αριστερά και η προοδευτική παράταξη. Το μέλλον εξαρτάται από τις σημερινές αποφάσεις.

Πρόεδρε η απόφαση είναι σε εσένα. Να αποφύγουμε τη μομφή. Τα μέλη του κόμματος να επιλέξουν με εκλογές και Πρόεδρο και πρόγραμμα για την επόμενη μέρα. Για να έχει προοπτική και ο τόπος και η Αριστερά».