Αγαπημένα μου golden boys, αδικημένοι μου μικροαστοί, φτωχοί μου προλετάριοι, λατρεμένες μου βιοπαλαίστριες, «δύο έργα σήμερον» είναι η φάση –Χριστέ μου τι λέω και δεν σωριάζομαι καταγής. Το πρώτο θα παιχτεί στο Μεταξουργείο –τρε μπανάλ αλλά έτσι κι αλλιώς οι Συριζαίοι και δεν ήταν ποτέ chic – και το δεύτερο στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ. Το πρώτο έχει όλα τα φόντα να γίνει blockbuster (πάθη, μίση, προδοσία, ίντριγκα), το δεύτερο θα είναι μία από τα ίδια, μια βαρετή επανάληψη ενός χιλιοπαιγμένου σεναρίου που βλέπουμε κάθε χρόνο αυτή την εποχή.

Οι μουσάτοι

Εγώ ιδιαίτερα σινεφίλ δεν είμαι για να περιγράψω την πολιτική κατάσταση κινηματογραφικά γι’ αυτό και ζήτησα τη βοήθεια του κοινού. Εν προκειμένω η φίλη μου η Ντιντί ανέλαβε να βγάλει το φίδι από την τρύπα που είναι το ίδιο άσχετη με μένα, ωστόσο παλιά σχετιζόταν με διάφορους κουλτουριάρηδες εκεί στα Εξάρχεια (Χριστέ μου τι λέω και δεν ξανασωριάζομαι) που είχαν δύο κοινά χαρακτηριστικά. Ήταν όλοι τους μουσάτοι και ηδονίζονταν με ταινίες, στις οποίες το όνομα των δημιουργών τους είχε την κατάληξη –οφσκι ή τέλος πάντων ανάλογες καταλήξεις κομμουνιστικής προέλευσης. Αλλά όταν λέμε ηδονίζονταν, έπεφταν τ’ ανάσκελα από τη συγκίνηση λες και με τον σκηνοθέτη τα έπιναν το προηγούμενο βράδυ στην πλατεία.

Θυσία

Μετά από μπόλικη σκέψη η Ντιντί κατέληξε ότι η ταινία που ταιριάζει στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι η «Θυσία» του Ταρκόφσκι. Ηδονίστηκα! Την ταινία δεν την ήξερα, ωστόσο με ιντρίγκαρε ο τίτλος και η κατάληξη –οφσκι. Αντιλήφθηκα ότι δεν πήγαν τσάμπα οι παγαποντιές της Ντιντίς όταν υπέπιπτε στο ατόπημα να κάνει ένα το Κολωνάκι με τα Εξάρχεια. Να αγιάσουν τα μούσια που χάιδεψε όλα αυτά τα χρόνια!

Οι κάλτσες

Γιατί, η «Θυσία» έχει περιεχόμενο και συμβολισμούς αν το καλοσκεφτείτε. Ποιός θα θυσιαστεί σήμερα στην ΚΕ; Ο Stefanos από τους αντιπάλους του και αν όχι αυτός, μήπως ο ίδιος θα θυσιάσει άλλους για να πετύχει τον πολυπόθητο συμβιβασμό με τον αψύ της Κρήτης μπας κι επιβιώσει; Τον τελευταίο δεν τον βλέπω να εκτιμά τον Ταρκόφσκι, μάλλον προς τη «Νεράιδα και το Παλικάρι» ρέπει. Όλα νομίζω ότι θα εξαρτηθούν από τη διάθεση με την οποία θα πάει ο Stefanos στην ΚΕ κι απ΄το αν θα φοράει κάλτσες. Γιατί αν επιδοθεί σε κάποιο σόου σαν εκείνο στην ΚΕ του προηγούμενου Νοέμβρη που έμπλεξε τις σάλτσες με τους πεμπτοφαλαγγίτες, πολύ φοβάμαι ότι το μενού του Παυλάρα το βράδυ θα περιλαμβάνει αμερικάνικο μπέργκερ, medium rare. Όσον αφορά τις κάλτσες, αυτές μπορούν να γεμίσουν από πολλά πράγματα, κάποια απ’ τα οποία έχει περιγράψει μες στη σοφία του ο απλός λαός.

Ναυάγιο

Ερώτημα είναι τι στάση θα κρατήσει και ο Ιζνογκούντ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς. Τον έχετε παρεξηγήσει αυτόν τον άνθρωπο. Δεν είναι ότι δεν είναι σταθερός στις απόψεις του κι άλλα λέει σήμερα σε σένα και την ίδια ώρα λέει τα εντελώς διαφορετικά σε άλλον. Δεν είναι ότι αλλάζει ρότα με την ταχύτητα που ο Λούκυ Λουκ πυροβολεί τη σκιά του. Είναι που κανείς δεν ξέρει αν είναι δεινός κολυμβητής –πλην εμού- κι αν θα πηδήξει από το καράβι πριν σχηματιστεί εκείνη η δίνη του ναυαγίου απ’ την οποία δεν σώζεται κανείς.

Σιωπή

Για έναν περίεργο λόγο μου ήρθαν τώρα στο μυαλό τα λόγια του Μάρκου Αυρήλιου που νομίζω ότι αποτελούν το trademark του ΣΥΡΙΖΑ  στην παρούσα συγκυρία: «Είμαι μια φτωχή ψυχή που κουβαλάει ένα πτώμα». Να σου και η Ντιντί να μου περιγράφει σκηνή από τη «Θυσία» με τον ήρωα να περπατάει μόνος, να περπατάει χωρίς προορισμό, να περπατάει συνέχεια μες στη σιωπή. «Αυτός θα είναι ο Αλέξης» σκέφτηκα μονομιάς που αναζητά το δρόμο για την Κεντροαριστερά. Προχώρα Αλέξη μου, θα βρεις τον δρόμο – η προτροπή μου βγήκε εντελώς αυθόρμητα.

«Πάρτα όλα»

Το αφεντικό τρελάθηκε και μοιράζει επιταγές! «Κοινωνικές επιταγές»! Παρακαλούνται οι δικαιούχοι να μην κρατούν … ομπρέλα. Εντάξει λέμε και κανένα αστείο να περνάει η ώρα. Μην το πάρετε στα σοβαρά κι αρχίζετε να «λουστράρετε» τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς, χωρίς λόγο! Εκείνα τα 300 εκατ. ευρώ που ο Κυριάκος πήρε από τη έκτακτη φορολογία των διυλιστηρίων είναι που ετοιμάζεται να τα «ξαναπουλήσει». Ξέρετε οι χάντρες και τα καθρεφτάκια….

Πολλά σε λίγους

Κατά τα άλλα τι να κάνουν κι εκείνοι οι άνθρωποι στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχαν ένα δίλημμα, πως θα «αμπαλάρουν» το «πακέτο» της ΔΕΘ. Πολλά σε λίγους ή λίγα σε πολλούς. Το δίλημμα είναι σοβαρό, δεν υπάρχει αμφιβολία. Είναι κι αυτές οι ρημάδες οι δημοσκοπήσεις που τα έχουν κάνει όλα … «ίσιωμα». Ε, τελικώς το αποφάσισαν. Θα δώσουν από λίγα σε πολλούς, μπας και μπορέσουν να κερδίσουν κανά – δύο μονάδες. Να πάρουν καμία ανάσα. Γιατί σε λίγο τους βλέπω να κυκλοφορούν με τα αγχολυτικά στο χέρι! Τώρα όταν λέμε πολλά μην φανταστείτε ότι θα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ!

Και περικοπή

Ετσι εκτός των 300 εκατ. ευρώ, κάτι θα δώσουν και για το δημογραφικό. Αλλά μην φανταστείτε τίποτα σπουδαίο. Peanuts. Διότι είναι και ο δημοσιονομικός «κόφτης». Αλλά το πρόγραμμα να ξέρετε θα έχει μεταρρυθμίσεις, πολλές μεταρρυθμίσεις. Νάχαμε να λέγαμε! Όπως η περικοπή του επιδόματος ανεργίας. Αυτή η «μεταρρύθμιση» θα έχει ξεχωριστό «αμπαλάζ». Θα είναι πιο φαντεζί. Για να μην προκαλέσει αντιδράσεις – που θα προκαλέσει, να είστε βέβαιοι….

Χαμηλώνουν οι προσδοκίες

Πάντως στη Χαριλάου Τρικούπη τα οργανωτικά των εσωκομματικών εκλογών είναι στο «μικροσκόπιο» των υποψηφίων προέδρων. Κι αυτό έχει ενδιαφέρον. Ωστόσο και με βάση τα σημερινά δεδομένα φαίνεται ότι οι προσδοκίες για την προσέλευση περισσότερων ψηφοφόρων από αυτούς που ψήφισαν στις εκλογές του 2021 μάλλον δεν ικανοποιούνται. Περίπου ένα μήνα πριν από τις εκλογές δεν φαίνεται ότι θα προσέλθουν περισσότεροι από τους 270.000 που είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες. Ως εκ τούτου – αν αυτή η εκτίμηση επιβεβαιωθεί – τότε το εκλογικό σώμα θα είναι περίπου συγκεκριμένο. Αυτό το ενδεχόμενο είναι σε βάρος της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία ήλπιζε και ελπίζει ότι οι απογοητευμένοι από τον κ. Μητσοτάκη «πασόκοι» που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία, θα επιστρέψουν. Και αυτό είναι το προνομιακό της πεδίο.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να προσέλθουν περισσότεροι να ψηφίσουν κι αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν η Κουμουνδούρου βαρέσει κι άλλη διάλυση, τότε δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα αναζητήσουν την ελπίδα στα παλιά τους στέκια. Αναφέρομαι φυσικά στους πασοκογενείς ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ευνοείται ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης

Αντιθέτως το περιορισμένο εκλογικό σώμα, πρωτίστως βοηθά τον νυν πρόεδρο, τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη, βγάζει εκτός της δεύτερης Κυριακής την κυρία Διαμαντοπούλου και δίδυμο συμπληρώνεται με τον κ. Χάρη Δούκα. Ως εκ τούτου το μεγάλο ενδιαφέρον είναι πως θα στοιχηθούν οι χαμένοι την δεύτερη Κυριακή. Σ΄ αυτό το ενδεχόμενο η κυρία Διαμαντοπούλου θα στηρίξει τον κ. Ανδρουλάκη. Τα υπόλοιπα έπονται….