Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βόμβα από Τουρκία: Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την ΕΕ μέσω κατεχομένων

Βόμβα από Τουρκία: Προτείνει ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την ΕΕ μέσω κατεχομένων

«Αυτό που είναι ορθολογικό, χαμηλότερου κόστους και τεχνικά πιο ορθό είναι η (ηλεκτρική) διασύνδεση του νησιού (Κύπρος) στο σύνολό του με την Ευρώπη μέσω Τουρκίας», δήλωσε ο Τζεβντέντ Γιλμάζ.

Θέμα ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Τουρκία συζήτησε χθες Παρασκευή ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ με τον τούρκο αντιπρόεδρο Τζεβντέντ Γιλμάζ, ο οποίος βρέθηκε στα κατεχόμενα (στη φωτογραφία από kibrisgazetesi.com, επάνω, ο Γιλμάζ, αριστερά, με τον Τατάρ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στα κατεχόμενα).

Ο κ. Γιλμάζ είπε μάλιστα ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για το θέμα. Αναφερόμενος επίσης στο Κυπριακό, ο κ. Τατάρ γνωστοποίησε πως στις 22 Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Δεν υπάρχει λόγος να μετακινηθούμε προς άλλα πράγματα για πολιτικούς λόγους»

Οπως μεταδίδεται από τα μέσα ενημέρωσης στα κατεχόμενα, το ζήτημα συζητήθηκε και σε συνάντηση με όλα τα κόμματα, με τον Τατάρ και τον Γιλμάζ να προκρίνουν τη διασύνδεση μέσω Τουρκίας την ώρα που γίνονται συζητήσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, ενός έργου που περιλαμβάνεται στη λίστα έργων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ.

Οπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Τατάρ, η επένδυση σ’ ένα υποθαλάσσιο καλώδιο με την Τουρκία που μπορεί να μεταφέρει αμφίδρομα ενέργεια καθώς και στην ΕΕ είναι πολύ σημαντική για το μέλλον του νησιού.

«Αυτό έχει επίσης πολιτική διάσταση», τόνισε, υπενθυμίζοντας πως υπέβαλε πρόταση στη «νότια Κύπρο», κατά την έκφρασή του, την 1η Ιουλίου 2022 μέσω του ΓΓ του ΟΗΕ για ένα κοινό έργο, ως συνεργασία μεταξύ «δύο κρατών», όπως υποστήριξε.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης επέκρινε την προσπάθεια σύνδεσης της «Νότιας Κύπρου» με την Ελλάδα μέσω καλωδίου 1.000 χιλιομέτρων, δηλώνοντας ότι αυτό δεν έχει νόημα οικονομικά και τεχνικά.

«Η προσπάθεια σύνδεσης της Νότιας Κύπρου με την Ελλάδα μέσω καλωδίου είναι ένα παράλογο έργο, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος και τις τεχνικές δυσκολίες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ένα διασυνδεδεμένο σύστημα μέσω Τουρκίας είναι πιο οικονομικό και εφικτό.

«Η απόσταση από την Τουρκία είναι μόλις 60 χιλιόμετρα και το βάθος της θάλασσας είναι περίπου 1.000 μέτρα. Ως εκ τούτου, αυτό που είναι λογικό είναι μια σύνδεση μέσω της Τουρκίας», είπε.

«Η διασύνδεση του βορρά και του νότου της Κύπρου και η επέκταση αυτού του συστήματος στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας είναι εξαιρετικά σημαντική όσον αφορά την προσθήκη βιώσιμης διάστασης στο ενεργειακό ζήτημα του νησιού», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το έργο, πέρα από τις στρατηγικές και οικονομικές του διαστάσεις, είναι επίσης κρίσιμο για μια μόνιμη λύση στην Κύπρο.

Πολιτική βούληση για τη διασύνδεση

Και ο τούρκος αντιπρόεδρος με τη δική του σειρά προέκρινε την ηλεκτρική διασύνδεση με την Τουρκία.

«Αυτό που είναι ορθολογικό, χαμηλότερου κόστους και τεχνικά πιο ορθό είναι η διασύνδεση του νησιού στο σύνολό του με την Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Δεν υπάρχει λόγος να μετακινηθούμε προς άλλα πράγματα για πολιτικούς λόγους», υποστήριξε.

Ο κ. Γιλμάζ υπογράμμισε ακόμη ότι η διασύνδεση της Τουρκίας με τα κατεχόμενα μέσω ενός αμφίδρομου καλωδίου «είναι επίσης μια ευκαιρία για ολόκληρο το νησί.

Υπενθυμίζοντας ότι υπεγράφη πρωτόκολλο με τον τουρκοκύπριο «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ουστέλ για το θέμα, ο κ. Γιλμάζ πρόσθεσε πως, αν και θα χρειαστεί χρόνο, είναι αποφασισμένοι και διαθέτουν πολιτική βούληση για το έργο.

Οπως είπε, θα ολοκληρωθούν οι μελέτες σε μικρό χρονικό διάστημα και θα κάνουν τ’ αναγκαία βήματα γι’ αυτά τα ζητήματα την επόμενη περίοδο.

Συνάντηση με Γκουτέρες

Παράλληλα, ο κ. Τατάρ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις γνωστές του θέσεις για το Κυπριακό, προσθέτοντας πως και η Τουρκία υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών.

Κατά τον τουρκοκύπριο ηγέτη, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι πιθανές με την επιβεβαίωση της «κυριαρχικής ισότητας και (του) ίσου διεθνούς καθεστώτος, που σημαίνει την επιβεβαίωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων».

Γνωστοποίησε ότι θα μεταβεί στις 22 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, και τόνισε ότι θα επαναλάβει ξανά αυτά τα θέματα.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιλμάζ υποστήριξε ότι η θέση του Ερσίν Τατάρ «είναι πολύ ορθή και βρίσκεται σε αρμονία με τις πραγματικότητες στο νησί».

«Αν θα υπάρξει λύση, πρέπει να είναι μια λύση που αναγνωρίζει την πραγματικότητα των δύο κρατών στο νησί. Πρέπει να υπάρξει μια προσέγγιση που αποδέχεται την ισότητα των δύο πλευρών», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΚΥΠΕ, kibrisgercek.com, kibrispostasi.com

Only in

«Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ»: Από υβριδικό κόμμα διαμαρτυρίας, ρυθμιστής στη γερμανική πολιτική σκηνή

Πρεσβεύοντας έναν «αριστερό συντηρητισμό», το κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ αποκτά κομβικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις στην Ανατολική Γερμανία, με αξιώσεις και σε ομοσπονδιακό επίπεδο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου 2024